Recension: Restaurang Loén på Östermalm

För ett par veckor sedan slog Restaurang Loén upp dörrarna i Duck and Crabs tidigare lokaler på Rådmansgatan 23 i Stockholm. Kockduon bakom konceptet är Nichlas Holmquist och Oskar Larsson. Fanny Bsenko som driver Instagramkontot foodieguidesthlm tog pulsen på Loén strax efter öppningen.

Att beskriva en restaurang som ”hål i väggen” hade inte kunnat vara mer passande än för restaurang Loén. Här trängs matsalen tillsammans med köket i ett enda avlångt rum, inredningen ser näst intill hemmasnickrad ut och serviserna är omaka. Trappan, som leder ned till badrummen, är så brant att den närmast kan liknas vid en stege och bör användas på egen risk efter ett par glas vin. Men allt detta är också en del av restaurangens charm, och den avslappnade atmosfären gör det enkelt att känna sig som hemma. Här finns ingen tjusig inredning eller hypat läge att gömma sig bakom – allt handlar om maten.

Svartrot med mandel, parmesan, smör och salvia

Wagyu med svartrot, purjolök och äpple, samt rödbetstortilla med pico de gallo på alger, avokado, cheddar och otoro

Friterad brysselkål

Menyn består av säsongsbetonade små- och mellanrätter som passar perfekt att dela på kring bordet. Vi börjar med ”snacks”, som i detta fall inte bör förväxlas med något man brukar plocka fram till fredagsmyset. Här serveras exempelvis ostron; wagyu med svartrot, purjolök och äpple; och rödbetstortilla med pico de gallo på alger, avokado, cheddar och otoro. Kryddningen är blygsam, och kockarna låter de fantastiska råvarorna får tala för sig själva.

Men när mellanrätterna börjar rulla in skruvas smakvolymen upp. Först ut kommer två vegetariska rätter, av vilka svartroten med mandel, parmesan, smör och salvia verkligen imponerar. Även hummern med äpple, libbsticka och gnocchi på blåmussla och potatis smakar fantastiskt, och kalvbrässen med tryffel och avruga kaviar känns nästan syndigt lyxig och god. Bäst är dock fläsklägget med ärtor, surkål och salvia på smörstekt bröd som är en riktig umamibomb.

Hummer med äpple, libbsticka och gnocchi på blåmussla och potatis

Fläsklägg med ärtor, surkål och salvia på smörstekt bröd

Att en restaurang med bara ett par veckor på nacken, minimal arbetsyta i köket och tre personer som ensamma ansvarar för mat och servis kan hålla den här nivån är minst sagt imponerande. Det finns fortfarande rum för förbättringar, men med kockarnas passion, drivkraft och fallenhet för oväntade råvarukombinationer har Loén stor potential att bli en succé.


Just nu har restaurang Loén ett öppningserbjudande med 2 snacks, 2 mellanrätter & dessert för 370 kr per person, tillgängligt t.o.m. 30 april 2019.

Boka Loén
Följ foodieguidesthlm

About Fanny Bsenko foodieguidesthlm

Entusiastisk restaurangbesökare och ambitiös hemmakock med en förkärlek för innovativ gastronomi och närproducerade råvaror. Driver Instagramkontot Foodie Guide Sthlm (@foodieguidesthlm) där hon recenserar restaurangupplevelser och tipsar om guldkornen i Stockholms breda restaurangutbud.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name