Taverna Brillo – drinktrender, tips & recept

Bookatable fick möjligheten och det stora nöjet att träffa Taverna Brillos Andreas Hult (barchef) och Viktor Eriksson (assisterande barchef) för en pratstund om den annalkande sommarens drinktrender, vad som är mest efterfrågat och tips på vad många har kvar att utforska.

Andreas och Viktor tar emot i den härliga, Italien-inspirerade stora baren i Taverna Brillos lokaler vid Stureplan i Stockholm.

Andreas Hult och Viktor Eriksson

Vad ser ni kommer vara sommarens nyheter? Finns det några speciella trender som ni kan märka av?
Andreas svar kommer lika snabbt som självklart när han direkt nämner sour-drinkar, som man bedömer kommer att bli en trend under sommaren 2013. Det söta får stå undan för det lite bittra som istället kommer mer och mer just nu.

Taverna Brillo har tagit fram en egen sour-drink, Brillo Sour, som är en skummande rosa och frisk sommardrink (se recept längre ner) som man med fördel kan avnjuta i eftermiddagssolen på restaurangens uteservering.

Aperol spritz och Brillo Sour

På Taverna Brillos huvudbars kaklade bardisk står listan med inbjudande drinkar och utbudet kan tyckas oändligt.

Men av alla möjliga drinkar som beställs i baren en sommarkväll, vad tror ni är det som ändå kommer efterfrågas mest?
– En av de drinkar vi ser efterfrågas allra mest utöver öl och vin just nu är Aperol spritz. Det är en perfekt aperitivo-drink efter jobbet och som inte är för söt utan att utmana smaklökarna alltför kraftigt.

Taverna Brillo framställer även sin egen Limoncello, som är en syditaliensk citronlikör. Har du någon gång rest runt i de den sydligare hälften av Italien så har du säkerligen sett hur de solgula flaskorna dekorerar de många butikerna på platser som Capri, Amalfikusten och Sicilien. Inte sällan är det ägaren till den lokala osterian eller turistshoppen som stolt förklarar hur han själv handplockat citronerna från sin väns lokala odling i närheten och med mycket omtanke, uppmärksamhet och kärlek mödosamt producerat dessa ädla droppar och självklart är just dessa de bästa av alla!

Denna lika kännetecknande såsom älskade drycken produceras genom att citronskalen från söta, ekologiska citroner får dra i vodka under ca 1 månad. Därefter späs det ut till rätt alkoholnivå och får dra någon vecka till. Vill man kan den även toppas av med en skvätt grappa innan slutprodukten är helt klar.

Limoncello produceras på barhyllorna

Som många av oss är vana att njuta av Limoncello så är det som ett kylt litet avslut på en god middag men Andreas och Viktor ser även andra användningsområden för denna dryck.

– Limoncello är inte bara god att dricka som den är, den är också en jättebra grund i många spännande drinkar. Vi hoppas att allt fler upptäcker den och vågar testa sådana drinkar, fortsätter Andreas.

Barmeny

Vad skulle du helst vilja se att Stockholmarna och besökare till huvudstaden beställde in i sommar?
– Överlag är väl det roligaste som vi ser att allt fler vill och vågar prova på något annat än standardglaset vin eller öl. Hos oss som har ett italiensk-inspirerat koncept finns ett spännande utbud av Amaro-drinkar och italienska starkviner som jag tycker att Stockholmarna har kvar att utforska mer av!

Inspirationen och yrkesglädjen från besöket på Taverna Brillo smittar av sig och får i varje fall mig att snart producera min egen Limoncello för allra första gången!

 

Brillo Sour
Taverna Brillos egen sour-drink – en skummig och rosa sommardrink

3½ cl gin
1½ cl Barolo Chinato (alternativt Cocchi, röd söt vermouth)
2 cl apelsinsocker (sockerlag på apelsiner, med ca 3dl apelsinjuice per 3 liter)
1 äggvita
1 stänk Peychauds
3 cl färskpressad citron
Skaka och sila för att få bort fruktkött men behålla skummet tills du får en riktigt len drink.

 

Taverna Brillo har under perioden 24/6-11/8 ett härligt sommarerbjudande om 3 rätter för 200 kr. Boka det här!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name