Så vill svenskarna dejta på Alla hjärtans dag

Champagne och en trendig restaurang. Det är två viktiga pusselbitar för en perfekt Alla hjärtans dag-dejt, visar en undersökning från Bookatable. Det visar sig också att tystnad är det mest pinsamma som kan hända på dejten och att det värsta du kan göra är att tala om ditt ex.

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag, en av årets populäraste restaurangdagar. Bookatable har därför kartlagt svenskarnas preferenser inför årets stora kärleksdag.

– Trendiga restauranger och klassiska kvarterskrogar är populärast på första dejten. Men för en första dejt är maten lika viktig som miljön. Det gäller att välja en restaurang där det går att konversera men som samtidigt inte är för tyst, säger Jonas Carlén, Commercial Director på Bookatable.

Champagne är den mest romantiska drycken och en trendig restaurang står högst upp på listan över ställen att besöka på första dejten. Undersökningen visar också att tystnad är det mest pinsamma som kan förekomma på en första dejt. Betydligt mer pinsamt än att exempelvis spilla mat på sig eller på sin dejt. Vidare visar undersökningen att det värsta du kan göra är att tala för mycket om dig själv eller att tala illa om någon annan. Däremot är det okej att tala om pengar, politik och religion på första dejten.

– Visa intresse för ditt sällskap och inte bara dig själv. Se till att konversationen är ungefär som en tennismatch där samtalet går fram och tillbaka. Ju fräckare frågor, desto snabbare lär ni känna varandra, säger Marie Hagberg, dejtingkonsult och författare.

Ett av Marie Hagbergs viktigaste tips när det kommer till dejting är att vara sig själv. Men i Bookatables undersökning uppger var tionde att de har beställt en matträtt för att imponera på sin dejt, istället för att beställa den maträtt de egentligen vill äta.

Dejtingkonsultens 5 tips för dig som ska på första dejt:

1. Håll det kort – som första dejt är lunch på en mysig restaurang en bra början. Då kan du dessutom skylla på att du måste tillbaka till jobbet om dejten är så trist att klockorna stannar.

2. Klä dig i sådant som gör dig bekväm – du behöver inte köpa nya kläder men se till att vara presentabel i rena och strukna kläder.

3. Hjälp din dejt att känna sig bekväm – ge en komplimang som kommer från hjärtat, helst om något som inte har med utseendet att göra.

4. Var uppmärksam – fråga din dejt om hobbies och intressen. Ge honom eller henne många möjligheter att prata och lyssna intresserat på vad din dejt har att säga. Fokusera bara på din dejt och undvik att titta på andra.

5. Undvik vissa samtalsämnen – prata inte om tidigare förhållanden eller brott du begått.

Mer från undersökningen

Vem ska initiera en Alla hjärtands dag-dejt?

Mannen                                            34,9 procent

Kvinnan                                             5,5 procent

Någon annan                                      0,4 procent

Det spelar ingen roll                        59,2 procent

Vilken typ av mat fördrar du på en dejt?

Haute cuisine                                   10,3 procent

Hål-i-väggen                                    15,2 procent

Trendig restaurang                           32,2 procent

Snabbmat                                           5,1 procent

Kvarterskrog                                    24,7 procent

Bar-mat                                              4,0 procent

Hemlagat                                          31,1 procent

Middag med underhållning              13,8 procent

Annat                                                  6,9 procent

För mer information vänligen kontakta:

Jonas Carlen, Commerical Director Bookatable

Mail: jonas.carlen@bookatable.com

Telefon: +46 (8) 454 06 17

Marie Hagber, dejtingkonsult och författare

Telefon: 0761-627 433

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name