Topp 10 Stockholms bästa fisk- & skaldjursrestauranger

Med förra månadens kräftpremiär vill vi hänga kvar vid just delikatesser från under ytan en stund till. Toast Skagen, färska ostron, välsmakande fisk eller hummerpasta – gott om alternativ finns det, och vi vet var du ska gå!

1. Stockholms Matmarknad Boka Stockholms Matmarknad
Östermalm

Stockholms Matmarknad

I Sturegallerian på Östermalm hittar du Stockholms Matmarknad. Här kan du exempelvis bli serverad fisk och skaldjur, smakrika ostar och rykande färskt bröd. Rätterna skapas på färska närproducerade råvaror utan tillsatser, precis som på den gamla goda tiden.

2. Sturehof Boka Sturehof
Östermalm

Sturehof. Fotocred: Charlie Drevstam

Med öppnandet 1897 är Sturehof något av en Stockholmsklassiker, där det franska köket möter den salta svenska skärgården. Skaldjur och fiskrätter är väldigt populärt här och vinsortimentet både brett och dynamiskt. Du kan bland annat beställa in skaldjursplateau och moules marinière med en flädersorbet till dessert.

3. Lisa Elmqvist Boka Lisa Elmqvist
Östermalm

Lisa Elmqvist

Familjeföretaget sedan 4 generationer tillbaka serverar färsk fisk och förstklassiga råvaror på Östermalm. Lisa Elmqvist serverar till exempel rökta räkor, kokta havskräftor och hummer. Så om du är sugen på lite bubbel och skaldjur är detta ett trevligt ställe att besöka.

4. Oyster Bar Boka Oyster Bar
Östermalm

Oyster Bar

Oyster Bar

Ostronplateau, skaldjursplateau, färska räkor, krabba, hummer, kräftor, hummersoppa… Ja, Oyster Bar har det mesta en skaldjurstörstande filur är sugen på. I den minimalistiska och stilrena lokalen hänger vanligtvis någon foto- eller konstutställning på väggarna.

5. Kött & Fiskbaren Boka Kött & Fiskbaren
Vasastan

Kött och Fiskbaren

Uppenbart nog erbjuds det kött och fisk i alla tänkbara former på Kött & fiskbaren. Är du en person med beslutsångest kan du alltid välja ”family style” med kött- och fiskbordet som bjuder på lite av varje i karotter och fat. I baren hittar du dessutom ett ordentligt ölsortiment och välsmakande drinkar.

6. Restaurang Rökeriet Boka Restaurang Rökeriet
Fjäderholmen

Restaurang Rökeriet

Om du är sugen på att uppleva Stockholm på riktigt bör du ta dig ut till skärgärden, förslagsvis till Restaurang Rökeriet på Fjäderholmarna. 25 minuters båttur från centrala Stockholm tar dig till en meny signerad köksmästaren John Kumerius, där du hittar fisk och skaldjur som rökts i en blandning av al- och enspån (som blötläggs ett dygn innan rökning).

7. Duck & Crab Boka Duck & Crab
Östermalm

Duck & Crab

Som namnet antyder är det anka och krabba som gäller hos Duck & Crab, den trendigt amerikanskinspirerade krogen på Östermalm där du kan njuta av mysig och social stämning vid långbord.

8. BAR Boka BAR
City

BAR

Hylla havet. Det är ett koncept som BAR Blasieholmens akvarium och restaurang kör stenhårt på. Modernt, enkelt, kvalité och ekologiskt i största möjliga mån med prisbelönt kockbesättning.

9. Urban Deli Sveavägen Boka Urban Deli Sveavägen
Norrmalm

Urban Deli Sveavägen

Sugen på skaldjur och charkisar i en modern lokal med trämöbler och marmorbord? Hos Urban Deli på Sveavägen är det precis vad som erbjuds. Då lokalen har en härligt öppen planlösning kan du pass på att spana på folk och sippa på ett glas bubbel. Eller två.

10. Bistro Scheele Boka Bistro Scheele
Kungsholmen

Bistro Scheele

Bistro Scheele har en viss förkärlek till södra Europa, åtminstone om man ser till deras mat och dryck. Menyn speglas av sydeuropeiska rätter och vinlistan dominerar franska viner. Detta är ett perfekt ställe att glida förbi, oavsett om du är i ett större middagssällskap eller bara vill njuta av dryck och förrätt i baren.

About Julia Lyberg

Glutenfri foodie som ständigt är på jakt efter nya spännande restauranger i Stockholm. Experimenterar ofta hemma i köket och har en förkärlek till ”grön” mat. Hon äter gärna lunch på Miss Clara, middag på Hillenberg och avslutar kvällen med ett glas merlot på Penny & Bill. På helgerna uppskattar Julia att ha middagsbjudningar, spana på inredning, njuta av solen och yoga.

3 Comments

George Ritter

Grattis, Oyster Bar är definitivt en värdig vinnare. Helt outstanding. En eloge tll ägaren och hans personal som får högsta betyg.
Hälsningar

Jojje

Reply
Bengt Höjer

Oyster Bar har bäst skaldjur i Sverige. Jag har varit där flera gånger och aldrig blivit besviken. Kan speciellt tipsa om deras överdådiga julbord (med obegränsad mängd skaldjur).

Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name