Världens 50 Bästa Restauranger 2014

Igår var det dags igen, den enormt prestigefulla listan över ”Världens bästa restauranger” släpptes. För 12:e året i rad presenterade ”Restaurant Magazine” listan under en glamorös prisutdelning i Guildhall i London. Extra stolta kan vi i Norden vara i år då danska Noma puttade ner förra årets vinnare El Cellar de Can Roca och tog alltså den hedrande förstaplatsen på listan.

Precis som förra året så återfinns två svenska restauranger representerade på listan, Restaurang Frantzén i Stockholm som halkade ner till en 23:e plats från sin 12:e plats förra året. Dock så ser vi glädjande att Fäviken i Järpen utanför Åre har gjort ett enormt hopp upp till 19:e plats ifrån förra årets hedrande 34:e. Kanske kan någon av våra kämpar ta sig in på top 10 nästa år, vem vet?

Vad handlar det om?
Listan lanserades i ”Restaurant Magazine” 2002, då bara som en artikel. Kort därefter skapades prisutdelningen, för att hylla de som placerat sig bra och denna har sedan dess varit en av de mest extraordinära sammankomster för kockar från världens alla hörn.

Vilka bestämmer?
”The Diners Club World’s Best Restaurant Academy” består av 26 regioner runt om i världen och varje region har en ansvarig, som tillsammans med 35 andra utvalda ifrån den regionen bilder den panel som röstar. Panelen är sammansatt av kockar, ledande matjournalister, restaurangägare och gourmander. Minst 10 av dessa panelmedlemmar byts ut varje år. 

Alla restauranger i världen har lika stor chans att hamna på listan, då det är fritt att rösta på vilken restaurang de vill. Det enda kraven som finns är att de som röstar inte får rösta på en restaurang som de har intresse i, och att de har ätit på restaurangen i fråga under den senaste 18 månaderna. Panelen röstar  fram de 7 bästa restaurangerna, varav minst 3 av dessa måste vara utanför deras region.

Listan baseras mycket på vad som anses vara ”hett” och kan skilja rätt mycket från år till år, och det behöver inte nödvändigtvis betyda att kvaliteten och standarden på restaurangerna har försämrats. Många restauranger brukar dock återkomma på listan om de en gång placerat sig på den.

Världens Bästa Restauranger: Topp 10

1. Noma
Köpenhamn, Danmark
Placering förra året: 2
(År på listan: 9)

”Banbrytande nordisk mat som tar naturens skatter till nya nivåer”

De senaste åren har restaurangen transformeras och tagit en fräsch approach och fått ny energi. Många av rätterna är enklare nu, men fortfarande lika originella och väldigt tätt kopplade till Norden och Danmark. Ägaren René Redzepi är inte känd för att stå still, utan tänker alltid framåt och i första delen av 2015 så skeppar dom hela restaurangen till Japan för en två månaders pop-up vistelse där dom ska försöka applicera sin filosofi på japanska ingredienser. Men för nu så kan Noma fira att dom är bäst i världen igen.

2. El Cellar de Can Roca
Girona, Spanien
Placering förra året: 1
(År på listan: 8)

Förra årets vinnare El Celler de Can Rosa är i hjärtat en familjeorienterad restaurang som finns i Catalonia. Bröderna Joan och Josep öppnade restaurangen i 1986, och 2007 flyttade de in i de nuvarande lokalerna och deras yngre släktning Jordi anslöt sig till företaget. Gäster som besöker restaurangen får uppleva en genuin familjerestaurang medan dom njuter av 14-rätters menyn som spelar på alla deras sinnen. 

3. Osteria Francescana
Modena, Italien
Placering förra året: 3
(År på listan: 6)

Osteria Francescana hamnar på en tredje plats för andra året i rad, och representerar en nation som är väldigt underrepresenterad på listan. Menyn kan delas in i tre olika kategorier. Först de traditionella rätterna, de moderna klassikerna och slutligen de nyutvecklade rätterna, och ett tips för förstagångsbesökare är att testa en rätt ifrån varje kategori för att få ett sant smakprov av restaurangens extraordinära bredd.

4. Eleven Madison Park 
New York, USA
Placering förra året: 5
(År på listan: 5)

Ingen skulle nog klandra dig om du tänkte att en fine-diningrestaurang som låg i Credit Suisse-byggnaden i New York skulle vara en rätt tråkig affär. Trots allt så rimmar inte finansservic och mat klockrent, men på Eleven Madison Park har kocken Daniel Humm lyckats få till en stilren Art Deco restaurang. Här kan du uppleva allt från att välja ingredienser genom ett korttrick till att få en kvarn fastspänd på bordet för att sedan få skapa en förrätt själv. Ett besök här är alltså allt annat än tråkigt. Eleven Madison Park fick iår även utmärkelsen ”Bästa restaurang i nordamerika”.

5. Dinner by Heston Blumenthal
London, England
Placering förra året: 7
(År på listan: 3)

På restaurangen som ligger i Mandarin Hotel i Londons fashionabla område Knightsbride handlar det allt om att återskapa historien – britisk mathistoria för att vara exakt. Recept som daterar tillbaka hela vägen till 1300-talet får en 2000-tals twist med nya ingredienser och tillagningssätt. Restaurangen drivs av Blumenthals högra hand, Ashley Palmer-Watts och har på årets lista klättrat två placeringar från förra årets 7:e plats.

6. Mugaritz
San Sebastian, Spanien
Placering förra året: 4
(År på listan: 9)

Alla aspekter av Andoni Luis Aduriz restaurang är genomtänkt, och inte mycket är vad det verkar. Från den speciellt framtagna barbeque-doften som strömmar ur restaurangen till de odukade borden. Borden är helt kala, sånär som på en krossad tallrik som mittpunkt. Tanken med de krossade tallrikarna på de odukade borden är att rensa besökaren från alla förbestämda uppfattningar om vad en restaurang handlar om, och för att inte ge några ledtrådar om vad som komma skall. När du bokar bord på restaurangen får du inte tillgång till någon meny, utan du får en personligt anpassad meny på runt 20 rätter. En av de mest kända rätterna är förräten som består av potatis men som formgetts så att det ser ut som en sten (!).

7. D.O.M
Sao Paulo, Brasilien
Placering förra året: 6
(År på listan: 9)

Innan Alex Atala öppnade D.O.M (namnet står för Deo Optimus Maximus vilket är latin och betyder ”Gud är stor och bäst) cuisine från den sydamerika delen av världen med sin frånvaro till förmån för italiensk och fransk mat. Nu kryper den sydamerikanska matkonsten upp på listor runt om i världen, vilket mycket är Alex förtjänst. Många av de ingredienser som han använder i sin matlagning har han hämtat hem ifrån djupt inne i Amazonas regnskogar, vilket gör att de endast återfinns på just hans restaurang. Men det betyder inte att maten på D.O.M inte besitter samma höga kvalitet som de andra restaurangerna på listan. Snarare så förhöjer det upplevelsen genom de idérika presentationen av maträtterna.

8. Arzak
San Sebastian, Spanien
Placering förra året: 8
(År på listan: 11)

Den här restaurangen drivs av far-dotterparet Juan Mari Arzak och Elena Arzak Espina. Bakom den traditionella fronten så gömmer sig en anmärkningsvärd matsal som går i svart, vitt och grått där maten är en hyllning till den baskiska matlagningskonsten. Precis som många andra på topplistan så handlar det om att ta traditionella recept och ge dessa en modern, ny, twist. Juan Mari var en av de första i världen att ta sig an en mer experimentiell approach till matlagning och fortsätter vara en pionjär när det kommer till att testa nya tekniker. 

9. Alinea
Chicago, USA
Placering förra året: 15
(År på listan: 8)

Sedan Grant Achatz öppnade Alinea 2005 så har han varit en av världens främsta när det kommer till inovativ matlagningskonst. Maträtter som hänger från vajrar eller helt enkelt serverade rakt på bordet har blivit snackisar runtom hela världen. Nästan tio år senare så är han fortfarande i fronten när det kommer till att flytta gränserna framåt när det kommer till avant-garde cuisine. På Alinea kan du uppleva en ätbar ballong gjord av torkat äpple som fyllts med helium eller varför inte en brasa direkt på bordet gjord av palsternacka?

10. The Ledbury
London, England
Placering förra året: 13
(År på listan: 4)

Diskret, välkomnande, men brilliant är ord som använts för att beskriva både kocken Brett Graham, hans mat samt hans restaurang. Restaurangen som ligger undangömd i ett hörn i fashionabla Notting Hill i London upprätthåller en lojal följarskara av stammisar likväl en strid ström av internationella besökare. Approachen på maten lutar åt det moderna franska köket, med influenser av brittisk och stilla havet-doftande mat. Även om restaurangen i år tar sig in på top 10 låter Graham hälsa att det inte kommer ändra stämningen på en av Englands mest älskade restauranger.

Världens Bästa Restauranger 2014: Plats 11-50
Skillnad från föregående år inom parentes

11 Mirazur, Frankrike (28) 

12 Vendôme, Tyskland  (10) 

13 Nahm, Thailand (32) 

14 Narisawa, Japan (20) 

15 Central, Peru (50) 

16 Steirereck, Österrike (9) 

17 Gaggan, Thailand (NY!) 

18 Astrid y Gastón, Peru (14) 

19 Fäviken, Sverige (34) 

20 Pujol, Mexico (17) 

21 Le Bernardin, USA (19) 

22 Vila Joya, Portugal (37) 

23 Restaurant Frantzén, Sverige (12) 

24 Amber, Kina (36) 

25 L’arpége, Frankrike (16) 

26 Azurmendi, Spanien (NY!) 

27 Le Chateaubriand, Frankrike (18) 

28 Aqua, Tyskland (30) 

29 De Librije, Nederländerna (-) 

30 Per Se, USA (11) 

31 L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon, Frankrike (24) 

32 Attica, Australien (21) 

33 Nihonryori RyuGin, Japan (22) 

34 Asador Etxebarri, Spanien (44) 

35 Martín Berasategui, Spanien (-) 

36 Mani, Brasilien (46) 

37 Restaurant Andre, Singapore (38) 

38 L’Astrance, Frankrike (23) 

39 Piazza Duomo, Italien (41) 

40 Daniel, USA (29) 

41 Quique Dacosta, Spanien (26) 

42 Geranium, Danmark (45) 

43 Schloss Schauenstein, Schweiz (42) 

44 The French Laundry, USA (47)

45 Hof Van Cleve, Belgien (25) 

46 La Calandre, Italien (27) 

47 The Fat Duck, England (33) 

48 The Test Kitchen, Sydafrika (NY!) 

49 Coi, USA (NY!) 

50 Waku Ghin, Singapore (-) 

Klicka här för att se plats 51-100! 

Kontinentala restaurangpriser:
The world’s best restaurant – Noma
The best restaurant in North America – Eleven Madison Park
The best restaurant in South America – D.O.M
The best restaurant in Africa – The Test Kitchen
The best restaurant in Australasia – Attica
The best restaurant in Asia – Nahm

Övriga priser:
The World’s Best Pastry Chef – Jordi Roca – El Celler de Can Roca, Girona, Spain 
The Diners Club Lifetime Achievement Award – Fergus Henderson, St John, London 
The Veuve Clicqout World’s Best Female Chef – Helena Rizzo, Mani, Sao Paulo, Brasilien 
Highest Climber sponsored by Lavazza – Central, Lima, Peru
Highest New Entry Sponsored by Les concierges – Gaggan, Bangkok, Thailand
Sustainable Restaurant Award – Azumendi, Spain
One to Watch Award – Saison, San Francisco, USA
Chef’s Choice Award – Alex Atala, D.O.M, Sao Paulo, Brasilien

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name