Piccolo Metro – en äkta aperitivo i Stockholm

På Ölandsgatan 45, bara ett stenkast från Götgatan på Södermalm i Stockholm, hittar du den lilla men lika genomäkta italienska vinbaren/delin Piccolo Metro.

På Piccolo Metro hittar man något så ovanligt som den där alldeles speciella, avslappnade stämningen som man bara hittar på motsvarande vinbarer i Italien. Hit kommer man mer än gärna för att spendera några timmar i goda vänners lag över en riktig aperitivo, precis som den ska vara!

Många hävdar att de serverar aperitivo, så vad är egentligen en ”riktig” aperitivo? Piccolo Metro har formulerat det bra och du möts av budskapet direkt när du kommer in:

 aperitivo på Piccolo Metro

Aperitivon består alltid av någon form av enklare tilltuggsbuffé och ingår i priset av en drink. En vanlig kväll bjuds på godsaker som exempelvis prosciutto, mortadella, grillad zucchini, aubergine, haricot verts i tomatsalsa, marinerade kronärtskockor m.m. 

 

 aperitivobuffén

Den stora väggen över baren har dekorerats med välformulerade, dryckesrelaterade citat på italienska, såsom ”La birra è fatta dagli uomini, il vino da Dio” (Öl är skapad av människan, vin av Gud) eller ”L’acqua divide gli uomini, il vino li unisce” (Vatten delar folk, vin enar).

 

 italienska visdomsord på väggen

Men det är inte bara aperitivon man kan njuta av som besökare här. På restaurangens ordinarie meny återfinns klassiska rätter såsom spaghetti alle vongole och härliga antipasti som gamberi brai (marsalavin-brässerad scampi på apelsin) och burratina in bruschetta.

 

 

spaghetti alle vongole

För den Italienfrälsta finns många saker med typiskt italienska referenser som gör att besökaren direkt känner sig hemma och får en att dra på smilbanden, såsom den berömda filmscenen på Alberto Sordi när han äter spaghetti. 

På Piccolo Metro finns mycket hjärta och omtanke om gästerna och atmosfären är så italiensk – på riktigt!

 

 

Alberto Sordi

 

 

 

One Comment

Joakim

Jag älskar stället. Min sambo och jag brukar ofta gå dit. Ta ett glas och lite gott tilltugg. Mysigt och trevligt ett stenkast från ens hem. Vem kan önska mer?

Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name