Vi har besökt Pane Fresco

Med viss skepsis och uppjagad efter en stressig arbetsdag närmar jag mig Åhléns City denna torsdagseftermiddag. Hur ska jag kunna varva ned med middag i ett uppskruvat varuhustempo undrar jag lite försynt. Nåväl, tänk så fel jag skulle komma att få. Redan vid entrén till Pane Fresco möts jag av en påtaglig middagsharmoni, väl bemött av servitrisens varma leende och pigga blick.

* Svanström, bord för två?

Vi blir visade till vårt bord som är det mittersta på en rad av tre. Det brukar normalt sett störa mig att sitta nära andra matgäster, men här sitter man nära men inte trångt. Jag fångar snabbt upp Paolo Robertos närvaro i lokalen och kan inte bli annat än förväntansfull. Nu ska här smakas italiensk mat tillagad i ledning av Paolo Roberto själv.

Vid vedugnen står Paolo, klädd som en typisk pizzabagare, och pratar livlig italienska med de övriga kockarna. Kockarna är uteslutande av italiensk härkomst vilket känns trovärdigt och genuint. Köket är öppet och omfamnas av en snygg bardisk och skyddsglas. Den andra sektionen i Pane Frescos restaurangyta rymmer en glassbar (gelateria), deli med lättare tilltugg, bakverk och smörgåsar, samt den självklara espressobaren. Lokalen är ikväll full av matgäster, ändå är ljudnivån dämpad och varuhusets stimmiga atmosfär känns väldigt långt bort.

Fresco

Som förrätt beställer vi in Carpaccio Classico (utbankad oxfilé) och Treccia Fior di Latte (buffelmozarella). Rätterna är generöst portionerade och snyggt serverade på rejäla fat och rustika träplankor vilket faller mig helt i smaken. Treccia Fior di Latte importeras från Italien 2 ggr i veckan och olivoljan produceras i Paolos egen regi och smyckar alla rätterna med sin utsökta syrlighet. Buffelmozarellan är absolut den godaste jag ätit, den fullständigt smälter i munnen. Carpaccion som är utbankad i tunna skivor serveras med hyvlad parmesanost och ringlad olivolja.

PF3

Som mellanrätt bestämmer vi oss för att prova den omtalade Napolitanska pizzan, Pane Frescos signum. Pizzorna görs på caputo mjöl av typen ”00”, som tydligen ska vara världens bästa pizzamjöl, gräddad i vedugnen som är tempererad till 450-500 grader enligt regelverket för att lyckas skapa den perfekt upphöjda pizzakanten. En klassisk Margherita, med färska tomater, buffelmozarella och basilika äts snabbt upp med god aptit. Jag ångrar nästan att jag inte beställde pizza som huvudrätt, jisses vilken pizza!

PF

Till huvudrätt beställer vi på inrådan av servitrisen, som är F&B manager på Pane Fresco, Spigola al forno (grillad hel havsaborre) och Ragú Napoletano (högrev, salccicia och rödvin som långkokats i 12 timmar till en ragusås). Havsaborren serveras på en bädd av råstekt potatis, vitlök och spenat och smakar underbart. Pastan är såklart al dente, ragusåsen välkryddad och köttet mört.

PF2

Middagen på Pane Fresco avrundas med ett efterrättsfat med blandade sötsaker från Gelateria och Deli baren: Gelato, Chokladtårta, Tiramisu. Här är glassen helt klart bäst!

Vi sitter kvar till stängning vid 21, då vi hamnat i en intressant diskussion med en italiensk familj som sitter vid bordet bredvid. (Fördel med att sitta nära) Jag känner mig glad, avslappnad och väldigt mätt när jag lämnar Pane Fresco och vandrar hemåt.

Boka din italienska upplevelse här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name