När bara kreativiteten sätter stopp – en intervju med Peter Orrmyr bakom nyöppnade Natur i Göteborg

restaurang-natur-Peter-Orrmyr

Peter Orrmyr

I Bookatables förra blogginlägg tog vi upp svenskt säsongskök under vintern. Just säsongsbaserad mat tillagad på lokala råvaror står på menyn hos nyöppnade restaurangen Natur i Göteborg. Bakom öppningen står ägaren och kocken Peter Orrmyr med familj, som även driver Bord 27. Bookatable tog chansen att ställa några frågor.

Natur profilerar sig som en restaurang med fokus på naturliga råvaror och då framför allt grönsaker. Vilken var drivkraften bakom att öppna en restaurang med den inriktningen?

Vi ser i dag en ökad medvetenhet, nyfikenhet och öppenhet när det kommer till vad vi stoppar i våra kroppar. Folk börjar bli mer medvetna om sina inköp och hur dessa påverkar miljön. Människor vill veta var råvaran kommer ifrån och exempelvis om den är ekologisk. Vi tycker detta är en hållbar trend som vi vill satsa på.

Det känns rätt i tiden att ändra sättet vi ser på mat, och det är så vi vill jobba på Natur. Vi vill bryta det traditionella mönstret genom att utgå från grönsaken och låta proteinet komma i andra hand. Dock vill vi inte profilera oss som en vegetarisk restaurang. Visst har vi både vegetariska och veganska rätter på menyn, men fokus ska ligga på att kunna beställa en rätt utan att tänka på om den är vegetarisk eller inte. Det är god och sjyst mat helt enkelt.

Rätter baserade på lokala råvaror låter som en stor utmaning när vi pratar om Sverige i februari eller mars. Underskattar svenskarna vad som finns att tillgå lokalt den här tiden på året, och vad kan man äta hos er just nu?

Ja, det är klart att vissa månader är roligare rent råvarumässigt än andra. Men det är bara kreativiteten som sätter stopp. Just nu jobbar vi mycket med kål och rotfrukter.

Det ”gröna köket” tycks bli allt populärare i Sverige. Varför tror du att vi allt mer tilltalas av grönsakerna?

Jag tror att en ökad medvetenhet vad gäller både hälsa och miljö gör att mer växtbaserad kost blir allt mer populärt. Maten har fått en djupare mening för oss, och därför söker vi oss närmare naturen.

restaurang-natur

Restaurang Natur

Hur viktig skulle du säga att en restauranglokal är för helhetsupplevelsen? Hur har ni tänkt vad gäller utformningen av denna i förhållande till er inriktning vad gäller maten?

Känslan i lokalen är A och O. Allt som rör atmosfär, ljus och inredning är superviktigt för helhetsintrycket. Precis som med Bord 27 har vi utgått helt ifrån vad vi själva gillar och tycker känns bra. Framför allt tycker vi att belysning är otroligt viktigt för känslan.

Att döma av er sida på Facebook verkar göteborgarna otroligt nyfikna på Natur. Hur ska ni leva upp till förväntningarna?

Det är bara att leverera! Kämpa på, göra sjukt god mat och ge gästen en fantastisk upplevelse.

 

Natur

Gejersgatan 12, 41134, GöteborgKommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name