Kulinariska knattar

Glöm pannkakor, köttbullar med mos och korv med pommes. Under sommaren 2015 sätter Bookatable i samarbete med ett antal svenska krögare barnen i fokus. Nu kan kulinariska knattar njuta av allt från råbiff och vinkokta musslor till nya kulinariska tappningar av barnfavoriter såsom hamburgare och pizza. Initiativet syftar till att göra det mer inspirerande för barn att gå på restaurang. En av de som har tagit fram en exklusiv meny för initiativet är krögaren Marco Boudone på restaurang Kornhamnstorg 53. Bookatable har låtit sex kulinariska knattar provsmaka och betygsätta Boudones meny. Och rätterna fick både tummar upp och ned.

Att gå på restaurang ska vara ett tillfälle att kunna njuta av nya smak- och matupplevelser. Samma sak borde givetvis gälla för barnen. Men istället erbjuds de allt som oftast pannkakor, köttbullar och korv. En undersökning från Bookatable visar nu att det befintliga utbudet är långt ifrån vad föräldrar önskar. En av två föräldrar anser att barnmenyerna på restauranger generellt består av för få rätter. Två av fem upplever vidare att maten som erbjuds till barn är oinspirerande. Istället efterfrågar en överhängande majoritet (65 procent) av föräldrarna barnanpassade varianter baserade på ordinarie meny och barnmenyer med rätter som bidrar till att utveckla matintresset hos barnen (28 procent).

Sara Ask, legitimerad dietist och trebarnsmor, är frilansande matredaktör på tidningen Vi Föräldrar och författare till ett flertal kokböcker riktade mot barnfamiljer och har barns matlust som hjärtefråga. Hon vill lätta på oket för matintresserade föräldrar:

– Det finns en biologisk förklaring till att barn föredrar mat de är bekanta med, och jag anser att barn ska få välja den mat de själva är sugna på, precis som vi vuxna, när de går på restaurang. Däremot vill jag gärna passa på att slå ett slag för att få krögare att ta ut svängarna i den mån det går och gärna berätta lockande om maten och kanske inspirera till att våga byta ut hamburgaren mot laxburgare, eller något annat gott. Och varför inte servera ugnsrostade grönsaker istället för pommesen och erbjuda hemgjord guacamole som alternativ till ketchup?

Lanserar initiativet Kulinariska Knattar

Just detta har Bookatable tagit fasta på. Under sommaren kan den unga knattegenerationen av matgäster avnjuta kulinariska barnmenyer på ett antal Bookatable-anslutna restauranger. En av dem är Kornhamnstorg 53, där kocken och krögaren Marco Baudone har tagit fram en meny särskilt framtagen för att tilltala och väcka matglädjen hos barn.

– Mitt italienska ursprung gjorde att mitt matintresse väcktes redan från tidig ålder. I Italien får man lära sig att älska mat från det att man kan sitta upp själv. Där får maten ta tid, både när det kommer till att laga och att äta den. Det är helt enkelt otänkbart att nagga på den tid man får tillsammans runt matbordet. Det gör också att barnen redan från tidig ålder lär sig att smaka och uppskatta olika typer av ingredienser och rätter. Det är detta som inspirerat mig när jag tagit fram menyn för knattarna som kommer att besöka mig, säger Marco Buadone.

Knattar har provsmakat och recenserat menyn

Bookatable har låtit sex barn i åldrarna 5 till 7 avsmaka och recensera Baudones meny. Bland rätterna fanns vinkokta musslor med vermouth, persilja och vitlök samt råbiff med tryffelmajonnäs och friterad kapris. Men även kulinariska varianter av barnfavoriterna pizza och hamburgare.

– Det var vissa saker jag aldrig hade sett förut, som de där svarta skalen, musslor tror jag att det var. Jag vågade först inte prova, men sen när jag gjorde det var det gott! Jag kände mig som en stor tjej, som fick äta lika fin mat som mamma och pappa brukar göra, säger Isabelle Nordenstaaf, 5 år.

Oliver Keyser, 7 år, vars föräldrar är i vin- respektive restaurangbranschen, är en rutinerad restauranggäst och van vid att prova nya rätter och smaker både hemma och på restaurang. Favoriträtter inkluderar vanligtvis vitlöksgratinerade sniglar och sushi och på provsmakningen gav han tummen upp till råbiffen.

– Råbiffen får högsta betyg, det var gott kött och bröd som var rostat och god sås till, säger han efter att ha vägt den mot både hamburgaren, pizzan och pestopastan.

Hamburgaren, som serverades med sidfläsk och en dijonaise, fick blandad kritik.

– Det är gott med hamburgare, men glacen tyckte jag inte om. Och den var lite för stor för att hålla i handen själv, säger Luca Murino, 7 år.

Efterrätterna avnöjts med stor glädje. Särskilt populär var French toast, som består av en sockerstekt bärkompott, hasselnötskräm och vaniljglass.

– Det här var jättegott! Det är ju både glass, kaka OCH blåbär, utbrister Ture Stjernqvist, 5 år, när han smakar på efterrätten.

Även de medföljande föräldrarna var nöjda med maten.

– Jag är inget fan av korv med pommes och liknande rätter och kan bli frustrerad över barnmenyer som inte erbjuder bättre och mer nytänkande alternativ att välja bland. Det är precis sådan här mat för barn jag önskar att det serverades på fler restauranger och även att fler väljer att satsa på ekologiskt. Jag kunde såklart inte motstå att smaka på Tures mat och nästa gång vi går hit kommer jag få svårt att hålla mig från att själv beställa från barnmenyn, säger Tures mamma Sofia.

Kulinariska knattar pågår framtill slutet på augusti. De anslutna restaurangerna är Kornhamnstorg 53, Rökeriet Fjäderholmarna, Bistro Rigoletto och Artipelag. Du kan boka bord och ta del av restaurangernas olika barnmenyer på här!

Kulinariska knattar

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name