Recension Budda Khan Teppanyaki

Budda Khan Teppanyaki Boka Budda Khan Teppanyaki
Solna

En vanlig onsdag mitt i månaden tog jag med mig min gode vän Alex på vad som skulle bli ett orientaliskt äventyr. När vi anlände till restaurangen blev vi lotsade till vårt bord genom ljusa lokaler som påminde oss båda om ett internationellt lyxhotell. Bordet var ett stort, runt och tungt marmorbord med stekhäll i mitten, vi skulle äta en teppanyakimiddag. Teppanyaki, ”tepan” för järnhäll och ”yaki” för att steka har sitt ursprung från mitten av 1900-talet då det västerländska köket introducerades in i Japan, och det var så vårt äventyr började. Med det bästa från dessa två världar upplevde vi en resa genom fågel, fisk och mittemellan med en nordiskt influerad meny som erbjöd torsk, anka, nötkött och skaldjur ackompanjerat av viner från båda gamla och nya världen.

Vi blev välkomnade och placerade vid det mäktiga bordet där vi ganska kvickt blev serverade varsin aptitretande. Vacker, prydlig och krispig sallad baserad på gurka, persika, morot och rädisa draperad i en len sesamdressing.

Teppanyakimiddag på Budda Khan Teppanyaki

Medan vi satt och lät salladen vattna våra gommar samt sippade vi på varsitt glas champagne kändes det nästan överdrivet lyxigt med den svala marmorn och det höga taket och dem vita läderstolarna samt serveringspersonalen och kocken som kom in med stora fat fyllda av råvaror som skulle bli vår middag.

Efter att ha inspekterat sina knivar och verktyg lades den första råvaran upp på stekhällen, filé av torsk. Medan torsken låg och fräste till sig på hällen gjorde kocken i ordning upplägget och dekorerade tallrikarna med minutiös precision. Rätt 1 var klar, stekt torskfilé med dressing på den asiatiska citrusfrukten yuzu. Den lena och mjälla fisken slog an vad som komma skulle under kvällen.

Rätt 2, stekta pilgrimsmusslor balanserande på skivor av den japanska jättesvampen kungsmussling, en rätt som i sin helhet var fantastisk, avskalad och enkel och mycket god.

Anklever

Med rätt 3 placerades det varsamt två olika råvaror på bordet, anklever och ankbröst vilket gav en underbar doft som spred sig från det feta köttet. Kocken lutade sig åter igen över sina tallrikar och började utföra sina små konstverk på porslinet. Ankbrösten serverades med hoisinsås och sesam, samtidigt som anklevern ackompanjeras av friskare och syrligare tillbehör. Anklevern placeras på en apelsinskiva på en spegel av en osannolikt intressant rödvinsemulsion smaksatt med päron, blåbär och äpple.

Hummer

Än så länge var vi enbart halvvägs genom vår middag och det bästa var fortfarande att vänta, inför rätt 4 klöv kocken en hummer, knäckte klorna och la upp på hällen samtidigt som i stort sett en hel vitlök hackades upp till en smet för att fylla humrarna. Hummer helt dränkt i vitlök och persilja var det bästa sättet att njuta av hummer erkänner jag i och med det besöket, på så vis slipper det ämnet diskuteras vidare framöver.

Flamberad oxfilé

Hummern följdes av den sista rätten innan desserten, rätt 5 bestod av pepparstekt och flamberad oxfilé ackompanjerad av stekt ris med grönsaker, typiskt för teppanyaki enligt servitören.

När vi blivit serverade det sista i varmrättsväg plockade kocken ihop sina verktyg och tackade för sig medan vi avnjöt det möra peppriga köttet som ändå bar på en sötma från vad jag fick förklarat för mig var honung.

Sake

Innan desserten serverades blev vi presenterade för Budda Khan Teppanyakis sakéutbud, dem hade en hel del olika saké som alla passade sig för olika smakpreferenser och tillfällen. Vi valde en plommonbaserad saké som var mycket söt, vilken låg bra i gommen efter allt det syrliga och stekta vi hade gottat oss i.

Flamberad glass

När vi satt och njöt av sakén och den välbehövliga espresson kom kocken tillbaka med två bakverk med glass på som hon placerade på stekhällen och flamberade, det tedde sig aningen motsägelsefullt att allt man lärt sig gällande värme och kyla när en glasskula blir täckt av meterhöga lågor. Intressant upplevelse när det varma bakverket mötte den fortfarande kalla glassen.

Budda Khan Teppanyaki är verkligen för alla, första dejten, företagslunchen för att imponera på internationella klienter eller barnfamiljen, säg den 11-åring som INTE blir imponerad när maten ”brinner” framför ögonen på dem. Kökets synergi mellan det traditionellt japanska och det västerländska samt lekfullheten med de nordiska råvarorna gör att ett besök på Budda Khan Teppanyaki bör upplevas av alla minst en gång. Har man brått kan man besöka restaurangens sushirullband istället, men det ska jag skriva om en annan gång…

Budda Khan Teppanyaki Boka Budda Khan Teppanyaki
Solna

About Rasmus Björkander

Djupt matintresserad småbarnsfar och hundägare, som anser att middagen inte är över när han är mätt utan när allt är testat. Tycker att den bästa snabbmaten i Stockholm finns på La Neta, och den bästa middagsupplevelsen fås på Publico. Ja ni har gissat rätt, han gillar sydamerikansk mat. När han inte äter ute så står han själv i sitt kök med sina köksprylar och donar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name