Restaurang Jonas – en smakupplevelse utöver det vanliga!

New York Times, Dagens Industri, Dagens Nyheter och många fler. Listan är lång över tidningar och journalistkårer som ställt sig på rad för att hylla denna Stockholms-restaurang som i nyligen firade sitt ettårsjubileum. Etablerade kritiker likväl som glada matentusiaster stämmer in i succén med konceptet bakom Restaurang Jonas.

Vad är det då som gör denna Stockholmsrestaurang så speciell och unik?

Mannen bakom konceptet heter Jonas Lundgren. Det är också hans namn som restaurangen fått.

Kanske är det just hans internationella bakgrund som gör att de menyer han skapar tilltalar och lockar entusiastiska gourmander från hela världen till denna annars lite bortglömda området av det annars numer så kulinariska Stockholm

Jonas Lundgren skapar på sin restaurang

Jonas har under de senaste 15 åren byggt upp en gedigen bakgrund och en arsenal av kulinariska färdigheter när han haft möjlighet att gå jäms med några av världens främsta kockar på internationellt ansedda restauranger såsom The French Laundry i Kalifornien, The Square i London och Bagatelle i Oslo. Men en sådan möjlighet som säkerligen tusentals aspirerande kockar världen om drömmer om ges långt ifrån alla. Bara talangfulla begåvningar med en stark drivkraft och en genuin kärlek till mat bereds denna möjlighet.

Och det var just precis denna talang som Jonas skulle få möjlighet att visa upp 2009 när han ställde upp i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar och inofficiellt inte sällan benämnt som ”kock-VM”. Deltagande i denna mästarnas kamp skulle resultera i inget mindre än en silverplacering!

Ungefär under samma period som tävlingen i Bocuse d’Or började ett litet frö sakta men säkert började gro till sig, idén om att starta sin egen restaurang. En restaurang med stora ambitioner och hög internationell klass!

 

Bookatable har fått möjlighet att träffa Jonas för att ställa några frågor till honom om hans restaurang och konceptet bakom den.

Var hittade du egentligen inspirationen till din restaurang, Restaurang Jonas?
Inspirationen är en blandning av de senaste 15 åren av mitt liv, matlagning och resande. Jag har upplevt många olika länder och allihop har bidragit till min inspiration på sitt eget sätt.

En av de första saker som slår en när man besöker restaurangens hemsida är de fantastiska och inspirerande matfotona som utgör grunden för presentationen av restaurangkonceptet. Ett kännetecken för Restaurang Jonas är just den höga ambitionsnivån och de vackra och färgstarka, smått fantastiska serveringsuppläggen. Det är mat som konst.

Metafor LYX: Vispad ekologisk anklever med torkad blomkål & syltade röda vinbär. 

 

 Metafor KREATIVITET: Baconvatten med infusion av örter från vår vertikala växtvägg.

Avsmakningsmenyerna är baserade runt associationer såsom exempelvis Syd, Kreativitet och Lyx.  Utifrån dessa ledord skapas sedan rätter som ska ge besökaren samma upplevelse rent konkret.

menyn i avdelningen Mat & Vinbaren återfinns godsaker såsom Fisk- och skaldjurscocotte, slaktarstek  och bräserat lammlägg. Rätterna är säsongsbaserade och samtliga uppbyggda med lokala råvaror i fokus.

Var hittar du oftast inspirationen till de rätter du skapar? Och vilken rätt på en meny är din favorit när det kommer till att skapa nya rätter?
– Jag får min inspiration från vardagslivet och den kultur jag befinner mig i. Skandinavien upplever just nu en kulinarisk renässans och jag inspireras varje dag av naturen och de lokala råvaror som vi har runt omkring oss här. Jag har egentligen ingen favoriträtt och vår meny ändras ofta. Men för det mesta är min favoriträtt oftast den enklaste på menyn.

När vi ändå är inne på temat Skandinavien och det nordiska kökets renässans passar jag på att fråga Jonas om de senaste trenderna.

Vad upplever du är de senaste, heta trenderna inom svensk/nordisk gastronomi under nästa år?
– Att hålla maten enkel och nära sitt ursprung och sin region.

 

Interiör i avsmakningsavdelningen

Restaurang Jonas har blivit en destination inte bara för svenska gourmander utan även nyfikna, utländska resenärer som läst om restaurangen i lokala tidningar. Jonas Lundgrens egna skandinaviska ursprung är centralt i hela verksamheten, och starkt förankrat i allt ifrån restaurangens utformning och design, som är positivt avskalad, till de rätter som bjuds på.

Vilken svensk mat skulle du föreslå en utländsk besökare att börja med som vill prova på det nordiska köket?
– Vad som helst egentligen, så länge det är mat som är lagad med de traditionella tekniker som är typiska för Norden, såsom inlagt, saltat eller rökt.

När jag frågar Jonas om vilken ingrediens som han tycker är fullständigt oumbärlig i all mat han lagar är svaret lika tydligt som enkelt.
– Salt! 

När man träffar någon som gjort så mycket, skapat så många fantastiska rätter och provat på mat i världsklass från världens alla hörn kan man inte låta bli att slutligen undra vad han föredrar av allt gott som finns att erbjudas i världen.

Var föredrar du själv att äta?
– Jag tycker om att resa och kan jag kombinera det med mat i de asiatiska länderna så tycker jag att det är toppen!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name