Topp 10 Sveriges bästa restauranger i sommar

Sommaren är äntligen här, och förhoppningsvis semestern likaså! Oavsett om du stannar hemma i sommar, bara vill åka på dagsutflykt eller upptäcka Sverige, kommer nedan listan som visar dig vägen till några av Sveriges bästa smultronställen.

1. Svartsö Krog Boka Svartsö Krog
Skälvik

Svartsö krog

Svartsö krog

I Stockholms skärgård hittar du den Svartsö krog som ligger på ön som bär samma namn. Med ständiga förändringar i menyn som styrs av råvarornas tillgång och kockens oändliga inspiration, är den moderna restaurangen ett hett tips för den som vill uppleva lugn och vällagad mat. Dessutom har de fantastiska viner för småskaliga vinproducenter runt om i Europa och öl från spännande mikrobryggerier i Norden.

2. Sandhamn Seglarhotell Boka Sandhamn Seglarhotell
Sandhamn

Sandhamn Seglarhotell

Sandhamn Seglarhotell

Ungefär en timmes båttur tar dig till den omåttligt populära ön Sandhamn. Under sommarmånaderna blomstrar ölivet. Glada människor, vackra båtar, festligheter och fantastisk mat. På Sandhamn seglarhotell finns flera olika restaurangkoncept. Anrika Seglarrestaurangen med à la carte-meny, Pub Almagrundet med sin loungemiljö, poolbaren Sea Club och Seglargrillen som serverar svenska gårdshamburgare.

3. Grinda Wärdshus Boka Grinda Wärdshus
Vaxholm

Grinda Wärdshus

Grinda Wärdshus

Med flera utmärkelser och omnämnanden, bland annat Skärgårdens bästa krog, är Grinda Wärdshus restaurangen som är värd omvägen. Ön Grinda har massor att erbjuda stora som små och restaurangen, belägen i grosshandlarvillan från tidigt 1900-tal, lockar med riktig svensk skärgårdsmat. Missa inte solnedgången på terassen och efter middagen kan man med fördel ta en drink på Nisses hörna.

4. Smådalarö Krog Boka Smådalarö Krog
Dalarö

Smådalarö Krog

Smådalarö Krog. Bildkälla: smadalarogard.se

Smådalarö krog är ett brasserie och bränneri i ett. Menyn har en stor dos skärgårdsinspiration och havets läckerheter, och byts ut varje vecka. Missa inte smaka på deras eget brännvin, Kaptenens droppar till din måltid. Restaurangen bjuder på en fantastisk utsikt över havet, och det finns även möjlighet att spela en runda golf och tennis.

5. Rökeriet Boka Rökeriet
Fjäderholmen

Rökeriet

Rökeriet

Bara 25 minuters båttur tar dig till skärgårdsklassikern Fjädernholmarna. Precis där båten lägger till hittar du Rökeriet, där du hittar en meny komponerad köksmästare John Kumerius. Njut av lax, röker, sill, löjrom, strömmingsflundra. Restaurangen använder sig både av kall- och varmrökning från olika träslag, som ger den speciella rökiga smaken till fisken.

6. Restaurang Kroken Boka Restaurang Kroken
Nynäshamn

Restaurang Kroken

Restaurang Kroken

På restaurang Kroken serveras dagsfärsk fångst, vin och öl från lokala bryggeriet. Det tar cirka 45 minuter att köra hit från Stockholm, så om du har vägarna förbi sista söndagen i månaden kan du njuta av deras populära brunch med delikatesser från havet. Det finns även massor barnanpassade rätter. Själva restaurangen är pyntad med rustik fiskinteriör, och den härliga uteserveringen ligger precis vid bryggan.

7. Kvarkenfisk Boka Kvarkenfisk
Täfteå

Kvarkenfisk

Kvarkenfisk

Restaurang Kvarkenfisk i Umeå har flera år på raken blivit omnämnda i White Guide. Deras fiskare, tillika ägare, fiskar i stort sett all fisk till krogen, där maten lagas från grunden. Som dessert är ett tips att svänga förbi deras gårdsbutik där de har massvis med egenproducerade delikatesser.

8. Bistro Bar Brygga Boka Bistro Bar Brygga
Luleå

Bistro Bar Brygga

Bistro Bar Brygga

Vid Luleås norra hamn ligger restaurang Bistro Bar Brygga. Under sommarhalvåret kan du njuta av svensk à la carte och båten med 2 flytbryggor, långbord och bänkar. Med lokala råvaror, såsom rödingfilé, lax, tjälknöl och högrev. På dessertlistan finns självklart den norrländska klassikern varma hjortron. På kvällarna öppnar även restaurangen sin nattklubb.

9. Restaurang Lörudden Boka Restaurang Lörudden
Njurunda

Lörudden

Lörudden

I klassiskt rött hus med vita knutar ligger restaurang Lörudden. Med långa anor och flertaligt prisad i White Guide, serverar krogen fisk och skaldjur. Eftersom de driver eget fiskeri, kan de färskaste och bästa råvarorna garanteras.

10. Grand Hotel Marstrand Boka Grand Hotel Marstrand
Marstrand

Grand Hotel Marstrand

Grand Hotel Marstrand

I Grand Hotel Marstrand ligger restaurang Grand Tenan. Det är ett välkänt begrepp på Västkusten, där klassiker som oxfilé Africana och Tenans gratinerade kräftor finns på menyn. I White Guide har de blivit omnämnda som ”Sveriges bästa bord” och ”Smaka på Västkusten”. Om du sitter ute på verandan kan du kika ner mot hamnen, båtarna och folkvimlet.

About Julia Lyberg

Glutenfri foodie som ständigt är på jakt efter nya spännande restauranger i Stockholm. Experimenterar ofta hemma i köket och har en förkärlek till ”grön” mat. Hon äter gärna lunch på Miss Clara, middag på Hillenberg och avslutar kvällen med ett glas merlot på Penny & Bill. På helgerna uppskattar Julia att ha middagsbjudningar, spana på inredning, njuta av solen och yoga.

4 Comments

Göran

Halloj! Tack för fina uppkast denna sommar!! Men var är krogarna i södra sverige??? Jag är Stockholmare till börden men jobbar och bor i Malmö. Älskar förstås Stockholm! Men hallå; man får lite perspektiv på ”stan” efter hand. allt är inte centrerat dit……
MVH Stockholmare I Förskingringen

Reply
Admin

Hej!

Tack för feedback, inte alls en omöjlighet att det dyker upp så småningom.

Vänliga hälsningar, Julia

Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name