På jakt efter stjärnorna – Michelin-inspektörerna

Den första utgåvan av Guide Michelin kom 1900 med syfte att främja Michelins däckförsäljning genom att ge praktiska råd till franska bilister ute på vägarna. Under ett sekel har den lilla guiden utvecklats och expanderats till nya länder och kontinenter för att idag vara den största och mest prestigefyllda gastronomiska guiden. Högsta hemlighetsmakeri råder kring personerna som utser guidens stjärnor, Michelin-inspektörerna. Tidigare yrkesverksamma inom restaurangbranschen, arbetar inspektörerna uteslutande med Michelinguiden under anonymitet – i jakt på världens bästa restauranger.

Sushi Sho i Stockholm, 1 Michelin-stjärna

Ett jobb på resande fot

De viktigaste personerna bakom Michelinguiden är inspektörerna som är en del av guidens DNA. Inspektörernas jobb är omtalat, ibland kritiserat och avundat. Men livet som en Michelin-inspektör innebär inte bara att avnjuta fantastisk mat på arbetstid. I genomsnitt reser de mer än 30 000 kilometer per år för att upptäcka nya restauranger, hotell, små bistroer och klassiska lyxrestauranger. Varje år äter en Michelin-inspektör cirka 250 anonyma måltider, snittar 160 hotellnätter, gör 600 besök och skriver över 1000 rapporter om sina resor.

För att försäkra sig om att Michelinguidens läsare ska få samma upplevelse som inspektörerna, är deras anonymitet av högsta vikt. Precis som andra middagsgäster bokar, beställer, äter och betalar inspektören sin middag. Behövs komplettering eller mer information om restaurangen är det bara efter inspektionen, och om nödvändigt, som de avslöjar sin identitet.

Tillbaka på kontoret diskuterar inspektörerna sina resor och besök med chefredaktören. Sedan skickas alla rapporter ut till Michelins redaktörer som skriver kommentarer om varje restaurang eller boende som får en plats i guiden. Totalt blir det tiotusentals kommentarer från samtliga utgåvor!

Koka i Göteborg, 1 Michelin-stjärna

En dag som Michelin-inspektör

Hur ser då en typisk dag ut i en Michelin-inspektörs liv? Vanligen består den av två restaurangtester, en lunch- samt middagssittning. En rapport skrivs sedan om varje besök. Sedan följer incheckning på ett hotell eller bed and breakfast som också utvärderas. Inspektören förväntas även hålla sig uppdaterad på de senaste trenderna, regionen som besöks och vad som händer i restaurangbranschen, vilket kräver grundlig research. Tillbaka i Paris diskuteras resveckorna med kollegor och kommande resor planeras. Det är ett ensamt jobb med långa veckor på resande fot och restaurangbesök på egen hand och hotellnätter. Hemligheten att inspektörerna lyckas behålla sin anonymitet är dels tack vare att de genomför sina besök enskilt.

Har du vad som krävs för att bli inspektör?

Rekrytering till inspektörsjobbet är något utmanande och inspektörerna är svåra att hitta, då jobbet kräver stor expertis inom gastronomi och restaurangbranschen, en förfinad gom och förmåga att bortse från sina egna personliga smaker för en så objektiv bedömning som möjligt. Kunskap om råvaror, regioner och gastronomisk kultur är också väsentligt. Slutligen måste inspektörerna kunna använda alla fem sinnen samtidigt! Analysera matlagningen, bedöma rättens konsistens, textur och presentation, smakharmoni och uppfatta vad kocken vill förmedla är några av de kriterier som inspektörerna måste utvärdera.

Operakällaren i Stockholm, 1 Michelin-stjärna

Är du sugen på att genomföra ett eget Michelin-besök? Se våra Michelin-listade restauranger här!

Källa: The seekers of Stars of The Michelin Guide 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name