Recension S/S Norrskär

En torsdag i juni åkte jag och min vän Daniel ut med S/S Norrskär i Stockholms skärgård för en tur med middag, det vill jag gärna göra om! När vi klev på S/S Norrskär vid Strömkajen kl. 18 hängde regnet i luften men solen kämpade för att tränga sig genom molnen.

Processo på S/S Norrskär

Processo på S/S Norrskär

Vi slog oss ner på akterdäck med varsitt glas prosecco medan de sista passagerarna klev på. Besättningen kastade loss och ångbåten gjorde tre långa signaler för att markera att motorn går back. Långsamt tuffade vi ut från Stockholms innerstad medans molnen sprack upp och solen trängde igenom, vi hade det riktigt bra på akterdäck med vårt bubbel.

Middagskryssningen med S/S Norrskär tar oss ut till Ramsöberg, en bit utanför Waxholm, och tillbaka till Strömkajen. Resan har två sittningar, antingen äter du på vägen ut i skärgården och slår dig sedan ner i salongen, mätt och belåten och kopplar av med en fantastisk utsikt på vägen tillbaka in till Stockholm. Eller så gör du som oss och tar något att dricka på resan ut, kommer in i skärgårdslunken och bygger upp hungern och äter på resan tillbaka.

Turen ut är underbar, vi “ångar” långsamt längre ut i skärgården och angör mysiga små ångbåtsbryggor. Det finns mycket att uppleva och titta på och det är ett perfekt sätt för en stressad stockholmare att komma ner i varv –  detta var precis vad vi gjorde.

Matsalen på S/S Norrskär

Matsalen på S/S Norrskär

Medan båten angjorde Ramsöberg tog vi oss till matsalen och blev väl mottagna av personalen som visade oss till vårt bord i den mysiga salongen. Hela båten, men framförallt matsalen känns som en tidsresa 100 år tillbaka i tiden. Det är en väl underhållen, genuin båtmiljö vi klivit in i.

Jag har fått tips om att deras Skärgårdsklassiker är ett måste, en färdigkomponerad 3-rättersmeny med historiska vingslag. Daniel har det lite svårare med den tilltalande menyn, men bestämmer sig för dagens vegetariska till förrätt som är sparris med pocherat ägg och självklart ett glas Riesling till detta.

Svensk förrättsklassiker på S/S Norrskär

Svensk förrättsklassiker på S/S Norrskär

Min förrätt är en riktig svensk klassiker, två sorters sill och västerbottenpaj och alla klassiska tillbehör, det är som ett mindre midsommarfirande på min tallrik. Till detta kändes det självklart med en öl från bryggeriet i Waxholm, valet föll på deras IPA efter rekommendation som passade bättre än jag först trodde till maten. Vi är båda nöjda med våra förrätter även om ingenting stack ut.

Samtidigt som vi äter passerar en magisk kuliss förbi utanför våra fönster. Vi spanar på små obebodda kobbar och livet och rörelsen i Waxholm.

Ångbåtsbiff på S/S Norrskär

Ångbåtsbiff på S/S Norrskär

Till varmrätt får jag en ångbåtsbiff, en variant av biffstek med lök och potatis som enligt traditionen ursprungligen tillagades på fartygets heta ångpanna. Biffen kunde varit lite mörare och serveras med för mycket potatis och för lite lök. Bättre är den kallrökta laxen med dillstuvad potatis som Daniel beställt. Dillstuvningen är ordentligt krämig och laxen utsökt.

Kallrökt lax med dillstuvad potatis på S/S Norrskär

Kallrökt lax med dillstuvad potatis på S/S Norrskär

Nu är vi ordentligt mätta och ångrar oss nästan att vi även beställt efterrätt, men när våra desserter serveras på bordet tar vi snabbt tillbaka vad vi sagt. Daniel har beställt färska bär och jordgubbar med glass, grädde, och maräng. Min skärgårdsklassiker avslutas med Skeppare Bengt, vaniljglass med punch och rostade mandlar som i sin enkelhet är magiskt gott och en perfekt avslutning.

Färska bär och jordgubbar med glass, grädde, och maräng på S/S Norrskär

Färska bär och jordgubbar med glass, grädde, och maräng på S/S Norrskär

Lagom till att vi druckit upp kaffet passerar vi Waldemars udde och börjar närma oss slutet på vår resa. Vi tackar för den fina servicen vi fått under middagen och tar oss ut på fördäck för att njuta av den sista resan in i Stockholm.

Skeppare Bengt på S/S Norrskär

Skeppare Bengt på S/S Norrskär

Det hade varit en superkväll. Sammantaget var maten mycket god och väl tilltagen och servicen var super. Men vad som gör detta speciellt är den förtrollande utsikten som ständigt förändras. Vi kommer båda absolut rekommendera detta för vänner och bekanta. Att äta och dricka gott samtidigt som du förflyttar dig genom Stockholms skärgård är riktig lyx!

About Hugo Källén

Hugo älskar att laga mat till sina vänner, men upptäcker ännu hellre nya coola restauranger i Stockholm. Du hittar honom oftast kring fiken och barerna runt Nytorget. Han fikar på Kaferang, äter gärna middag på Bistroteket och tar en öl på Grannen. Under sommarmånaderna spenderas helgerna på vattnet under vintern hittar du honom på Ugglans inomhus-bouleplan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name