Lisa Elmqvist – En fena på fisk!

Du känner nog till namnet, men hur ser historien bakom en av landets äldsta, och anrikaste restauranger ut? Vi på Bookatable har intervjuat Ninna Elmqvist, restaurangchef på snart 90-åriga Lisa Elmqvist i Östermalmshallen om historien bakom en framggångsaga som sträcker sig över fyra generationer!

Ninna Elmqvist, Restaurangchef


Det är nog många Stockholmare som besökt Lisa Elmqvist men vem är egentligen Lisa bakom namnet?

Lisa var min farfars mor som startade företaget Lisa Elmqvist för snart 90 år sedan! Hon föddes och växte upp på Muskö i Stockholms södra skärgård. Vid 16 års ålder började hon sin karriär i fiskhamnen vid munkbron, 1926 köpte hon ett stånd i Östermalmshallen och Lisa Elmqvist bildades. Hon var en handlingskraftig kvinna med skinn på näsan!

125-årsjubileumet i Östermalms Saluhall är inte allt för långt bort. Det är inte många krögare vars verksamheter finns så länge. Vad är förklaringen till framgångssagan?
Alla generationer, fyra i antalet, har väl bidragit med sin del. Min far Christer Elmqvist, farfar Hans och Lisa arbetade extremt hårt under deras tid på företaget, de var alltid på plats från tidig morgon och tills långt efter stängning. Det rika utbudet av färsk fisk och att alltid hålla hög kvalitet är något vi aldrig tummar på. Ingenting är omöjligt hos oss, det mesta går att lösa – samma inställning har vi alla fyra generationer haft.

Vad skulle du säga kännetecknar ett besök hos Lisa Elmqvist?
Jag skulle säga att det är ett besök hos en av landets absolut högst rankade fiskrestauranger. Man får bra, rapp service utav kunnig personal. I en härlig saluhallsmiljö äter man mitt bland råvaror av högsta kvalitet. Vid de runda borden kan man knyta kontakter från världens alla håll. God mat och bra viner!


Ni är ju inriktade på fisk och skaldjur. Vad tycker ni att man som besökare borde prova hos er? 
Oj, det finns massor, det blir svårt att välja något specifikt, men vi är ju kända för vår fina lax, så lax i någon form bör man ju prova hos oss. Vår toast Skagen är även vida omtala, fantastisk god faktiskt! Smörstekt gösfilé med gräddkokt skogssvamp är en annan klassiker och vill man lyxa till det lite så är ju Sjötunga Meunière absolut outstanding! Den serveras med brynt smör, citron och färsk, gotländsk potatis.

Vad ska man som gäst tänka på när man beställer in fisk och skaldjur på restaurang? 
Vi kokar alla våra skaldjur de flesta dagar i veckan själva. Räkor kokas på fiskebåten och då inga restauranger får leveranser på måndagar så man bör kanske undvika räkor på just måndagar om man vill ha de färska. En riktlinje att minnas är att det viktigaste är när råvaran kom ur havet, inte när den anländer!

Men konceptet har ju hunnit sprida sig en del sedan starten. Var hittar man er idag?
Förutom restaurang Lisa Elmqvist och Gerdas inne i Östermalmshallen så har vi även Husman Deli, en stor butik som även har ett tiotal sittplatser. De är specialiserade på kött, charkuterier, ost och husmanskost.

På Östermalmstorg finns lisapåtorget, en restaurang som under vintertid har 25 matplatser i mysig intim atmosfär och nu under sommaren förvandlas till en stor uteservering med över 100 platser i bästa solläge!
Vidare har vi precis öppnat en ”take away”-butik inne på K25 vid Kungsgatan 25 i Stockholm, lisapåväg, där man kan handla med sig lite enklare måltider som tillagas hos oss i hallen eller avnjuta maten på plats. Vår restaurang på Biskopsudden, lisapåudden, brann tyvärr ner för några år sedan. Nu är dock äntligen alla bygglov klara så vi arbetar nu på de finansiella lösningarna och hoppas komma tillbaks snart igen!

Nu är det 4:e generationen som driver verksamheten. Har ni någon särskild tradition som ni håller på?

Vi rimmar och röker vår lax på samma sätt sedan 50- talet och många sillinläggningar är kvar ända sedan Lisas tid – likaså kokar vi skaldjuren enligt Lisas recept!

Boka ditt bord här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name