Topp 10 Julbord i Stockholm

Första advent har passerat och julen väntar runt hörnet. Under årets mörkaste månad är det viktigt att lysa upp tillvaron lite. Exempelvis med tända ljus, julpynt, härligt sällskap samt god mat och dryck. Just god mat och dryck förstår vi oss extra mycket på, och i samband med att en hel uppsjö restauranger i Stockholm dukar upp till årets välsmakande julbord, vill vi visa dig vart du kan gå. God jul, och låt julbordet smaka!

1. Operakällarens Matsal Boka Operakällarens Matsal
Norrmalm

Operakällarens Matsal. Bildkälla: gynning.net

Operakällarens Matsal. Bildkälla: gynning.net

Operakällarens julbord kanske kan klassas som ett av Stockholms bästa. Med sin ofantligt vackra interiör med robusta möbler, träpaneler och detaljer i mässing förs man nästan till en annan tid när man sitter och dinerar i deras matsal. Julbordet kan liknande vid en 8 rätters avsmakningsmeny, uppdelad på följande sätt: hummer och löjrom, sill och strömming, kalla fiskar och skaldjur, lutfisk, kallskuret, det småvarma, dessertostar från Androuets Osthandel och Operakällarens stora dessertbuffé.

2. Wärdshuset Lasse Maja Boka Wärdshuset Lasse Maja
Barkarby

Wärdshuset Lasse-Maja

Wärdshuset Lasse Maja

Man får nog ändå lov att säga att Wärdshuset Lasse Maja är en smula unikt. Med sin restaurangtradition kvalar de in som en av Sveriges äldsta krogar. Interiören är minst sagt charmig och för att komma i julstämning när du anländer bjuds du på värmande glögg. Julmaten gör restaurangen själva och är gjord på närproducerade råvaror. Tips från oss: missa inte deras dessert- och godisbord.

3. Ulriksdals Värdshus Boka Ulriksdals Värdshus
Ulriksdal

Ulriksdals Wärdshus

Ulriksdals Wärdshus

Julbordet på Ulriksdals Värdhus är rätt unikt med tanke på att restaurangen serverat just julbord sedan 1800-talet. I år är julbordet signerat Tommy Myllymäki och kökschef Jonas Andreasen. Restaurangen tillämpar ett så kallat engelskt serveringssätt, där du som gäst går ett varv och väljer och vrakar rätter och tillbehör själv. Julbordet består av sju serveringar, välj mellan sill och strömming, kall och rökt fisk, grönt, kallskuret, småvarmt, dessert och ostservering.

4. Shahrzad Boka Shahrzad
Östermalm

Shahrzad

Shahrzad

Hos Shahrzad erbjuds ett fint julbord som tar dig på en smakresa från det Kaspiska havet i norr där man hittar mycket vitlök, ris och aubergine till den Persiska viken i söder, där hettan från klimatet gjort sitt avtryck i maten.  Det något alternativa julbordet innehåller 30 olika kalla och varma för- och huvudrätter från Iran. Dessutom kan du hugga in på ett stort utbud av persiska desserter. Man tackar.

5. Beirut Cafe Boka Beirut Café
Östermalm

Beirut Café

Beirut Café

Om du inte alls är ett fan av vad det klassiska julbordet har att erbjuda och ville uppleva ett annorlunda julbord i Stockholm, är Beirut Café en het kandidat. Restaurangens julbordsmeny är uppdelad i kalla och varma smårätterm huvudrätt samt libanesiska desserter. Tänk dig hummus, tabbouli, piroger fyllda med bladspenat, lök och citron samt mixgrill baseras på kyckling, fläsk och nöt.

6. Buco Nero Boka Buco Nero
Vasastan

Buco Nero

Buco Nero

I Italien äter man också julbord, något du kan uppleva hos Buco Nero i Vasastan. Till förrätt serveras du en silltallrik med smaker från Italien. Sedan finns en fisk- och skaldjursdel och även charkuterier och grönsaker. Både lokalen och interiören är tuff och modern, vilket är en skön kontrast till den kärleksfulla maten.

7. Trattorian Boka Trattorian
Kungsholmen

Trattorian

Trattorian

Trattorians julbord julbord bjuder på italienska klassiker. Välj och vraka mellan sill, strömming, fisk, ägg, charkuterier med tillbehör, ett stort utbud av vegetariska rätter, pasta, risotto och desserter. Alltså, vi pratar tryffelägg med Marsala-glacerad lök och pancetta, gulbetor med getost och Chianti-vänäger, pasta al forno med fänkålssalsiccia och pannettone.

8. Villa Godthem Boka Villa Godthem
Djurgården

Villa Godthem. Bildkälla: foodjunkie.metromode.se

Villa Godthem. Bildkälla: foodjunkie.metromode.se

Få ställen i Stockholm är så idylliska som julbord på Djurgården. Villa Godthem bjuder på en mysig miljö med historia i väggarna i sann Carl-Johan Uddman-anda, medan du går loss på kalla och varma rätter, vegetariskt, godis, desserter och ostar.

9. Stallmästaregården Boka Stallmästaregården
Solna

Stallmästaregården

Stallmästaregården

Ett riktigt svenskt julbord hittar du hos Stallmästaregården. Istället för att gå loss vid buffébord serveras julmenyn i 3 omgångar. Först ut är juldelikatesser på ställning, sill, lax, Kalix löjrom med tillbehör, följt av bakad rödingfilé ,ed fänkålspuré, rökt grädde och körvelolja alternativt ankbröst med smörstekt shitakesvamp och bakad spetskål. Till dessert väntar kardemummakaka med bakat äpple och saffransglass.

10. Budda Khan Teppanyaki Boka Budda Khan teppanyaki
Solna

Budda Khan Teppanyaki

Budda Khan Teppanyaki

Budda Khan Teppanyaki har bytt ut skinkan och sillen mot hummer och kungskrabba. Julbordet består av en 9-rätters avsmakningsmeny som du kan se tillagas framför dig av en klassiskt utbildad teppanyakikock. Utöver de asiatiska vibbarna finns även bord med massa gottis och glögg.

About Julia Lyberg

Glutenfri foodie som ständigt är på jakt efter nya spännande restauranger i Stockholm. Experimenterar ofta hemma i köket och har en förkärlek till ”grön” mat. Hon äter gärna lunch på Miss Clara, middag på Hillenberg och avslutar kvällen med ett glas merlot på Penny & Bill. På helgerna uppskattar Julia att ha middagsbjudningar, spana på inredning, njuta av solen och yoga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name