Recension Afternoon Tea signerat Ida Sjöstedt på Hotel Diplomat

Det är torsdag, himlen är grå och vinden blåser kallt. Det känns att det är november i luften när jag och min fru går längst Strandvägen mot Hotel Diplomat. Klockan är runt 15 och kroppen börja säga till att det är dags för något varmt och gott.

Rosa bubbel hos Hotel Diplomat

Rosa bubbel hos Hotel Diplomat

Vi får ett trevligt bemötande redan vid dörren och får sätta oss vid ett bord vid fönstret. Trots att det sitter folk vid borden intill oss känns det intimt och mysigt. Vi får ett glas rosa bubbel som får den här torsdagen att kantas av vardagslyx.

Tésorter från menyn hos Hotel Diplomat

Tésorter från menyn hos Hotel Diplomat

I en snygg meny får vi läsa hur Ida Sjöstedt med sina egna ord beskriver sin afternoon t­ea och man blir sugen direkt. Först får vi välja bland en lockande lista av diverse teer av alla dess slag. Vi bestämmer oss för att prova Diplomats egna blandning som är lite rökig och The à L’Opéra och vi blir inte besvikna. Vi är mer kaffemänniskor men dessa teer var fantastiska! Kanske ska börja dricka te istället för kaffe om det smakar så här gott varje gång.

Serveringsfat för afternoon tea hos Hotel Diplomat

Serveringsfat för afternoon tea hos Hotel Diplomat

Efter en kort stund placeras det ståtliga serveringsfatet mellan oss på bordet och det går verkligen inte att missa Ida Sjöstedts stil. Ett romantiskt presenterat trevåningsfat med rosa rosor, pastellfärger och glitter. Längst upp finns de vackra och tilltalande söta bakverken, i mitten ligger de små snittarna och längst ner ligger varma scones och myser. Vi börjar med snittarna eller hur man nu ska etikettera dem och blir inte besvikna. Vi båda blir förälskade i den lilla glittriga och skimrande guldklimpen (ja, den benämns så i menyn) med rödbeta och chevré. En sådan liten skapelse med så mycket smak, knaprigt inbakad med en len kräm på insidan i en färg som man nästan bara ser i sagoböcker eller animerade filmer. Snitten med lax och avokado kändes fräsch och även här var det lätt att urskilja Idas stil med det krusiga friterade rispapperet och det romantiska som lavendeln utgjorde. Den sista lilla smaksensationen vi tar del av i det salta är en liten tartelett med forellrom. Det känns som en lagom mängd med tre små salta rätter eller finger sandwiches som de kallas.

Scones med smetana och marmelad hos Hotel Diplomat

Scones med smetana och marmelad hos Hotel Diplomat

Vi fortsätter med den nedersta våningen där fyra nybakade och varma scones väntar. Min fru är en riktig sconesälskare och hon blir inte besviken. Scones med nutella är alltid ett säkert kort men även smetanan smaksatt med vanilj tillsammans med sylt var himmelskt gott.

Medan det är kallt och rått där ute är och stressigt har vi hunnit bli lugna och avslappnande här inne, som om att tiden stannar mitt i veckan tack vare det fantastiska fatet med alla godsaker.

Guldklimp på rödbeta och chevré hos Hotel Diplomat

Guldklimp på rödbeta och chevré hos Hotel Diplomat

Dags för tredje våningen. Vi tyckte att det var svårt att bestämma i vilken ordning vi skulle ta oss an de vackra kreationerna då de är så fina och vackra att man vill knappt röra dem. Vi väljer att äta samma samtidigt. Bådas favorit blev den lilla chokladganachen smaksatt med körsbär som hade tydliga smaker. Jag tyckte att citronmarängen var perfekt mängd av både surt och sött samtidigt som  min fru älskade den rosa lilla macaronen. Jag gillade fläder- och hibiscusdrycken då den kastade mig tillbaka till våren som kändes väldigt långt bort vid denna tidpunkt. Min fru tyckte dock att téet vad mycket godare som dryck till det söta, vilket jag är beredd hålla med om även om det var en bra avstickare med det svala somriga mot det varma teet.

Från dessertfatet hos Hotel Diplomat

Från dessertfatet hos Hotel Diplomat

Afternoon tea är definitivt något att uppleva minst en gång. Det känns som att den traditionella fikan uppnår en helt ny dimension genom detta koncept. Det är roligt att smaka på olika smaker i mindre storlekar. Man behöver inte bestämma sig för en sak utan får chansen att njuta av både salt och sött i lagom mängder. Man blir varken proppmätt eller förblir hungrig. Det hela känns som lagom mängd för att kunna äta en sen middag lite senare på kvällen.

Vi båda tyckte att det var härligt och att det passar både som en romantisk date eller på tu man hand med sina barn. Vi kan se framför oss hur väninnor på möhippor kan njuta av detta med bruden men även två gamla vänner som inte har träffats på länge samtidigt som vi faktiskt såg en mamma med sin äldre son sitta vid bordet bredvid oss och avnjuta en afternoon tea tillsammans och prata ikapp med varandra. Det kanske låter som en kliché men det var riktigt mysigt att få njuta av detta med min fru mitt i veckan.

Hotel Diplomat Boka Hotel Diplomat
Östermalm

About Rasmus Björkander

Djupt matintresserad småbarnsfar och hundägare, som anser att middagen inte är över när han är mätt utan när allt är testat. Tycker att den bästa snabbmaten i Stockholm finns på La Neta, och den bästa middagsupplevelsen fås på Publico. Ja ni har gissat rätt, han gillar sydamerikansk mat. När han inte äter ute så står han själv i sitt kök med sina köksprylar och donar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name