Sommardrinkar med Linus B Morgan på Reisen Bar

Nu har jag gått och funderat på det här med drinkar, det är ju trots allt stor skillnad på en perfekt rörd ”drya” på en kvalitetsgin som Citadelle reserva och en blaskig husvagnsgrogg gjord på explorer och apelsinjuice. Båda fyller dock sina funktioner så ingen skam åt husvagnsgroggen.

Och drinkdjungeln är ju inte den lättaste om man inte riktigt vet vad man gillar så jag bestämde mig för att ta ett snack med Linus B Morgan som är en av Stockholms i mitt tycke bästa bartenders och tar sitt jobb på största allvar. Och har en bred kunskap kring dom olika flaskorna som står på hyllan i baren… Just nu huserar han på First Hotel Reisen i deras cocktailbar.

 

               Linus B Morgan                                                                                            Baren på Reisen

Hur länge har du jobbat som bartender?
–    Snart 8 år. Påbörjade min karriär i lilla Falköping. På en natt klubb där jag fick lära mig den hårda vägen med tempo och rörelse i baren. Sen drog karriären vidare och jag har nu jobbat  i diverse städer som Skövde, Göteborg, Jönköping, Åre och nu Stockholm.

Vad dricker du helst när du är ute?
–    Det beror på vilket humör man är på absolut, men är jag på en bar där jag vet att bartenderna är duktiga så dricker jag gärna Sazerac, Negroni och klassikern Old Fashion givetvis, men är det solhäng blir det bärs.

 

                              Dry martini                                 

                                                                                                   

Vad är det som driver dig att gå till jobbet varje dag, vad är den största glädjen med att jobba som bartender?
–   Det roliga är att man möter en bred skara människor, man vet aldrig vad som händer. Sen är det kul att jobba med smaker och utseende på dom olika drinkarna som man gör under ett arbetspass. Och jag känner dessutom  att det är ett av dom få yrken som man aldrig kan bli färdiglärd så man får utvecklas hela tiden så det är konstant stimulans.

Så Linus, berätta lite om trenden som är just nu på drinkar som du tycker!
–    Det är lite av den klassiska sommar trenden med drinkar som: Mojito är som vanligt en stark kandidat till sommarens drink tillsammans med Aperol Spritzen. Skulle dock gärna se att det dracks lite mer spritiga drinkar som tex Negroni, men givetvis så gör vi alla drinkar med ett leende, till och med Dauquiri.

–    Men det är svårt att säga vilken som är sommarens drink det är ju lite beroende på vilket typ av ställe man jobbar på också men skulle som sagt säga att det är dom återkommandee klassikerna som jag nämnde tidigare Vi jobbar också mer nu med spritsorter som inte varit så vanligt tidigare som Rye whiskey, Mezcal och tequila. Vilket är väldigt roligt för oss.

Man har sett senaste åren att kvalitén på personal har ökat och dom gamla klassiska cocktailsen dricks mer och mer. Vad tror du det beror på?
–    Yrket tas mer på allvar nu än tidigare, det startade för 6-7 år sen när man började kolla mer mot den internationella scenen. Leverantörer har börjat jobba med mer premium spritsorter och vilket då gör det lättare för oss att jobba med en högre kvalite. Och då kan tillfredställa gästen bättre.

–    Restaurangerna har förstått vikten av att ha en bra fungerande bar, det är inte bara kvalitets viner som folk efterfrågar. Tydligt tecken på det är om man kollar upp på hyllorna så hittar man mer och mer bra aveccer.
–    Attityden har ändrats till det bättre för gästen också då man jobbar mer på att ge det lilla extra gällande värdskapet och samspelet med gästen.

                                                                   Organiserad bar

Du har då jobbat i olika städer, vilken är den största skillnaden på tex Stockholm och dom mindre orterna?
–    Fler gäster som dricker för att dom uppskattar en drink, för dess smak och njuter mer av en väl gjord cocktail. I dom mindre städerrna tycker man fortfarande att det är lite för dyrt med cocktails och man förstår inte riktigt hantverket bakom och vill då gärna inte vänta på sin drink. Men trenden är på väg dit också sakta men säkert.

Så Linus ge oss ditt bästa drinktips som folk kan göra hemma lätt?
–    Köp gärna lite dyrare sprit det är stor skillnad, så lägg på 50:- och ta en lite bättre rom eller vodka. Och det klassiska felet är att man inte använder tillräckligt med is, man kan aldrig ha för mycket is! Alltid fullt glas.
–    Se till att ha sockerlag som du enkelt kan göra själv på hälften vatten hälften socker. Värm upp till kokpunkt men den får inte börja koka rör upp sockret tills det är helt upplöst. Se till att ha citroner och lime hemma sen är det bara låta fantasin flöda, prova gärna göra en klassisker som:
   
Tom Collins är en härlig sommardrink:
–    5 cl gin
–    3 cl citron
–    2 cl sockerlag
–    Toppa med soda
För att sätta en lite rolig tvist på den, ha i lite fläder eller säsongens bär bara fantasin sätter gränser .

Queens park swizzle
4.5 cl havana club anejo riserva
3 cl limejuice
2 cl sockerlag
6 dash Peychaud´s bitter
Ett knippe mynta, krossad is, swizzla (dvs rör runt) ingredienserna toppa med krossad is garnera med en mynta kvist och täck istoppen med angostura bitter.

                                                                Queens Park Swizzle

Det är en drink som man avnjuter bäst i baren hos Linus och hans kollegor

Så se till att njuta av sommarn nu ordentligt och våga prova nya grejer.
Följ gärna Linus och hans kollegor på facebook Reisen Bar

Och glöm inte att det går utmärkt att äta i deras matsal när hungern faller på efter ett par cocktails, Boka bord här.

 

Länkar till recepten kommer från www.cocktailguiden.com/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name