Michelin bestick, Bib Gourmand & L’Assiette Michelin – en översikt

Michelin-stjärnorna pratas det flitigt om i gastronomisammanhang, men det pratas inte lika mycket om Michelin bestick, Bib Gourmand och L’Assiette Michelin. Vi tar en närmare titt på Michelin-termerna och vad de innebär.

Stjärnor & bestick

Den världskända Guide Michelin utgör en internationell referensram för hela gastronomivärlden. Anonyma Michelin-inspektörer besöker restauranger och bedömer matlagningen på fem kriterier: råvarornas kvalitet, teknisk skicklighet och smakharmoni, kockens personliga uttryck i matlagningen, värde för pengarna och bestående kvalitet mellan besöken.

Till skillnad från vanliga uppfattningar tar inspektörerna endast hänsyn till matlagningen, och inte till inredning, service, faciliteter eller restaurangens komfort! De elementen betygsätts istället med ”couvert” eller bestick som de heter på svenska. Besticken anges med symbolen en korslagd kniv och gaffel och ges på en skala 1-5. Svarta bestick är basen, medan röda bestick betyder utomordentligt.

Därför kan en restaurang få flera Michelin-stjärnor för sin fantastiska mat, men endast ha ett par bestick. Exempelvis kan en typisk street food restaurang ha en Michelin-stjärna, men endast ett par bestick om inredningen erbjuder enkla plaststolar. Å andra sidan kan en restaurang med fem bestick, en traditionellt lyxig anläggning, bli utan stjärnor om maten inte lever upp till Michelins förväntningar.

Operakällaren i Stockholm

Bib Gourmand

Bib Gourmand introducerades 1997 för att inkludera restauranger med högkvalitativ mat till rimliga priser i Michelinguiden. Bib Gourmand urvalet omfattar restauranger som erbjuder en fullständig meny med förrätt, huvudrätt och dessert upp till en viss prisgräns beroende på plats, så att alla kan få tillgång till bra restaurangmat. Representanten och ikonen för Bib Gourmand är ingen mindre än Michelingubben, även känd som Bibendum. På så sätt utgör Bib Gourmand ett komplement till Michelin-guiden med riktigt bra och tillgängliga restauranger.

Restaurang Project i Göteborg

L’Assiette Michelin

L’Assiette Michelin eller the Michelin Plate presenterades 2016 för första gången och delas ut till restauranger som helt enkelt serverar god mat. Michelin Plate är den första nivån på Michelinguidens stege och ger restauranger ett inträde i guiden och Michelinfamiljen. Tillsammans utgör Michelin-stjärnorna, Bib Gourmand och Michelin Plate en samling av olika typer av kök i olika priskategorier, tillgängliga för alla.

Pubologi i Stockholm

Läs mer om Michelin och Bookatable by Michelin här.

Källa: The seekers of Stars of The Michelin Guide 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name