Luzette

Luzette är det senaste stjärnskottet på Stockholms restauranghimmel. Den nyligen öppnade restaurangen ligger i en kulturmärkt lokal på Stockholms Centralstation och för tankarna till klassiska stationsrestauranger såsom Le Train Bleu på Gare du Lyon (Paris) och Oyster Bar på Grand Central Station (New York). 

Bakom Luzette står Svenska Brasserier som även driver de klassiska Stockholmsrestaurangerna Sturehof, Riche,Teatergrillen och Taverna Brillo. 

(Bildtext: Matsalen på Luzette. Foto: Anders Thessing) 

Restaurangens namn kommer från ordet ”luz” (som betyder ”ljus”) och inspirationen bakom namnet kommer från originalbelysningen som Peter Behrens formgav för Stockholms Centralstation redan på 1920-talet och som nu fortfarande kan ses i restaurangen i en modern tappning. 

Inredningen i övrigt har tagits fram av framgångsrike Jonas Bohlin och präglas av framför allt svenska material såsom granit, mässing, kalkstensplattor och trädetaljer. Lokalen som är från 1871 präglas av högt i tak, något som utnyttjats optimalt av den iögonfallande och helt unika armaturen, även den designad av Jonas. 

Köksmästare är Victor Lagerstedt och som kreativ inspiratör till köksteamet fungerar Tommy Myllymäki. Centralt i köket har ett rôtisserie placerats som utgör ett spännande inslag i inredningen men som även är ett fantastiskt redskap att tillaga en del av menyns rätter i och det är just dessa rätter som också utgör hjärtat i restaurangens meny. I rôtisseriet tillagas kött genom att smakerna hålls kvar inne i köttet, vilket leder till att det blir extra saftigt och smakrikt och på rôtisserie-menyn återfinns just nu exempelvis örtstekt älgentrecôte, lammstek provençale och marinerad kyckling från Knäred.

(Bildtext: Kyckling på tillagning i rôtisseriet. Foto: Anders Thessing) 

Utöver detta kan man som gäst även smaka internationella klassiker som för tillfället bl.a. rödvinsbrässerad kalvkind, confiterad fjällröding och grillad hamburgare på högrev med tryffelmajonnäs.   

Boka ditt bord på Luzette HÄR! 

Men Luzette rymmer mycket mer än en matsal. Där finns även en bar för snabbare förtäring, en uteservering mot Vasagatan och dessutom en servering inne i Centralhallen på stationen. Passerar du bara har du dessutom möjlighet att köpa med dig färdiga rätter, livsmedel, bröd och söta bröd direkt från butiken. Öppettiderna är anpassade för de många resenärerna som kan ta del av utbudet från frukost till midnatt.

(Bildtext: I butiken kan du köpa med dig bröd, sött bröd och färdiga rätter. Foto: Anders Thessing) 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name