På matäventyr i Asien del 1: Michelintjat i Hongkong

Gata i Causeway Bay, Hongkong

Kom i förra veckan hem från en länge emotsedd semesterresa i Asien. På 10 dagar besökte vi storstäderna Hongkong i Kina och Seoul (Söul) i Sydkorea. Efter att ha jagat tips på Twitter, googlat efter ”best dim sum in Hong Kong” och läst mig genom otaliga resereportage från städerna så anlände jag hyfsat förberedd och väldigt hungrig. I Hongkong hade vi tyvärr bara tre och en halv dag, så det var fullt sjå (säger man så fortfarande?) med att hinna med alla restauranger på att-göra-listan. 

 

BBQ pork bun på Tim Ho Wan

Hongkong är, för att vara i Asien, ett ganska västerländskt ställe. Det beror förmodligen till stor del på att staden var en Brittisk koloni fram till 1997 då den lämnades tillbaka till Kina efter att det 99 år gamla ”hyresavtalet” gått ut. Men även om de brittiska influenserna avspeglar sig i form av brittiskklingande gatunamn som Queen’s Road och lite pampiga byggnader och statyer här och var, så är det definitivt det asiatiska, främst kinesiska, som är mest framträdande. Staden har dessutom en väldigt blandad befolkning med kineser, andra asiater, västerlänningar likväl som de flesta andra nationaliteter och folkslag. Hongkong är dessutom inte bara en kulturell smältdegel utan även en matälskande sådan. Vi började våra matäventyr på omtalade Tim Ho Wan som är känt för att vara världens billigaste michelinrestaurang. Om det stämmer eller inte låter jag vara osagt, men särskilt dyrt var det inte. Restaurangen med stjärnan ligger på Kowloonsidan men man har nyligen öppnat en filial på Hongkongsidan som åtminstone inte ännu fått någon stjärna. Då vi pga. tidsbrist var tvungna att besöka den nyare Tim Ho Wan, så kan jag alltså inte vara helt säker på att det är lika bra där som på ursprungsrestaurangen. Oavsett, en av Tim Ho Wans kändaste rätter är deras ‘BBQ pork buns’, ett lite sött bröd som fylls med en mustig fyllning innehållandes bland annat grillat fläskkött. Det är en oväntat söt lite kreation, säkert för söt för några (inklusive mitt resesällskap), men jag måste säga att jag ändå gillade dem. Övriga rätter var goda, men för att vara så omtalat så måste jag säga att jag blev lite besviken, även om priserna var väldigt humana.

Adress: Shop 12A, Hong Kong Station (Podium Level 1, IFC Mall)

När jag tidigare studerade ett år i Australien så brukade vi besöka en taiwanesisk kedja i Sydney där vi bodde. Maten var alltid väldigt god och dessutom riktigt prisvärd. Stället heter Din Tai Fung, och det finns två stycken även i Hongkong. Givetvis var vi tvugna att göra ett återbesök på vår gamla favoritkedja, som alldeles nyligen lyckats landa en stjärna i Guide Michelin. Din Tai Fung är kända för sina fläskfärsdumplings, eller Xiao Long Bao. XLB är fyllda med fläskfärs och lite buljong, vilket innebär att när du biter hål i dumplingen så får du en munfull av en ytterst välsmakande buljong tillsammans med övriga ingredienser. Den lilla härligheten doppas dessutom i en sås gjord av ingefära, soja, chili och vinäger vilket gör det hela ännu godare. Springer du på en Din Tai Fung någonstans, så ät där, du lär inte ångra dig. Kostnad, förresten, dryga 150 kr per person för att dela några rätter och med en varsin öl. Rätt bra för en michelinstjärna.

Adress: G/F, 68 Yee Woo Street, Causeway Bay

 

Wagyubiff med friterad lök och pepparsås

Jag ber hemskt mycket om ursäkt för michelintjatet men Hongkong är en michelintät stad. I alla fall, nästa restaurang som besöktes hade tre stjärnor och var den enda som faktiskt var lite dyr och tjusig.

L’Atelier de Joël Robuchon ligger i Central-delen av Hongkong på toppvåningen av ett shoppingcenter. Restaurangen har alltså tre michelinstjärnor och har dessutom fått en plats på San Pellegrinos lista över de 100 bästa restaurangerna i världen. För den som inte är allt för förmögen finns möjligheten att äta lunch för en ganska human peng. Vi testade deras 4-rätters lunch som även inkluderade en inledande amuse bouche plus avslutande kakor till kaffet och téet (som också ingick). Man sitter vid en lång bardisk och serveras rätterna en i taget i ett lagom långsamt tempo. Vi inledde med nämnda amuse, fortsatte med vitsparris med citron och äggmimosa. Det var även en fransk löksoppa med ett guldigt flarn och slutligen en lika guldig efterrätt, men allt bleknade jämfört med huvudrätten. In kom ett fat med tjusiga skivor wagyubiff, en ljuvlig pepprig sås och lite annat smått och gott. Ner ställdes också en skål med smör, trodde jag och blev lite förvånad, i själva verket var det L’Ateliers potatismos som tydligen är en paradrätt som handvispas av en och samma person i minst 45 minuter. Och vilket mos! Det är fascinerande att en sådan sak som potatismos kan bli så otroligt gott. Drygt 480 kr per person gick kalaset på exklusive dryck (en stor flaska mineralvatten för ca 65 kr, ett glas vin 250(!) kr).

Adress: Shop 315 & 401, The Landmark, Central, Hong Kong

Hemsida

Tusenåriga ägg på Lei Garden

Avslutningsvis besökte vi Lei Garden som bland annat finns i IFC-mall, i närheten av ovan nämnda Tim Ho Wan. Restaurangen är populär så rekommenderat är att boka bord. Vi testade deras dim sum lunch där man helt enkelt kryssar i det man vill ha på en liten lapp och så bärs det in små rätter som man äter tillsammans med té. Vi passade på att prova lite tokigheter som tusenåriga ägg, kycklingfötter och mer i min smak: stekta pork buns och vårrullar. För att vara dyrt med Hongkongmått mätt så var det inte alls så farligt med ungefär 150 kr/person för 8 delade rätter plus té.

Adress: Shop No. 3007-3011, 3/F., International Finance Centre, Central, Hongkong

Hemsida

Hongkong är en fantastiskt trevlig stad att besöka, särskilt med tanke på de förvånansvärt humana priserna i förhållande till den höga kvalité vi upplevde. Nästa gång blir det rapport från den Sydkoreanska huvudstaden Seoul och en av mina hittills trevligaste middagar på en koreansk grillrestaurang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name