Kulinariska knattar – nästa generations foodies

I Sverige är matintresset vida utbrett. Det ena matlagningsprogrammet avlöser det andra och i tidningarna annonseras mattrender såsom LCHF, 5:2 dieten, GI osv.

Fler och fler svenska föräldrar väljer att frångå barnmatsburkarna på hyllorna och lagar istället barnens mat från grunden eller köper enkom från det stora ekologiska utbudet. En naturlig följd av att allt fler svenskar är noga med vad de stoppar i sig är att föräldrar vill försäkra sig om att även den mat deras knattar får i sig är hälsosam, näringsrik och fri från oönskade tillsatser.

Samtidigt växer sig restaurangkulturen allt starkare, nära hälften av svenska folket (48 procent) går ut och äter oftare än 2 gånger i månaden, varav många (18 procent), så ofta som 1-2 gånger i veckan. Men till skillnad från utvecklingen i hemmen och dagligvaruhandeln har utvecklingen i restaurangvärlden, vad det gäller barnmat och barnmenyerna, stått mer eller mindre still. Där bjuds än idag allt som oftast pannkakor, köttbullar med potatismos eller korv med pommes frites.

Hur ser medvetna föräldrarna på att gå på restaurang med sina barn och på de alternativ som bjuds i de fall en barnmeny finns? Och skulle deras syn på att ta med barnen på restaurang förändras om det i större utsträckning fanns tillgång till barnanpassade alternativ eller barnmenyer som är mer nytänkande, inspirerande och hälsosamma?

Kulinariska Knattar är en kampanj som Boookatable initierat för att locka fram barns matintresse, inspirera nästa generations foodies och stärka restaurangupplevelsen för barnfamiljer. Vi har samlat 4 stycken nyckelrestauranger som samtliga tagit fram en barnmeny med nytänkande som gemensam nämnare, bokas här:

De 4 nyckelrestaurangerna

Kornhamnstorg No. 53

Fransk/italiensk kvartersbistro med fingertoppskänsla – Kornhamnstorg 53, Stockholm

Bistro Rigoletto

Klassisk bistro både i mat och miljö, i hjärtat av Stockholm –  Kungsgatan 16, Stockholm

Restaurang Artipelag

À la carte med säsongs- och närproducerade råvaror serverad med utsikt över vacker skärgårdsnatur –  Artipelagstigen 1, Gustavsberg

Restaurang Rökeriet

Klassisk skärgårdsrestaurang med fokus på färska råvaror – Fjäderholmarna 

 

Kulinariska knattar

One Comment

Småkockarna Matlagningsskola för barn

Vad underbart att restauranger lyfter fram barnen och har hälsosamma alternativ. Småkockarna är en matlagningsskola för barn mellan 5-8 och 9-12 år. Vi förmedlar goda vanor tidigt. Vi lär oss vad en råvara är och utgår ifrån den. Enkla, goda och hälsosamma alternativ. En god investering för framtiden. http://www.smakockarna.se

Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name