På matäventyr i Asien del 2: grillat är godast

Gatuscen i Myeongdong i centrala Seoul

Efter vårt allt för korta besök i Hongkong jag beskrivit i inlägget nedan bar färden vidare mot den Sydkoreanska jättestaden och tillika huvudstaden Seoul. Koreansk mat har ju varit på tapeten i ett par år nu, exempelvis har Arirang serverat hungriga stockholmare mat ett bra tag, riktigt hur länge vet jag faktiskt inte. I alla fall så var det med höga förhoppningar vi hoppade på flyget i Hongkong för 3-timmars resan över det östkinesiska havet.

 

Bibimbap, koreansk fast food

Seoul är verkligen en myllrande metropol och vi hamnade mitt i, boendes i Myeongdong-området, vilket är själva definitionen av modern asiatisk storstad – proppfullt av neonskyltar, shoppingcenter, snabbmatsstånd, butiker, bilar, skyskrapor och framförallt människor. Förutom en liten avstickare till Taco Bell som vi sprang på av en slump i den hyfsat internationella stadsdelen Itaewon, så var vi faktiskt ganska duktiga på att äta koreanskt. Den första dagen besökte vi utkikstornet Namsan Tower och alldeles vid linbanan som går upp till tornet låg en liten koreansk lunchrestaurang där vi fick oss en varsin portion bibimbap, ett slags, för att göra en ganska (väldigt) dålig liknelse, pyttipanna där man serveras ris, sallad, böngroddar, svamp, chilipasta, ägg och lite annat i en kokhet gjutjärnsgryta som man sedan själv rör ihop vid bordet. Efter några minuters väntande då det förhoppningsvis bildats en knaprig skorpa på riset av värmen från grytan hugger man in, det är starkt och varmt och framför allt gott! Ungefär 40 kr per person fick vi betala med tillhörande kimchi (chilistark inlagd kål), soppa och lite andra tillhörande banchan, som de koreanska små tillbehören kallas.

 

Dumplings på Myeongdong Gyoja

Efter att jag kastat ut en fråga på Twitter så fick jag snabbt respons om att gå och äta på ett ställe som hette Myeongdong Goyja. Efter lite efterforskningar så visade sig det berörda stället, som har ett antal filialer i Seoul, ligga ett stenkast från vårt hotell. Efter lite letande sprang vi på kön, som sträckte sig över halva gatan det låg på. Det rörde dock fort på sig och efter ungefär en kvart satt vi vid ett bord vi delade med två koreaner. Orelaterat var att den ene av våra grannar verkade extremt förtjust i ställets kimchi och beställde påfyllning drygt varannan minut under tiden vi var där. Vi hade läst oss till att man skulle testa deras nudel- och dumplingsoppa som de var särskilt kända för. Soppan kostade ungefär 45 kronor och i det ingick alltså tillbehör och jag tror bestämt man fick ett glas vatten också. Soppan var god med ordentligt med nudlar i en mustig buljong, toppad med stekt köttfärs och med små goda dumplings simmandes i. Ännu godare var dock ställets aningen större dumplings, eller mandu, som vi beställde som en sidorätt, de är endast slagna av mitt kära Din Tai Fung som jag nämnt i det tidigare inlägget från Hongkong.

VisitKoreas hemsida om Myeongdong Gyoja

Adress: Seoul-si Jung-gu Myeong-dong 2-ga 25-2

 

Pork bulgogi på The Born Family

Resans absolut bästa upplevelse i matväg var dock när vi frågade personalen på vårt hotell var den bästa Koreanska BBQ-restaurangen fanns att finna i grannskapet. Efter lite ritande på kartor och pekande så visade det sig att det låg två som skulle vara riktigt bra några hundra meter från där vi bodde. Vi gick till den närmaste och efter lite förvirrat jämförande med de uppskrivna tecknen och ställets neonskylt stapplade vi upp för en trappa och in i ett osande, varmt rum fyllt av glada koreaner. Vi beställde varsin öl och efter lite vänligt (väljer jag att tro) skrattande åt oss av personalen lyckades vi beställa bulgogi på fläskkött. Som man kan se på bilden så fick vi en hink glödande kål placerad i en hålighet i bordet mellan oss, på med ett galler, ner med en fläktsug och sedan lassades det på med marinerad lövtunt fläskkött. Vi åt och vi åt och vi åt. Sen beställde vi igen och åt lite till. Grillat kött doppades i chilisås, lades i ett salladsblad och toppades med en sesam- och chili ”coleslaw”, på med lite extra chilipasta och så rullades hela härligheten ihop till en liten wrap och åts upp. Otroligt mätta stapplade vi lyckliga därifrån någon timme senare, drygt 120 kr fattigare per person.

Adress: det ligger nära Hwaroeyong nedan och vi tror restaurangen eventuellt hette ‘The Born Family’, vill du ha bättre anvisning än så; kommentera nedan så ska jag försöka förklara.

 

Den sista kvällen så testade vi det andra stället som hette Hwaroeyon och var mycket dyrare och klart turistigare. De har en mixmeny där man får massor av mat och olika sorters kött och på samma sätt så grillar man vid bordet. Maten var riktigt god även där, men det var ändå inte riktigt lika kul som på det första stället. Definitivt värt ett besök dock om man vill testa Korean BBQ i en något tjusigare miljö och med en klart större mängd tillbehör. Vi betalade ungefär 300 kr var för kött, tillbehör och varsin stor, lokal öl.

Visitkorea har en sida om Hwaroeyon

Adress: Seoul-si Jung-gu Myeong-dong 1(il)-ga 38-1

 

Sydkorea är kul, riktigt kul. Allting blinkar och rör sig, maten är otroligt god och prisläget är mycket bättre än väntat. Det är dessutom enkelt att ta sig runt, särskilt med tunnelbanan, vilket ju alltid är en fördel. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name