Månadens krögare Göteborg – Sjömagasinet

Sjömagasinet har gjort det igen! Ännu en gång har restaurangen tilldelats en stjärna i årets upplaga av Guide Michelin. Ännu en gång listas restaurangen på Bookatables top 5 bästa restauranger av gästerna själva.

I höstas vann Sjömagasinet också priset som ”Årets göteborgsrestaurang” i Gästernas restaurangpris. Vi har talat med ägare och kreativa ledaren Ulf Wagner för att tala om framgångsfaktorn, samarbetet med Gustav Trädgårdh, Årets kock 2010 och vinnare i Mästarnas kamp och om framtidsplanerna.

Hej! Först och främst stort grattis till tilldelningen av 1 stjärna i årets Guide Michelin! Hur känns detta?

UW- Fantastiskt!!!! Det är en enorm känsla av stolthet och tillfredställelse när man förstår att allt slit och det fantastiska arbete alla medarbetare lägger ned också betalar sig!

Hur skulle du specificera Sjömagasinets framgångsfaktor?

UW- Vi arbetar konsekvent med bästa möjliga råvaror i en unik och fantastisk miljö, med de allra bästa och kunnigaste människorna i branschen!

GT- Kompromisslös kvalité på råvaror, unik och bekväm miljö, service som får gästen att känna sig speciell och utvald samt väl beprövad matlagning där gästen känner igen sig.

Äter du ute mycket ute eller vart ifrån hämtar du inspiration?

UW- Jag reser ju mycket och gärna, både privat och på vin- och matresor för exempelvis Göteborgs Universitet. Där finns alltid tillfällen att se och upptäcka nya råvaror, tillagningssätt och framförallt hitta inspiration till att skapa egna rätter utifrån vårt sätt att tillreda och servera på.

GT- Jag försöker att äta ute, både på finkrogar men även på enklare etablissemang och gärna i food courts och på gatan. Inspiration hämtas överallt ifrån: internet, krogar, bra råvaror, i hemmet, tillsammans med kreativa kolleger…

Hur nära är ert samarbete?

UW– Mycket nära. Det är en ständigt pågående dialog mellan oss, där jag ofta står för en mer konservativ hållning och Gustav en mer innovativ. Tillsammans blir det väldigt ofta en mycket bra mix!

GT- Samarbetet är tajt och har varit det i många år, sedan -98. Vi diskuterar mycket, både gastronomin och krogen som helhet. Allt för att våra gäster ska få så bra besök hos oss som möjligt.

Hur ser den perfekta kvällen ut på Sjömagasinet?

UW– Ett glas Taittinger till vår ”amuse bouché”, sedan 3 – 4 rätter e med något ur vår vinlista (som är helt enorm) eller ett vinpaket som harmonierar med vår 4-rätters meny!

GT- Inget är någonsin perfekt! Vi strävar naturligtvis dit! Gästen ska ända från bokning genom hela besöket och även efteråt känna att hon upplevt något väldigt speciellt. Vi vill att gästerna kommer till oss med väldigt höga förväntningar och att vi ska leva upp till deras högt ställda krav!

Vad äter du själv allra helst?

UW– Inälvsmat och skaldjur!!!!!!!

GT- Äter helst enkel mat! Gärna gatans mat lagad med omsorg med riktigt bra råvaror. Från världens alla hörn.

Hur ser framtidsplanerna ut?

UW- Just nu byggs det för fullt på vår veranda och brygga. Nytt däck på ena sidan, och ny utebar för sommarbuffén på andra!

GT- Svårt är det att se in i framtiden, lever i nuet. Tycker att det som händer just nu och de gäster som sitter i vår matsal just nu är det viktigaste. Vad som kommer i framtiden får vi se. Gör vi så gott vi kan här och nu kommer framtiden med all sannolikhet lösa sig på bästa sätt.

Skulle du kunna ge något hemligt tips/recept till våra matintresserade läsare?

UW– När du ska gå på internationella två eller trestjärniga Guide Michelin restauranger, gör detta på lunchen! Samma lokal, kockar och serveringspersonal, men du kan ofta äta en 4 – rätters lunch till samma pris som du får betala för en dessert på kvällen!

GT- Bästa tipset är att laga det man känner för vid det tillfället det ska lagas. Matlagning är känslostyrt! Få en känsla för en bra råvara och utgå från den. Och brynt smör passar till i stort sett allt!

Givetvis kan du boka ditt bord på Sjömagasinet här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name