Bookatable undersöker: Påsken

Varför äter vi så många ägg under påsken? Vad är det med påskkärringar egentligen? Och vad är historien bakom påskriset som vi pyntar? Vi har tagit reda på svaren.

Det är ett återkommande skämt att vi svenskar har så dåliga mattraditioner att vi tvingas äta ägg, sill och potatis vid både jul, midsommar och påsk. När det kommer till äggen verkar det dock finnas goda anledningar att äta den under påsken. Det visar sig att äggen är historiskt kopplade till kristendomen, där det är förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan före påsk. Samtidigt infaller påsken på vårkanten och när det blir ljusare är det en signal till hönsen att det är dags att värpa igen efter vintermörkret. Det finns alltså extra många ägg just kring påsk. Som om det inte vore två tillräckligt goda skäl till varför vi äter ägg under påsken finns det ytterligare en förklaring. Innan kristendomen kom till Europa dyrkade de som bodde på de nordligare breddgraderna solen och ägget var en symbol för dess återkomst. Det var dock inte bara i Europa ägget var viktigt. I Egypten och Orienten utgjorde ägg en viktig del i de religiösa ceremonierna, i synnerhet på våren, då som symbol för gudinnan Ishtar eller Astarte som föddes ur det ägg som föll ner vid Eufrat från himlen.

Påskpynt

Påskpynt

Varför firar vi påsk egentligen – är det bara Jesus död och återuppståndelse vi firar?

Nej, det är faktiskt inte bara om Jesus påsken handlar. Från början är det en judisk tradition, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten där de hade hållits fångna av den egyptiske faraon. I och med kristendomens utbredning började de kristna också att fira påsk, redan på 100-talet. Nu firade man minnet av Jesus uppståndelse.

Skärtorsdagen i påskveckan är för kyrkan en reningsdag, kyrkan firar skärtorsdag till minne av den första nattvarden. Påskdagen är den kristna kyrkans största dag. Då firas att Jesus är uppstånden från de döda och gudstjänsten på påskdagen går i glädjens tecken. På annandag påsk fortsätter glädjen i helgfirandet.

Påskkärringar

Påskkärringar

Vad är grejen med haren, påskkärringen och påskriset?

Skärtorsdagen är den dag som, enligt gammal folktro, alla häxor ska fara till Blåkulla. Det gäller alltså att gömma kvastar, stänga skorstensspjäll och skjuta med gevärsskott i luften. Allt för att skrämma häxorna. Det kan låta konstigt att kyrkan tillät allehanda hedniska traditioner (och diverse vidskepligheter som tron på flygande trollpackor och häxsabbater med djävulen på Blåkulla) i det kristna påskfirandet. Förklaringen är egentligen enkel. En av den unga kyrkans främsta målsättningar var att vinna många anhängare, och genom att låta de gamla hedniska traditionerna smälta samman med den kristna tron kunde de få människor att anta den nya läran utan några större kulturella konflikter. De uppmanade helt enkelt de nyomvända att i fortsättningen fira att Frälsaren återuppstått till evigt liv och därmed också gett oss människor möjlighet att bryta dödens bojor – samtidigt som de lät folken behålla de gamla seder som var knutna till vårens firande av livets återkomst.

Våren är tiden för återuppståndelse och pånyttfödelse och där är, som vi nu vet, ägget dess främsta symbol. Men andra fruktbarhetssymboler var harar och kaniner, gnagare med närmast extrem förmåga att fortplanta sig. Även de knoppande, grönskande träden kom att symbolisera livet som föddes på nytt varje år.

Men det där med påskharen då? Traditionen med en påskhare istället för en påsktupp kommer från Tyskland, precis som så många av våra andra helgtraditioner. Påskharen kom med påskäggen och det var också påskharen som gömde dem på olika listiga ställen.

Då återstår bara mysteriet med påskriset. Den gamla traditionen härstammar från minst 1600-talet, men är förmodligen ännu äldre, och lever kvar i dag om än i annan form. Ursprungligen användes riset till att piska andra med för att påminna om Jesu lidande. Numera är det dekoration som gäller för riset. Det sätts i krukor och pyntas med färgglada fjädrar och prydnadsägg. Och det tycker vi låter bra.

Glad påsk!

 

Källor: SVD, alltombibeln.se, SO-rummet, Expressen.

 

PS. Bookatable har just nu en påskkampanj med många bra erbjudanden på restauranger. Du ser alla erbjudanden här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name