Intervju med Björn Persson – krögaren bakom Michelin-listade Koka & Familjen i Göteborg

I årets Guide Michelin höll Göteborgsrestaurangen Koka fast vid sin Michelinstjärna med sitt västsvenska kök i fine dining format. Även restaurang Familjen i Göteborg höll fast vid sin Bib Gourmand, Guide Michelins utmärkelse som indikerar restauranger med god mat till ett rimligt pris. Bakom dessa härliga Göteborgsrestauranger står krögaren Björn Persson, vi svängde förbi Göteborg för att dela ut Michelin-plaketterna och tog ett snack med honom om Michelinstjärnan, hållbarhet och Bib Gourmand-utmärkelsen.

Restaurang Koka i Göteborg

Grattis till stjärnan! Vad innebär det för dig att ha en Michelinstjärna?

Det är sporrande och en kvalitetsstämpel på det vi håller på med. Det är väldigt viktigt, i synnerhet för våra internationella gäster.

Koka är en KRAV-certifierad restaurang, hur viktigt är hållbarhet för er?

Vi bygger nästan hela vår verksamhet kring hållbarhet, allt från att köpa förnybar el till att tänka på transporter och råvaror. Hållbarhet är jätteviktigt.

Vilken rätt på er meny är din personliga favorit?

Det är så svårt att säga för vi byter meny hela tiden till det som alltid är senast i säsong. Man älskar ju till exempel när de första rabarberna och svampen kommer.

Din andra restaurang Familjen håller fast vid sin Bib Gourmand – vad betyder den utmärkelsen för dig?

Det är också en kvalitetsstämpel på att det vi gör är väldigt bra och att vi dessutom gör det till ett rimligt pris, och det tycker jag är nog så viktigt. Det är inget problem att göra väldigt flotta grejer och ta mycket betalt för det. Så Bib Gourmanden är vi väldigt stolta över.

Restaurang Familjen i Göteborg

Hur ser framtiden ut för Koka? Satsar ni på en till stjärna?

Nej, det kan jag inte säga, utan vi försöker att göra allt vi kan för att vara så bra som möjligt. Sen får Michelin gärna ge oss både en och två stjärnor till, det har vi inget emot, men vi strävar inte efter det. Målet är att göra så bra mat som möjligt och ge gästerna en trevlig serviceupplevelse.

Boka Koka
Boka Familjen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name