Nyårskrönika 2018

Nu när det nya året närmar sig med stormsteg tar vi lite tid att reflektera över 2018. Vilka trender tog plats och vilka nya koncept har vi fått se? Vilka trender tar du gärna med till 2019?

Mattrender 2018

Hållbarhet och grönt

Den gröna vågen visar inga tecken på att stanna av. Allt fler konsumenter uppger att de vill öka sitt vegetariska intag; 26% uppger att de väljer vegetariskt för hälsans skull, medan 16% äter vegetariskt för miljöns skull. Att vegetariskt får ännu större plats på restaurangernas menyer blir också allt tydligare, här är några exempel på restauranger som har tagit ett steg åt det gröna hållet.

1. Hobo

För restaurang Hobo på Brunkebergstorg är hållbarhet en självklarhet. Restaurangen baserar menyn på vad säsongen har att erbjuda, och på den föränderliga menyn får grönsakerna större plats än kött, fisk och fågel.

2. Nyko Kitchen

Mysiga Nyko på Nybrogatan uppdaterade sin meny och la till massor av veganska rätter. Friterad avokado med chilimayo, bao bun med pulled jackfruit och pumpapizza är bara några smakprov från menyn. Härligt initiativ!

3. Shanti Culture Club

Shanti på Kungsholmen satsar helhjärtat på en grön meny som kompletteras med fisk och skaldjur. De positiva omdömena har inte låtit vänta på sig, bland recensionerna kan vi läsa: Fantastiskt gott. Bra vegetariskt och veganskt kök som passar även den mest inbitna köttätare. Trevlig lokal och skön snabb service.”

Street food 

Food trucks som vanligen serverar okomplicerad och vansinnigt god street food är numera en vanligt förekommande syn i hela Stockholm. Allt fler restauranger börjar haka på och tar in rätter med rötterna i gatuköken, som Shanti Culture Club, Mr Voon Street Bar och Supper. Stjärnkocken Jonas Svensson berättar att Mr Voon Street ”har en barprofil med samma prisklass som en snabbmatskedja, men med riktigt god mat med mycket smaker.” Allt fler restauranger tar inspiration från de enkla, smakrika och prisvärda rätterna, och vi spånar att det är en trend som kommer att få ännu större utrymme under 2019.

Street food hos Mr Voon Street Bar

Solo dining

Dagarna då att äta ute själv kändes lika obekvämt som flipflops i januari är förbi. Allt fler restauranger skapar sittplatser där det känns naturligt att äta själv. Inte minst ges mer plats i baren för soloätare, vilket fungerar utmärkt för både den som vill ha en stund egentid och för den som är nyfiken på sin bordsgranne. I Sydkorea är soloätande ”honbap” numera en riktig trend och fler restauranger inreds med bås endast för soloätare. I Sverige är vi inte där riktigt än, men fler inbjudande singel sittplatser gör det enklare att äta ute själv på restaurang.

Nya restaurangkoncept

Etoile – med sikte mot stjärnorna

Boka Etoile

Hos restaurang Etoile i Norrtull i Stockholm ligger ambitionsnivån högt. Här tas middagsgästerna med på inte bara en gastronomisk upplevelse, att besöka Etoile är som att köpa teaterbiljetter – middagen blir som en show. Den kreativa menyn leker med sinnena, här är inte allt exakt som det verkar. Exempelvis kan dumplings egentligen vara en juice i förklädnad. Kanske är det Stockholms mest uppfinningsrika meny 2018?

Mama Delicious Roasts – grillat från rotisseriet

Boka Mama Delicious Roasts

I hjärtat av Mama Delicious Roasts kök finns ett stort horisontellt rotisserie där magin händer. Under ledning av stjärnkocken Marco Baudone tillagas högrev, kyckling och porchetta i rotisseriet som på så sätt blir både saftigt och knaprigt. På lördagskvällar förvandlas Mama Delicious till Mama Juana, en latinoklubb med latinogrill och bar.

Oaxen – solo dining

I år lanserade restaurang Oaxen på Djurgården ett nytt koncept – solo. Hit kommer du ensam för att äta middag i sällskap med andra som gör precis likadant. Det här konceptet är inget för kompisträffen eller familjemiddagen, utan för dig som vill träffa nya människor och samtidigt njuta av riktigt god mat.

YUC LatAsian – färgsprakande möte mellan Latinamerika och Asien

Boka YUC LatAsian

YUC LatAsian är YUC Mexicans systerkrog på Jakobsbergsgatan. Precis som namnet antyder, så är YUC LatAsian en fusionrestaurang där Latinamerika och Asien gör ett kulinariskt möte. Även lokalen mixar asiatisk framtid med latinamerikansk tradition i sin inredning vilket resulterar i en härlig färgexplosion.

Totale – med elden i fokus

Boka Totale

Eld och glöd osar i Totales kök. Här är konceptet mat över eld – tillagningen sker över eldbord och i vedugn. Göteborgskrogen Totale serverar förutom kolgrillade läckerheter, vedugnsbakade pizzor. Eldkonceptet känns extra värmande nu i vintertid.

Vad hände på Bookatable?

Krogveckan

Den omåttligt populära Krogveckan har under några år dykt upp i slutet av januari då en rad av restauranger landet runt erbjuder fantastiskt prisvärda menyer. Då har du haft möjlighet att upptäcka nya restauranger eller besöka din favorit till ett extra förmånligt pris och njuta av menyer med 2 rätter för 200 kr eller 3 rätter för 300 kr. Och goda nyheter! 25:e januari 2019 återvänder Krogveckan igen, så håll ögonen öppna.

Michelin Guide 2018

2018 var året då en svensk restaurang för första gången fick tre stjärnor i Guide Michelin. Restaurang Frantzén i Stockholm lyckades i år knipa de tre åtråvärda stjärnorna. Se hela listan över stjärnrestauranger i Michelin Nordic Guide här. I väntan på Guide Michelin 2019 som tillkännages i februari kan du boka flera stjärnkrogar här.

Tävlingar

Under 2018 hade vi glädjen att ge 14 vinnare möjligheten att besöka populära krogar i både Stockholm och Göteborg. Tävlingar är ett vanligt och populärt inslag på våra sociala medier, just nu kan du exempelvis tävla om en 3-rätters middag hos Bistro Linné på Strandvägen. Håll utkik efter fler spännande chanser att vinna i januari!

Delta på Facebook

Delta på Instagram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name