Ta tillbaka affärslunchen!

Affärslunch

Affärslunch

Vi har gjort en undersökning i hur det egentligen står till med den klassiska affärslunchen. Efter att bland annat ha mätt pulsen på vår samtid och gjort lite tillbakablickar från 1980-talets glansdagar, fick vi fram riktigt spännande information.

Det visade sig bland annat att 65 procent, alltså majoriteten, av arbetstagarna anser att möjligheten att träffas och knyta kontakter över en lunch är en viktig del i att säkra en affär. Och ungefär varannan svensk som har arbetat sedan 1980-talet ser en stadig nedgång i affärslunchandet.

Detta har fått oss att starta kampanjen ”Ta tillbaka affärslunchen”, där vi under juni månad uppmärksammar affärslunchen med tips på klassiska, moderna och härliga restauranger där du kan avnjuta din nästa affärslunch. Se mer här.

Näringslivshistorikern Edward Blom är en av de som backar vår kampanj. 

Edward Blom

Edward Blom

– Det sker underverk med relationer bara man lämnar kontorsmiljön och istället träffas på en restaurang. Det är något djupt mänskligt att vilja äta tillsammans med de man ska samarbeta med. Ätandet leder till en djupare förtrolighet och den gemensamma måltiden har varit ett obligatoriskt inslag vid slutandet av avtal inom alla mänskliga kulturer under årtusenden. I dag tror allt för många svenskar att man kan göra business direkt utan att knappt veta vem den andra är, men ett par gemensamma måltider gör verkligen underverk: medan man äter diskuterar man inte affärer utan man kan lära känna affärspartnern, höra om hens hobby, familj, matvanor, vad som är viktigt i livet. En relation föds som förebygger många konflikter och leder till ett mycket roligare och effektivare samarbete.

I vår undersökning kom vi även fram till att tidsbrist och budgetåtstramningar båda är faktorer som uppges vara skäl till varför fler inte går på affärslunch. Hela 70 procent av affärslunchare säger att de spenderar upp till 300 kr per capita vid lunch, och att de inte beställer in alkoholhaltiga drycker.

Affärslunchen då och nu

Affärslunchen då och nu

Se flera restauranger som passar för affärslunch här.

 

About Julia Lyberg

Glutenfri foodie som ständigt är på jakt efter nya spännande restauranger i Stockholm. Experimenterar ofta hemma i köket och har en förkärlek till ”grön” mat. Hon äter gärna lunch på Miss Clara, middag på Hillenberg och avslutar kvällen med ett glas merlot på Penny & Bill. På helgerna uppskattar Julia att ha middagsbjudningar, spana på inredning, njuta av solen och yoga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name