Möt människorna bakom Michelin-krogen Bloom in the Park

Michelin-restaurangen Bloom in the Park är en av Sveriges mest natursköna restauranger med sitt läge intill sjön Pildammarna och den grönskande Pildammsparken i Malmö. Här serveras en spännande ”no menu”-meny, vilket innebär att köket komponerar ihop dagens meny baserat på de tillgängliga råvarorna och dagens humör. Vi hälsade på Bloom in the Park och överlämnade Michelin-plaketten till ägare Igi Vidal och kökschef Kathrin Baake och tog en pratstund.

Kathrin Baake, kökschef och Igi Vidal, ägare med årets Michelin-stjärna

Grattis till stjärnan! Vad innebär det för er att ha en Michelinstjärna?

Kathrin: Jag är väldigt stolt över det, det var mycket press att få stjärnan. Det gör att man ger sitt bästa varje kväll.

För dig som ägare, vad betyder det för dig?

Igi: För mig betyder det fortsättning, stabilitet och att vi gör något rätt. Att få en Michelinstjärna är svårt, men att behålla den är extremt svårt. Kockar flyttar, saker ändras över tid och det finns perioder av instabilitet. För mig innebär det stabilitet och jämnhet i maten och vår produkt. Jag tror även att det är en fantastisk motivation för en ung kock, vi behöver mer sådant som uppmuntrar unga kockar i vår bransch. Det faktum att Kathrin har hållit fast vid stjärnan i två år är ett bevis på att det är hennes stjärna.

Kan ni berätta lite om ert koncept ”no menu”?

Igi: Från början var det för att vi ville ha no waste, för 15-16 år sedan var det inget man hörde inom restaurangbranschen. Det största problemet för oss var alltid spill. Ofta använder man inte alla delar av exempelvis kött eller fisk för att det inte anses fint nog. ”No menu” tillät mig att introducera hela djuret på ett bra sätt, så för mig var det ett hållbarhetstänk. Det är kul att vi var den första restaurangen i Skandinavien med att göra detta, för nästan 16 år sedan.

Vissa personer anser att lamm smakar som kofta och skulle inte äta det om vi berättade att det stod på menyn, vilket är jättesynd. Nu har vi till exempel get på menyn, men det finns några få som inte skulle testa det vilket är synd, för det är verkligen en högkvalitativ produkt. Vi vill att gästen ska fokusera på maten, vinet och upplevelsen, snarare än att bara lyssna på servitören eller läsa en meny med massa text.

Det bästa är att komma hit och uppleva det själv! Är du vegetarian, vegan eller har allergier tar vi såklart hänsyn till det och anpassar maten. Efter middagen får du ett menykort om maten och vinerna du har ätit. Förut brukade jag ställa ner en tallrik framför gästen och förklara i fem minuter exakt vad gästen ska äta, vi har tagit bort det elementet. Men efteråt förklarar vi självklart vad rätterna innehöll och döljer inget för gästen.

Restaurang Bloom in the Park med utsikt över Pildammarna

Ni serverar även afternoon tea, vad kan gästen förvänta sig av en afternoon tea på Bloom in the Park?

Igi: Jag är britt och ville kunna servera afternoon tea på söndagar. I exempelvis London är några av de bästa hotellen i världen som The Ritz, The Savoy, Claridge’s, Brown’s och Dorchester synonymt med klass. De har Michelin-kockar i köket, men på helgerna serverar de en ödmjuk afternoon tea. Det är en upplevelse med lång tradition som jag ville överföra till Sverige. Det kostar 295 kr och serveras med en sjö som bakgrund, på sommaren kan du även sitta på uteserveringen och vill du ha champagne så finns det.

Kathrin: Jag tror också att det lockar hit gäster som inte tidigare varit på Bloom in the Park på kvällen, men som vill komma hit för en mysig afternoon tea.

Hur ser framtiden ut för Bloom in the Park?

Igi: Framtiden ser ljus ut. Jag tror att det alltid kommer att finnas en restaurang här, det har funnits en restaurangverksamhet här i nästan 100 år innan Bloom in the Park. Vi sätter inte mål att få en eller två Michelin-stjärnor till. Vi är nöjda med en stjärna, är vi bra nog för att få en till stjärna, varför inte? Kommer det så kommer det, annars är vi glada över det vi har.

Boka Bloom in the Park

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name