Månadens krögare Stockholm – Fem små hus

Fem Små Hus är restaurangen för dig som uppskattar Gamla stans rustika och anrika arkitektur i kombination med svensk klassisk husman med franska inslag och generöst utbud av viner och champagne.

Restaurangen är inrymd i nio källarvalv som löper under fem olika hus- längsmed Nygränd nertill Skeppsbron. På övre plan finner du Vita Valvet, Baren, Kopparrummet och Lejonrummet. En trappa ner ligger Långa Valvet, Blå Valvet och Inre Valvet. Lokalen är värd sin uppmärksamhet, men så är även maten, servicen och den omfattande vinkällaren.

Fem Små Hus står som vinnare i denna månads Barometer, vilket är samlat bästa gästbetyg bedömt på mat, service och miljö.

Vi har ställt 5 frågor till restaurangchef Niclas Lindfors.

Hej Niclas! Först och främst grattis till månadens Barometer- ett fantastiskt erkännande som restaurang. Hur känns det?

N- Tack för det fina diplomet vi fick idag, alla är väldigt glada och stolta för detta!

Ni serverar ”Kalvfilé Anna Lindberg” en rätt ni serverat sedan 1969. Berätta mer om det?

N- Kalvfilet Anna Lindberg (serveras med potatisgratäng och murkelsås) började serveras 1969 för att hedra Anna Lindberg som drev en lönnkrog i huset på 1600-talet. Det var då förbjudet för kvinnor att driva krog.

Hur ofta byter ni meny och vart hämtar ni inspiration ifrån?

N- Vi byter vissa rätter i vår meny ca 1 gång i månaden. Inspirationen tas från det klassiska svenska och årstiderna har också en stor inverkan.

Vad skulle du rekommendera för mat och dryck för en gäst som besöker er första gången?

N-Gästerna rekommenderas att ta Meny Anna Lindberg eller Meny Gamla Stan med tillhörande vinpaket när de besöker oss för första gången.

Ni anordnar vin- och champagneprovningar, hur går en sådan till?

N- Vin- och champagneprovningar kan bokas från 10 personer. En av våra sommelier väljer ut viner, berättar och förklarar för gästerna allt om vinerna. Man kan välja på röda, vita, nybörjarprovningar eller provningar av en speciell druva.

Stort tack för det, bord på Fem Små Hus kan du boka här!

femsmahus-bild 3 Femsmahus-bild1 femsmahus-bild2

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name