Stockholms mest hållbara restauranger

 

Att vi måste ställa om till mer hållbar livsstil är de flesta överens om, och vi tar i allt större utsträckning hänsyn till klimatpåverkan i våra livsstilsval. När det kommer till mat och hållbarhet pratar man oftast om att minska sin köttkonsumtion eller att äta mer ekologiskt. Denna guide syftar till att bredda vår syn på vad hållbar matkonsumtion kan innebära och lyfter fram restauranger i Stockholm som har ett helhetsperspektiv kring hållbarhet – såväl som fantastisk mat.

 

Lux dag för dag

På Lux dag för Dag står råvaran tydligt i fokus. Menyn dikteras av säsong och vad utvalda, lokala producenter har att erbjuda för dagen. Restaurangen jobbar nära sina leverantörer och är mån om att lyfta fram duktiga svenska råvaruproducenter. Ett tydligt exempel på detta är Farmers Dinner – speciella temakvällar där farmare, odlare, fiskare och jägare får chansen att presentera sina produkter i samband med en specialkomponerad meny. Som gäst får man en unik inblick i vägen från att ingredienserna odlas eller fångas tills att den hamnar på tallriken. Henrik Nordström är kreativ ledare och skapar tillsammans med sitt kockteam fantastiska rätter där råvaran står i fokus.

 

Växthuset

Den som tycker att vegansk mat är tråkig har garanterat inte besökt växthuset. Här tas den växtbaserade kosten till en ny nivå med en innovationsgrad såväl som smakbild som imponerar. Oavsett om du är vegan eller hängiven köttätare kan du förvänta dig överraskande rätter och råvarukombinationer du tidigare inte har upplevt. Menyn är säsongsbetonad och råvarorna kommer från lokala och småskaliga producenter – eller från Växthusets egna hydroponiska odling! Dryckesmenyn följer samma tema, med en tonvikt på naturviner och ekologiskt framställda hantverksdrycker.

 

Svartengrens

Nu undrar säkert många hur en köttrestaurang kan vara med i en guide över Stockholms mest hållbara restauranger. Svartengrens må vara ett av Stockholms mest välkända steakhouses, men har betydligt mer långtgående ambitioner än att servera en perfekt marmorerad biff. Snarare så motsätter sig restaurangen hur dagens köttindustri fungerar, och jobbar därför uteslutande med småskaliga, noga utvalda köttproducenter i Stockholms skärgård med total spårbarhet från produktion till leverans. Som gäst kan man därför kännas sig trygg i att allt som hamnar på tallriken – oavsett om det gäller kött eller grönsaker – har producerats med maximal hänsyn till både djur och miljö. Menyn är säsongsbetonad och såväl charkuterier och korvar som såser och tillbehör görs på plats och från grunden. Resultatet är otroligt välsmakande mat som lämnar efter sig den goda eftersmak som bara ansvarstagande matlagning kan ge.

 

Proviant

Ett stenkast från Stureplan ligger Proviant – en trivsam kvarterskrog som serverar modern svensk ”husman” när det är som bäst. Menyn kan ses som en hyllning till svensk råvarukultur, där hållbart producerade råvaror i säsong från lokala producenter spelar huvudrollen. Allt är tillagat med stor omsorg och från grunden, med hänsyn taget till den som vill äta vegetariskt såväl som kött eller fisk. Både smakerna och engagemanget imponerar under mitt besök, och vinlistan lämnar ingen besviken. Restaurangen har 12 år i rad belönats med en BIB Gourmand av Guide Michelin till följd av sin högkvalitativa mat och humana prisnivå.

 

Blaiseholmens Akvarie och Restaurang (B.A.R)

B.A.R är tveklöst en av Stockholms bästa fisk- och skaldjursrestauranger, och precis som hos systerkrogen Lux Dag för Dag står lokala, säsongsbetonade och hållbart producerade råvaror i fokus. All fisk och skaldjur är MSC-märkt och kanske även Stockholms färskaste, då råvarorna budas in varje morgon på auktion. Även om tonvikten ligger på fisk finns även ett antal vego- och kötträtter på menyn som även dem håller hög klass. B.A.R. kan också stoltsera med en fantastisk vinbar i regi av sommelier Sandra Bloemer. Här finns ett stort utbud av unika viner på glas från småskaliga producenter och kompletterande smårätter.

 

Skog

Det är svårt att tänka sig ett mer passande namn än just ”Skog” på Sigtunahöjdens nyöppnade restaurang. Med sitt natursköna läge och stora panoramafönster känns det nästan som att sitta till bords mitt ute i skogen, och även maträtterna har tagit tydlig inspiration av den svenska naturen. Här serveras mycket vilt, och bli inte förvånad om du får björk eller gran på tallriken. Hållbarhetsaspekten spelar en central roll i både hotell- och restaurangverksamhet, och Sigtunahöjden har fått många utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete. Menyn varierar efter säsong, och ingredienserna är till största möjliga mån ekologiska och från lokala, småskaliga producenter. För att begränsa mängden svinn så köper restaurangen in hela djur från närliggande gårdar och tar till vara på alla delar.

 

Stadshuskällaren

Med sitt välvda tak och vackra väggmålningar är Stadshuskällaren utan tvekan en av Stockholms mest praktfulla restauranglokaler, och kökets ambitioner är lika storslagna. Här ligger fokus på närproducerat och vilt, och ingredienserna är av högsta kvalitet. Säsongens råvaror från både skog och mark ligger till grund för menyn, och rätterna skiftar med årstid och utbud. Utöver den vanliga menyn finns också möjlighet att äta alla Nobelmenyer genom tiderna, serverade på Nobelservisen. Stadshuskällaren arbetar aktivt för att minimera sin klimatpåverkan och hållbarhetsarbetet är en central del av filosofin. Restaurangen är certifierad enligt både Svanen och KRAV, och VD:n Maria Stridh utsågs år 2018 till ”Årets Hållbara Eldsjäl” av organisationen Hållbara Restauranger.

 

Farm Restaurang är resultatet av ett kollaborativt hållbarhetsprojekt mellan det lokala mikrobryggeriet Stockholm Brewing Company och den ekologiska bondgården Karlshamra i Botkyrka. Menyn varierar med säsong och består av ett antal små och mellanstora rätter. Grönsakerna kommer näst intill uteslutande från restaurangens egna odlingar, och allt avfall från restaurangen återvinns genom kompostering och utfodring till djuren. Dessa principer, som utgör grunden i det ekologiska lantbruket, har inte bara en positiv effekt på miljön utan har också stor inverkan på råvarornas näringsvärden och smak. Om det är ingrediensernas kvalitet eller kockarnas talang som gör att rätterna smakar så otroligt gott är dock svårt att säga, men förvänta er en matupplevelse utöver det vanliga.

 

Urban Deli Sveavägen

Urban Deli Sveavägen kan stoltsera med en restaurang, ett café, en matbutik, en saluhall och en fantastisk takbar med utsikt över Stockholm. Den gemensamma nämnaren är god och hållbart producerad mat och en avslappnad inkluderande miljö. På restaurangen serveras en modern, internationell meny med ett stort utbud av skaldjur såväl som lokala, högkvalitativa råvaror. Utöver att lyfta fram små och lokala producenter handlar en stor del av hållbarhetsarbetet om innovation, och Urban Deli är oftast en av de första att anamma nya hållbarhetstrender och köpa in nya vegetabiliska livsmedelsalternativ. I butiken hittar du också en fantastisk salladsbar som mycket väl kan vara en av de bästa (om inte den allra bästa) i Stockholm.

 

Campfire (Downtown Camper by Scandic)

Många av våra svenska hotell och hotellkedjor är riktiga föredömen inom branschen när det kommer till hållbarhet och miljötänk. Ett av de som utmärker sig lite extra är Downtown Camper by Scandic. På hotellets restaurang Campfire serveras ”comfort food” från jordens alla hörn, men fokus ligger på ekologiska råvaror i säsong med betoning på frukt och grönt. Ett koncept som kanske kan kännas lite spretigt, men här är det snarare stämningen och känslan som är den röda tråden snarare än den gastronomiska upplevelsen. Atmosfären är avslappnad och inkluderande och maten utan krusiduller – men fortfarande väldigt, väldigt god. Restaurangen koldioxidkompenserar för allt kött de köper in och allt matavfall omvandlas till biobränsle.

 

 

About Fanny Bsenko foodieguidesthlm

Entusiastisk restaurangbesökare och ambitiös hemmakock med en förkärlek för innovativ gastronomi och närproducerade råvaror. Driver Instagramkontot Foodie Guide Sthlm (@foodieguidesthlm) där hon recenserar restaurangupplevelser och tipsar om guldkornen i Stockholms breda restaurangutbud.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name