Topp 9 Matkonton på Instagram som du borde följa just nu

Om vi ska vara ärliga är vi nog alla lite beroende av att instagramma vår mat. Det är näst intill naturligt att spendera några minuter på att få till den bästa vinkeln och ljuset när man tar bild på pastatallriken innan man börjar äta. Dessutom är ett instagram-konto utan bilder på fräsha sallader och saftiga hamburgare knappt värt att följa.

Det finns inget som får en att dregla lika mycket som att skrolla bland matkonton på Instagram. De är de nya sociala superstärnorna som har koll på allt ätbart och får alltid till perfekta bilder. Vi har ställt frågor till 9 instagrammare som finns på vår radar just nu för att ta reda på hur dom lyckas med deras Instagram, samt för att bevisa att ni borde följa dem… typ nu!

Tuvessonskan

Vem är tuvessonskan?

Jag heter Julia Tuvesson, är 26 år gammal och bor i världens bästa stad Malmö tillsammans med min man och våra två kiddos. Jag driver sedan lite mindre än ett år tillbaka Instagram-kontot @tuvessonskan, och sedan några månader tillbaka en blogg med samma namn där jag postar enkel och göttig vardagsinspiration inom det vegetariska köket.

Finns det några andra matkonton på Instagram som har inspirerat dig?

Det finns massor av duktiga matkreatörer på Instagram som dagligen inspirerar mig på olika sätt! Men någon som har inspirerat mig lite extra är Siri Barje med kontot olivehummer som alltid lyckas ta bra bilder, lägga upp intressant och nytt material samt skriva personliga och roliga bildtexter. Dessutom är hon duktig på att svara på kommenterar och bygga relationer med sina följare. Nina Olsson med kontot nourish_atelier tar också fantastiska matbilder med otroligt inspirerande innehåll.

Hur fotar och instagrammar man den perfekta matbilden?

När jag startade mitt Instagram-konto för lite mindre än ett år sedan hade jag ingen erfarenhet alls av fotografering. Jag kan till och med erkänna att jag var en urusel fotograf. Men jag lärde mig snabbt några trix som är superbra för alla som vill börja fotografera sin mat. 

  1. Försök att alltid fotografera i dagsljus! Det gör jättestor skillnad på bildkvaliteten och maten ser helt enkelt godare ut. Jag fotar nästan alltid i fönsterkarmen där det är bäst ljus.
  2. Hitta ditt egna estetiska uttryck och personliga ton. På så sätt kommer dina bilder att urskilja sig i flödet och dina följare kommer direkt att känna igen de bilder som du har tagit.
  3. Använd olika typer av tallrikar och underlägg – det gör att bilden samt ditt flöde känns mer intressant, samtidigt som det ofta leder till samtal och diskussioner mellan dig och dina följare.

Du lägger ofta upp bilder på hemlagad mat. Var hittar du inspiration till dina maträtter som du lagar?
Jag kan hitta inspiration till min matlagning i precis allt! Men det som inspirerar mig mest inom matlagning är när jag arbetar med begränsade råvaror. I min familj har vi som målsättning att inte slänga någon mat alls och vi planerar oftast våra matinköp efter de olika butikernas kampanjer. När jag sedan lagar mat använder jag mig av det vi redan har hemma och testar mig fram. Det är i det spontana som jag har skapat de recept jag gillar mest! Att arbeta med begränsade råvaror gör att jag blir mer villig att prova nya saker och gör att jag lägger mer energi på smak och textur än vad jag gör när jag handlar med en särskild maträtt i bakhuvudet. Annars är Pinterest en outtömlig inspirationskälla, jag kan sitta i timmar och titta på matbilder och inspireras!

Har du en vegetarisk favoritrestaurang som du brukar äta på?

Min favoritrestaurang i min hemstad Malmö är Scania – bar, mat och tequila på Bergsgatan som serverar mexikansk-koreanska rätter. Det är en liten och urmysigt restaurang med bra priser, goda drinkar och fantastiskt vegokäk! De har inte någon särskild vegetarisk meny utan det mesta på menyn går att få antingen vegetariskt och veganskt och innehåller rätter som bibimbap, friterade sommarrullar och burritos. 

Kocken i klackar


Varför tror du matbilder fungerar så bra på Instagram?

Jag tror det är en kombo mellan att alla älskar mat och att bilder är ett bra sätt att förmedla smaken på. Sen att lägga upp en bild då alla är som hungrigast är alltid en smart strategi.

Finns det några specifika typer av bilder som brukar få mer uppmärksamhet än andra?
Att ha bär på bilden ger alltid en extra like. Varför vet jag inte men det har nog något med färgerna att göra.

Har du en viss teknik som du använder för att få maten att se extra god ut och vilket är ditt favoritfilter? 

Jag fotar alltid vid ett fönster för att fånga ljuset och byter gärna porslin på bilderna. Precis som en modebloggare som byter kläder till varje inlägg så behöver en matbloggare byta rekvisita. Dock har jag alldeles för många enstaka porsliner hemma men det är det värt.

Lightroom är min bästa vän efter min kamera och det är där jag redigerar det mesta annars använder jag lite olika filter på appen VSCO.

Förutom goda maträtter, instagrammar du även bilder på fina desserter.​ ​Varifrån har du fått din passion för matlagning och bakning?
Det är mamma jag ska tacka! Hon började med intresset som jag fortsatt att driva. Mamma har alltid älskat att laga mat och många gånger har jag hjälpt till. Min passion för matlagning grundar sig i att man alltid kan lära sig något nytt och jag älskar det. 

White archive

Vem är whitearchive?

Vi som driver whitearchive heter Elinor (29) och Evelina (28); två matentusiaster ut i fingerspetsarna. Vår jakt på smakupplevelser tar oss inte sällan över Sveriges gränser, till favoritstäder som New York, Los Angeles och London. Men självklart delar vi också med oss av godbitar från Stockholm där vi bor och arbetar till vardags. Instagram-kontot tillika bloggen White Archive föddes ur idén om ett ”arkiv” med schyssta restauranger och barer att bläddra i inför helgen eller resan. Något som vi själva saknade för att hitta det genuina, gömda, hippa, eller det precis nyöppnade.

Vad fick er att börja instagramma bilder på mat?

Egentligen började allt med vårt gemensamma intresse eller nörderi för matupplevelser. Vi älskar att testa nya smaker, restauranger, äta gott och dricka gott. När vi reser spenderar vi mer tid vid dukade bord än på stranden, museet, eller i shoppingcentret. Vi vet också hur svårt det kan vara att hitta rätt i restaurangdjungeln, så vi tyckte bloggen och Instagram var ett bra sätt att dokumentera och dela med oss av alla schysta ställen vi har varit på!

Finns det några andra matinstagrammare som har inspirerat er?

Oja, vi följer en massa matnördar och livsnjutare på Instagram. Det är också så vi upptäcker många av de restauranger och barer vi aldrig har varit på. Instagram funkar också alldeles utmärkt som en liten matkompass. När vi sitter på en restaurang och inte kan välja mellan två rätter händer det att vi kollar in vad folk har postat från stället för att se vad som ser allra godast ut.

Ni har rest till många städer med stark matkultur. Av alla ställen som ni har besökt, var hittade ni den mest instagramvänliga maten?
Den mest instagramvänliga maten är oftast den med många olika komponenter och färg på samma tallrik, t.ex peruansk mat. Där läggs även mycket fokus på dekoration med olika blommor och utsmyckning. Los Angeles är ett säkert kort när det kommer till bra instagram-material. Staden har allt, och det händer otroligt mycket på matfronten. Så många kulturer i en och samma stad, alltid något att upptäcka – alltid härliga bilder att lägga ut.

Vad är det med att äta ute på restaurang som ni tycker om?

Allt! Hela resan från förväntningarna inför, första klirret i glasen, scanningen av menyn, till sista tuggan. Det är något så extremt lyxigt och härligt med att få bli bortskämd med lagad mat och delad matglädje. Någon har satt ihop menyn, någon har valt råvarorna, någon har lagat, smakat av, och så vidare… För att inte glömma allt runt omkring… belysningen, stämningen, musiken som spelas och servicen såklart! När allt det där sitter och det är så otroligt gott, då mår vi som bäst. Det finns helt enkelt inget bättre.

Restaurangstockholm

Restaurangstockholm

Vem är restaurangstockholm?
En lakritsberoende foodie som älskar att prova nya mattrender. Lämnar inte hemmet utan systemkameran och mobilen. Trivs bäst på bra restauranger och sköna caféer men gillar även att experimentera med matlagning hemma. Har under flera år bloggat en hel del om mat och upplevelser på Spot and Tell och startade senare Instagram-kontot RestaurangStockholm på Instagram. Tycker att en riktigt bra frukost kan lyfta en hel dag, medan en dålig kaffe kan förstöra en hel måltid. Tipsar gärna om goda och spännande matupplevelser i Stockholm.

Varför tror du matbilder fungerar så bra på Instagram?

Just kärleken till mat verkar många ha lätt att kunna relatera till. En god måltid kan man både längta efter och minnas länge i efterhand. Mat kan väcka så mycket känslor, allt från nyfikenhet på nya smaker, till att längta efter en god smakupplevelse tillsammans med några nära vänner. Bra matbilder gör att det blir lätt att drömma sig bort och längta efter det goda. 

Hur fotar och instagrammar man den perfekta matbilden?

Dagsljus är den absolut bästa förutsättningen. Något som kan göra mig smått galen när jag ska fota är lampor med gult sken. Dessa har på senare tid blivit rätt populära på restauranger i Stockholm. Det gulaktiga ljuset kan i sig vara behagligt, men det är sällan matbilder blir fina i ett sådant sken. Bortsett från bra ljus är det ett stort plus om maten är fint upplagd så att det ser inbjudande ut. Jag använder själv systemkamera när jag fotar mat. Kameran har följt med mig på stan i princip varje dag under flera år. Spännande matupplevelser kan dyka upp när man minst anar det, och då är det kul att kunna få en bra bild.

Vad är det med Stockholms restaurangutbud som du tycker om?

Generellt är det den stora variationen och den goda kvalitet på mat som erbjuds. Det går att hitta bra restauranger för olika sorters tillfällen. Ett stort plus är att allt fler restauranger börjar jobba med ekologiska råvaror och att servisen blir mer engagerad kring råvarornas ursprung. Jag uppskattar när man på restaurangen har riktigt bra koll på råvarorna och gärna berättar vad man har haft för tanke bakom just de specifika valen av råvaror.

Jag gillar också att många restauranger har öppnat upp för spännande alkoholfria alternativ på menyn. Nya smaker på drycker är något som väcker nyfikenhet, det kan exempelvis vara oväntade smakkombinationer på restaurangens egengjorda juice, avkok på färska örter, saft eller te.

Jag ser fram emot att fler restauranger blir duktigare och nördar in sig mer på serveringen av kaffe och te. Både vad gäller valet av olika sorters kaffe- och tesorter och att man får dessa rekommenderade till de olika desserterna som serveras. Kaffe och te brukar ofta vara den sista smak som man lämnar restaurangen med, då är det viktigt att den upplevelsen är riktigt bra. 

Vilken är din favortirestaurang i Stockholm och varför?

Jag gillar restauranger som serverar mat i säsong, odlar en del själva, väljer råvaror med omsorg, testar nya grepp och tar hand om hela råvaran. Det innebär ofta att menyn är välplanerad, inte så lång och att den kan variera beroende på vilka råvaror som finns att tillgå. Några av mina favoritrestauranger just nu är Speceriet, Nook, Wine Bar, Långa Raden, Ekstedt, Lilla Ego, Fotografiska, Djuret, Volt och Svartengrens

Sthlmfoodie

Vem är sthlmfoodie?

En matälskare som arbetar inom digital marknadsföring för att bekosta min nästkommande måltid. Det bästa jag vet är att resa och uppleva nya kulturer – och det gör jag helst genom det personliga mötet över en bit mat.

Vad fick dig att börja instagramma bilder på mat?

Det grundar sig i mitt starka intresse för sociala medier, mat och fotografi. Men till en början – när jag var bosatt i Sydafrika – använde jag en plattform som heter Foodspotting. Dock insåg jag väl tillbaka i Sverige att användarantalet var obefintligt här. Och varför ge restaurangtips till en tom publik?

Finns det några andra matinstagrammare som har inspirerat dig?

Jag följer väldigt många andra matinstagrammare. För att fånga mitt intresse behöver flödet vara konsekvent och visuellt tilltalande. Några profiler som bockar av dessa punkter med råge är dennistheprescott, reneredzepinoma och olivehummer.

Finns det några specifika typer av bilder som brukar få mer uppmärksamhet än andra?
Bilder på valfri kaloribomb en söndagskväll brukar kunna få mycket uppmärksamhet. 

Var det meningen att din instagram skulle fungera som en guide till Stockholms restauranger när du skapade den, eller har det bara blivit så?
Inte helt och hållet. Min initiala tanke var att använda kontot lite som ett experiment för att se vad som fungerar bra och mindre bra på Instagram som plattform.

Vilket är ditt favoritområde i Stockholm där du gärna går ut och äter? Varför just där?
Kvarteren runt Mariatorget gillar jag starkt. Där finns en uppsjö prisvärda restauranger med god mat. 

Thenordickitchen

Vem är thenordickitchen?

Jag som driver The Nordic Kitchen heter Sofia Tegnefur och jag är en kaffeberoende och naturälskande fotograf och vegetarian som har en förkärlek för dimmiga morgnar, falafel och rustika naturmaterial. Man hittar mig oftast i köket där jag dricker kaffe eller testar nya receptidéer. Om inte så är jag antagligen ute i skogen, på vandringssemester med min sambo eller på upptäcktsfärd i någon annan del av världen. Alltid med kameran över axeln och sökande efter ny inspiration och kreativa projekt att dela med mig av på Instagram och på min blogg.

Finns det några andra matkonton på Instagram som har inspirerat dig?

Absolut, det finns oerhört många extremt duktiga och inspirerande instagrammare som har inspirerat mig (och fortfarande gör det). Linda Lomelino var nog den första som fick mig att inse att mat är en konstform så en särskild eloge till henne. Hon är fortfarande en av mina största förebilder. Hennes bilder är helt magiska och mer som tavlor än bilder på bakverk. Green Kitchen Stories är en annan förebild jag har. De inspirerar både med fantastiska bilder och med gudomliga recept. Listan skulle kunna göras oändligt lång, men dessa båda instagrammare är nog de som inspirerat mig mest.

Hur fotar och instagrammar man den perfekta matbilden?

Nu är jag extremt tråkig, men den perfekta matbilden existerar inte. Jag tycker inte att det finns en bildkomposition som fungerar på allt, utan olika rätter framhävs bäst på olika sätt. En tallrik mat gör sig ofta bra uppifrån, medan en hamburgare eller en hög med kakor gör sig bäst från sidan. Det finns dock några saker som snabbt gör en bild dålig och en sådan sak är när det är för inzoomat. Att ta en närbild på mat är sällan en bra idé, att ha lite avstånd och få med en del av bordet är mycket bättre.

Att styla bilden är också bra, men inte för mycket. Instagram har väldigt små bilder och blir det för mycket saker på bilden ser det ofta bara rörigt och plottrigt ut. Att lägga en handduk under tallriken och lägga bestick och kanske en kvist av någon färsk krydda vid sidan om tallriken kan dock göra underverk. Råkar man tappa en tomatklyfta vid sidan om tallriken när man serverar gör det ofta ingenting, det ger ofta bilden en äkta känsla som jag personligen gillar. Att få med någons hand på bilden ger också en känsla av att bilden är verklig, att man faktiskt äter av maten på bilden. Det finns massor av tips, men ska man sammanfatta det jag sagt kan man säga; inga närbilder, fota gärna uppifrån, styla bilden med några få saker och gör bilden levande genom att fota när någon skär i det som ligger på tallriken eller låta något du spillt ligga kvar på bordet.

Har du nått matlagningstips för de som äter vegetarisk och glutenfritt?
Våga prova nya saker är mitt absolut bästa tips. Ha kikärtor i kaksmeten, göra pasta av zucchini eller brownies av bönor. Testa nya mjölsorter och experimentera. Det kanske inte blir bra alla gånger men det är det som gör att man lär sig och till slut vet hur man bakar ett gott glutenfritt bröd eller gör krämiga brownies. Jag letar ständigt efter inspiration och sedan kombinerar jag olika tips och idéer till något eget och till slut får man till det.

Var hittar du inspiration till matlagning när du reser?

Det kan låta konstigt, men naturen är det som inspirerar mig allra mest. Att vara ute och vandra, promenera i skogen eller se solen gå ner över havet är det mest inspirerande jag vet. Jag kan komma på 10 nya recept när jag är ute en eftermiddag och varför vet jag inte. Kanske är det för att jag slappnar av och släpper fram min kreativa sida till fullo när jag är ute, eller så är det för att jag fotograferar så mycket när jag reser som jag hittar ny inspiration. Jag vet inte. Förutom naturen så tycker jag att det bästa sättet att inspireras när man reser är att prata med lokalbefolkningen där man är. Att ta del av deras tips och se hur de använder olika råvaror är otroligt givande och inte sällan får man tips på helt nya råvaror att testa.

Cashewkitchen

Vem är cashewkitchen?
Jag heter Agnes och är 27 år gammal. Från min lilla etta på söder i Stockholm experimenterar jag med vegetariska recept, driver bloggen Cashew Kitchen, läser drösvis med böcker, skriver texter om soloprenörskap och känslighet, yogar på utrymmet mellan sängen och byrån samt längtar till landet. Mycket känslor, drömmar och kreativitet ryms inom dessa väggar. Nån gång i livet vill jag resa runt Nya Zeeland med min tjej, och sedan skaffa hus och börja odla grönsaker. Starta ett arbetskollektiv för kreatörer står också på listan. Men just nu: laga så mycket mat som bara går i mitt lilla pentry!

Varför tror du matbilder fungerar så bra på instagram?

På Instagram tänker jag att folk vill ha snabba kickar. Sådant som talar direkt till våra sinnen. Gulliga hundvalpar, snabba uppdateringar från ens vänner och smarriga maträtter. Bilder på mat kräver minimalt med tankekraft. De tillåter oss istället att bara känna och betrakta, kanske drömma sig bort till vad vi ska laga till middag. Samtidigt bjuder det in till att stanna upp, pausa, och påminna sig om vad som är viktigt i livet. Och mat kvalificerar sig ju helt klart in som en livsnödvändighet. I vårt annars snabba tempo och stressade samhälle tror jag det finns något extra lockande i vackert stylade matbilder där det är tydligt att kreatören har lagt ner mycket tid och kärlek.

Finns det några specifika typer av bilder som brukar få mer uppmärksamhet än andra?
Jajjemän! Amerikanska pannkakor och smoothies får ofta helt orimligt mycket uppmärksamhet. Folk verkar aldrig tröttna på det! Även ”breakfast bowls” som havregrynsgröt, chiapudding, smoothie bowls etc är populärt. Men jag tror att en ska satsa på det som känns ärligt för en själv. Något som återspeglar ens egna livsstil kommer uppfattas som mer genuint i längden. Sedan kan en slänga in någon ”crowd pleaser” då och då.

Du har ett väldigt fint Instagram-konto, hur gör du? Har du en viss teknik när du fotograferar dina bilder?
Tack! Jag fotar ofta i min hemmiljö med de möbler och porslin jag använder till vardags. Det tror jag gör att det känns som att en får en inblick i min vardag vilket förmodligen uppfattas som genuint och ärligt. Jag tänker mycket på komposition och lugn i mina bilder, och försöker skapa en fin balans mellan tomma ytor och mer intrikat styling/komposition. I början var det nog rätt rörigt alltihopa, men numera känner jag mig säker på min stil och känner instinktivt vilka motiv som passar in i mitt flöde.

Om du fick äta på vilken restaurang som helst i världen, vilken skulle du välja och varför?
Åh svårt! Just nu är jag väldigt sugen på att besöka den där grötrestaurangen i Köpenhamn så jag får nog säga den. Grød heter den.​ ​Äter olika typer av gröt till frukost större delen av året så det skulle inte skada med lite ny inspiration på den fronten.

Sofiavonporat

Vem är sofiavonporat?
Jag är matkreatör, kokboksförfattar (Vego för alla!) och entreprenör och älskar att inspirera och experimentera med smakrik vegomat, och driver även Veganboxen.se –  mer inspiration hittar du på min Instagram och blogg, sofiavonporat.com

Finns det några andra matinstagrammare som har inspirerat dig?

Absolut, gronaskafferiet, madebymary, cashewkitchen, swedishvegan och thenordickitchen är några svenska matkonton på Instagram som jag tycker är jätteinspirerande!

Hur fotar och instagrammar man den perfekta matbilden?

Med tiden utvecklar man sin egen stil och får följare som gillar just den stilen och de rätter man gör, men det är viktigt att bilderna är tagna i hög upplösning, i bra naturligt ljus och stylade på ett snyggt sätt – styling gör extremt stor skillnad!

Du instagrammade nyligen en bild på “Banana popsicles”, var hittade du inspirationen till dem?
Jag tror jag såg något på Pinterest där de hade skivat bananerna i små bitar och tyckte de såg spännande ut, så jag svängde ihop min egen variant fast med stora halverade bananer istället och dekorerade dem med riven kokos som jag färgsatte med pressad saft från frukter och grönsaker!

Om du fick laga mat till vem som som helst, vem skulle det vara och varför?
Åh vad svårt, jag skulle nog säga att jag har fler personer som jag skulle vilja laga mat tillsammans med snarare än till dem. Matty Matheson från matkanalen Munchies på YouTube skulle vara otroligt kul att laga ihop med. Han verkar helt tokig, och dessutom är han så långt ifrån vegetarian och vegan man kan komma så det skulle göra det hela ännu mer galet!

sofiesfoodstories

Vem är sofiesfoodstories?

Jag är en matälskande bloggare och content-skapare från Skåne som sedan några år tillbaka bor i Stockholm. Förutom att skriva om restauranger, recept, resor och vardagsbetraktelser har jag en enormt stor passion för hamburgare – kika in på mitt andra konto burgerland så förstår ni vad jag menar! Till vardags delar jag min tid mellan att jobba på mattjänsten Gastrofy och frilansa som matskribent, och när jag är ledig går jag på yoga, dricker cava, experimenterar fram nya recept och äter lösgodis.

Vad fick dig att börja instagramma bilder på mat?

Jag driver en matblogg, ​foodstories.se​, med fokus på just mat, så det kändes ganska naturligt att rikta in mig på mat även på Instagram. Jag var dock ganska sen på bollen, det var bara för några månader sen jag gick från att vara mer privat till att skriva på engelska och lägga upp mer matbilder. Det är roligt och blir som en förlängning av bloggen!

Finns det några specifika typer av bilder som brukar få mer uppmärksamhet än andra?
Allt som är sött, ostigt, fett och grisigt får alltid mycket likes. Hamburgare, godis och pizza går ofta hem!

När man tittar på din Instagram går det inte att undgå att du är en hamburgarfantast. Vilka ingredienser skulle du ha i en perfekt hamburgare?
Den perfekta burgaren måste vara gjord på ett högkvalitativt kött och ett fluffigt, mjukt och färskt bröd. Då kan man vara minimalistisk med tillbehören, och det kan räcka med ost, senap, ketchup och finhackad gul lök. Sen älskar jag jalapeños och har det gärna på mina burgare.

Vilken är den konstigaste hamburgaren som du har ätit och vart var det?
Den konstigaste burgaren jag ätit är även den äckligaste burgaren. Jag vill inte nämna restaurangen vid namn eftersom de har bra mat i övrigt, men de lyckades göra alla fel man kan göra när det gäller burgare: tjockt och kompakt kött mellan trekantsformade grova bröd som påminde om Hönökaka, en ost som inte smälte och en mycket underligt smakande dressing. Ingen höjdare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name