Vi har besökt Publico

En till synes helt vanlig tisdagkväll i Stockholm skulle visa sig bli allt annat än just vanlig innan huvudet, redan fyllt av drömmar om sydamerikas matskatter, slog ned i kudden.

Klockan är strax innan sex då vi står utanför dörren till det som en gång var Stockholm finaste vita- duken-krog, Fredgatan 12. Förväntningarna var högt uppskruvade och redan efter ett litet steg in i lokalen kom känslan av att de skulle infrias och kanske till och med överträffas. Dofterna, inredningen, vibrationen i lokalen!

Ett genuint varmt välkomnande kom direkt vid dörren och med ett leende och en hand på axeln blev vi visade vårt bort. Det rådde inget tvivel om huruvida detta var en inövad rutin, eller om det kom från personalens servicehjärta. Utan tvekan det senare och nervositet över vilken gaffel som skulle användas som infann sig vid tidigare besök under F12-tiden var som bortblåst.

Att det sedan under kvällen skulle visa sig att de leende ansiktena i matsalen dessutom hade detaljkännedom om såväl både meny som drinklista gjorde såklart att betyget på servicen ytterligare höjdes.

Vad gäller kökets prestation så höll den samma höga klass. Det är smårätter vi pratar om här, och fantastiska sådana. Vi började med varsin läskande Pisco sour ackompanjerade av snacks i form av krispiga chiccarones. Detta följt av Ceviche, tacos och en något större rätt som avslutning på det varma innan de fantastiska desserterna. Jag och mitt sällskap valde att inte någon gång beställa samma rätter utan lät istället allt stå i mitten av bordet för att kunna gå loss på allt, en mycket bra strategi. Cevichen på kammusslor smaksatt med pepparrot och toppad med bovete utgjorde en sensationell upplevelse med dem lena musslorna mot det krispiga bovetet. De två mest uppskattade tacosarna var dels den med anklever som smälte i munnen med en samtidig frisk syra av äpple. Den andra med krispig iberico fläsksida och mojo rojo.

Smaksättningen är djärv och helt hänsynslös mot en svensk smakpalett, allting utfört med träffsäker smaksättning, som alltid på Melkers etablissemang. Ingen försvenskning så långt smaklökarna når, allt är genuint. På riktigt. Chilihetta, limesyra, frisk koriander och allt annat som är självklart i det sydamerikanska köket.

Utöver det höga, härliga smakerna så är presentationen av maten innovativ och helt enkelt jäkligt vacker.

Jag kommer återvända hit om och om igen. Även om restaurangen av någon anledning skulle flyttas till Peru, det spelar liksom ingen roll för hittar man en sådan här smak- och servicesensation då fortsätter man komma.

Ditt bord bokar du här!

Publico3 Publico2 Publico1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name