Topp 10 Restauranger i Gamla Stan

Om det är någon stadsdel i Stockholm som rymmer enormt mycket historia, vackra byggnader samt fantastiska och varierande restauranger, är Gamla Stan en självklar favorit. Häng med på en runda längs de kullerstensbelagda gatorna till de restauranger som inte bara är anrika och i modern tappning, utan även utsetts till Årets Bästa Italienska Restaurang.

1. Ebenist Boka Ebenist

ebenist

Ebenist

Ebenist ligger alldeles intill sin välkända systerkrog Phamarium. Restaurangen gör en modern tolkning av det nordiska köket och dessutom en vinlista med över 250 olika sorter. Menyn är säsongsbetonad och bjuder på kreativ matlagning, där en ren och tydlig smakbild står i fokus, samtidigt som det skapar en balans med säsongen. Bland varmrätterna hittar du bland annat lättrökt ankbröst med jordkryddspulver, picklad rödkål, tryffelkroketter, grönpeppar och tagetesört.

2. Ardbeg Embassy Boka Ardbeg Embassy

Ardbeg Embassy

Ardbeg Embassy

Om du är ett fan av skotsk maltwhiskey och svenska mikrobryggerier är Ardbeg Embassy restaurangen du ska gå till. Enligt Svenska Whiskeyförbundet är de utsedda till Sveriges bästa whiskeykrog, och dessutom är de den enda restaurangen i världen som serverar skotsk whiskey direkt på fat. Det ni! På menyn finns bland annat grillad renytterfilé med vinbärsredution med doft av honung och timjan, potatisstomp med prästost och örtstekt ostronskivling. Mmm.

3. Mårten Trotzig Boka Mårten Trotzig

marten trotzig

Mårten Trotzig

Restaurang Mårten Trotzig ligger belägen i en anrik lokal med medeltida valv i tegel med klassisk svensk mat på menyn och en utsikt över Sveriges smalaste gränd. Här hittar du kött, fisk eller fågel som har halstrats, smörstekts eller ugnsbakats, och skapar måltider som bland annat grillad tournedos som serveras med grönpepparsås, potatisgratäng, picklad lök samt haricot verts.

4. Fem Små Hus Boka Fem Små Hus

fem sma hus

Fem Små Hus

Byggnaden som restaurang Fem Små Hus ligger i har en lång kulinarisk historia, där det redan under 1600-talet fanns en restaurang i källarvalven. Restaurangen serverar klassiska svenska rätter i sina nio vackert inredda valv som ligger under fem hus, vilket har gett upphov till restaurangens namn. Deras paradrätt är kalvfilé Anna Lindberg vilken serveras med murkelsås och potatisgratäng.

5. Pubologi Boka Pubologi

pubologi

Pubologi

Pubologi har belönats med flertalet Bib Goumands av Guide Michelin och ligger beläget i Gamla Stan. Här serveras vällagad mat till ett rimligt pris. Restaurangen erbjuder en modern och traditionell matlagningsteknik från hela världen, där en satt 5-rättersmeny serveras varje dag beroende på dagens utvalda råvaror. På menyn finns bland annat höbakad gräsand med grillad päronsirap, persiljerot, päron och picklat korianderfrö.

6. Paganini Boka Paganini

paganini

Paganini

Paganini är restaurangen som utsetts till Årets Bästa Italienska Restaurang på Bookatable Awards 2016. För att vara en italiensk krog är både miljön och menyn klassiska. Bland varmrätterna finns exempelvis frutti di mare bestående av scampi, pilgrimsmusslor, kräftor och bläckfisk. Vinlistan, med fokus på Italien, erbjuder både vitt och rött vin samt bubbligare alternativ.

7. Mister French Boka Mister French

mister french

Mister French

Hos Mister French är temat fransk-amerikanskt. Med en lougeavdelning som inte går av för hackor, otroligt vacker och inbjudande miljö samt en fantastisk utsikt över Skeppsholmen, Djurgården och Södermalm är detta ett ställe du inte bör missa. Här samsas grillat, skaldjur och franska klassiker med en diger dryckeslista.

8. Miss Behave Boka Miss Behave

miss behave

Miss Behave

Miss Behave är en modern sjömansbar och restaurang i, just det, Gamla Stan. Menyn har hämtat inspiration från amerikanska öst- och västkusten, och serverar bland annat hamburgare tillagade med den beprövade Heston Blumenthal-metoden, makrill, hälleflundra, räkor och bläckfisk. På väggarna hänger bilder av tatueringar, oljemålningar på gamla kaptener, och besättningen… ursäkta, personalen, är utklädda till matroser.

9. Kornhamnstorg No.53 Boka Kornhamnstorg No.53

kornhamnstorg

Kornhamnstorg No.53

Hos Kornhamnstorg No.53 regerar ett nytt koncept med inspiration från Venedig. Under kvällen kan man nämligen njuta av cicheti, vilket är venetianska smårätter. Menyn fokuserar på bra råvaror, med många ekologiska och vegetariska alternativ, bland annat en krämig risotto med portabellosvamp, pecorino och riven tryffel. Bland vinsortimentet, som härstammar från Italien, finns även många ekologiska alternativ.

10. Bakfickan Djuret Boka Bakfickan Djuret

Bakfickan Djuret

Bakfickan Djuret

Bakfickan Djuret är en krog helt inriktat på kött, och dessutom har de en vinlista med utmärkelsen World of Fine Wines. Det som är unikt med restaurangen är att de använder styckningsdetaljer på ett djur åt gången, vilket gör att menyn ständigt varieras. Något som du kanske inte heller vill missa är att de har de en av Sveriges största vinkällare.

About Julia Lyberg

Glutenfri foodie som ständigt är på jakt efter nya spännande restauranger i Stockholm. Experimenterar ofta hemma i köket och har en förkärlek till ”grön” mat. Hon äter gärna lunch på Miss Clara, middag på Hillenberg och avslutar kvällen med ett glas merlot på Penny & Bill. På helgerna uppskattar Julia att ha middagsbjudningar, spana på inredning, njuta av solen och yoga.

4 Comments

Cecilia Hamilton

Hej,
jag vill bara påpeka att det heter skotsk whisky och irländsk amerikansk whiskey och jag tror inte att Svenska Whiskyförbundet vill bli stavat med ett e – på Ardbeg Embassysidan …
Vänliga hälsningar Cecilia hamilton

Reply
Admin

Hi Eva, Du kan se restaurangernas gatuadresser om du klickar på fliken ”Plats” på alla restaurangers sidor på Bookatable.se. Vänligen, Julia

Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name