Topp 10 italienska restauranger i Stockholm

Enkelhet med betoning på färska råvaror och hög kvalitét. Pasta, parmesan, lasagne, rödvin, olivolja, pizza. Det italienska köket är en odödlig klassiker som varenda medborgare på planeten Jorden känner till. Nedan har vi listat vår topp 10 över härliga italienska restauranger du inte vill missa i Stockholm.

1. Buco Nero Boka Buco Nero

Vasastan

Buco Nero

Buco Nero

Buco Nero är restaurangen som huserar i ett läckert ombyggt garage i Vasastan. Stället är urbant och sobert med sina betongväggar och generösa ljusinsläpp från takfönstret, och erbjuder välsmakande tolkningar av klassiska italienska rätter. Välj mellan antipasti eller lite matigare alternativ som pasta eller grillrätter.

2. Döden i Grytan Boka Döden i Grytan
Vasastan

Döden i Grytan

På restaurang Döden i Grytan i Vasastan kommer du så nära en romersk trattoria som möjligt, utan att ta första bästa flyg till Rom. Här äter du middag i en gemytlig lokal med tegelväggar, högt tak och fint mönstrat klinkergolv. Döden i Grytan erbjuder läckra italienska smakupplevelser som tagliatelle med smörfrästa pilgrimsmusslor med svart tryffel från Umbrien, saltimbocca alla romana och pasta all’amatriciana.

3. Primo Ciao Ciao Boka Primo Ciao Ciao
Kungsholmen

Primo Ciao Ciao

Primo Ciao Ciao

Oavsett om du anländer med en vän eller, på äkta italienskt manér, med hela släkten erbjuder Primo Ciao Ciao något för alla smaker. På menyn hittat du bland annat traditionell pasta, kött, fisk och stenugnsbakad pizza. Primo Ciao Ciao ligger placerad i ett vackert hörnläge och på helgerna serveras det även brunch med en spännande övergång mellan det italienska och amerikanska köket.

4. Paganini Boka Paganini
Gamla Stan

Paganini

På livliga Västerlånggatan i Gamla Stan ligger den rustika och gemytliga restaurangen Paganini. Här serveras italienska delikatesser med god service med gammelfarmors ord i åtanke: sempre felice! Lunchtid finns även svenska inslag på menyn, medan kvällsmenyn är klassiskt italiensk.

5. Corvina Enoteca Boka Corvina Enoteca
Gamla Stan

Corvina Enoteca

Är du ute efter en autentisk, italiensk vinbar är Corvina Enoteca i Gamla Stan helt rätt val. Här kan du beställa in en chark- eller ostbricka tillsammans med ett väl utvalt vin, eller avnjuta en hel middag med antipasti, risotto och pasta. Hos Corvina Enoteca kan du även botanisera bland charkuterier och spännande ostar i deras läckra delikatessdisk.

6. Villaggio Grill Italiano Boka Villaggio Grill Italiano
Östermalm

Villaggio Grill Italiano

Villaggio Grill Italiano

Den moderna och avskalade inredningen inger en harmonisk och avspänd atmosfär på Villaggio Grill Italiano. Kom hit för att dela på en flaska ekologisk rödvin och antipasti med vännerna på den gemytliga utserveringen eller boka bord för en romantisk middag. Pasta vongole, kalv i gräddig tryffelsås och trancherat ankbröst finns att hitta på menyn.

7. Il Molo Ristorante Boka Il Molo Ristorante
Norrmalm

Il Molo – Ristorante

Ristorante Il Molo i Gallerian erbjuder frukost i italiensk stil, såväl som lunch och middag baserad på italienska smaker. På pizzamenyn flödar fantasin och erbjuder nyskapande kreationer som exempelvis löjromspizza med mozzarella, potatis och bakad rödlök, eller med vongole, mozzarella, Västerbottenost och grönkål.

8. Hosteria Tre Santi Boka Hosteria Tre Santi
Södermalm

Mellan Medborgarplatsen och Skanstull på Södermalm, ligger italienska Hosteria Tre Santi i Garbohuset. Förutom en välfylld meny med italienska klassiker, har Hosteria Tre Santi en tillika välfylld vinkällare och ett brett utbud av grappa. För den som är nyfiken på grappa anordnas även grappaprovningar.

9. Da Peppe Due Boka Da Peppe Due
Vasastan

Da Peppe Due

Da Peppe Due

Rutiga dukar i rött och vitt och väggar av murbruk skapar en trivsam och stämningsfull atmosfär på Da Peppe Due. Menyn har ett rikligt utbud av såväl antipasti, fisk och pasta. Hit kan du bjuda din käresta på en trerättersmiddag i sann Lady och Lufsen-anda.

10. Mancini Boka Mancini
Norrmalm

Fiskrätt - Manchini

Fiskrätt – Manchini

På Mancini är det gästen som är i fokus, att få njuta av sitt sällskap över en riktigt god bit mat och dryck. Förutom italienska klassiker till maträtter har även restaurangen en sommelier som kan guida er genom olika italienska vindistrikt. Dessutom är Mancini med i slow food-rörelsen, som grundar sig på regionalt producerade råvaror tillredda med traditionella metoder.

About Julia Lyberg

Glutenfri foodie som ständigt är på jakt efter nya spännande restauranger i Stockholm. Experimenterar ofta hemma i köket och har en förkärlek till ”grön” mat. Hon äter gärna lunch på Miss Clara, middag på Hillenberg och avslutar kvällen med ett glas merlot på Penny & Bill. På helgerna uppskattar Julia att ha middagsbjudningar, spana på inredning, njuta av solen och yoga.

5 Comments

Johan Eklund

La Vecchia Signoria på söder måste bara in på denna lista kan jag tycka!

Reply
Niklas Bjurström

Hej
Viktigast av allt i era beskrivningar av restaurangerna är om de spelar musik i restaurangen och om så hur högt de spelar denna musik och vilken typ av musik de har i högtalarna.
Det finns inget värre än att pådyvlas musik som jag inte vill höra. Jag har många gånger fått gå från restauranger för att de har musik som jag inte står ut med eller som stör samtalet. Ju äldre man blir blir störande biljud ett allt större problem. Som sagt lägg till om de har musik.

Reply
Jakop Wiberg

En italiensk lista utan La Vecchia Signora, systerkrogarna Den Gamle och havet / Döden i grytan samt Tre Santi, men med Primo Ciao Ciao? Jag vet inte. Sen heter väl den utmärkta italienaren vid Brunkebergstunneln Mancini?

Reply
Mia

Håller med Jakop Wiberg till hundra procent. Utan dessa 4 utmärkta o genuint italienska krogar är ingen lista komplett..
Primo Ciao platsar inte.

Reply
Stajmen

Verkar bero på vem/vilka som gör bedömningen……summan är att man inte kan lita på dessa omdömen.Finns ju andra italienare
Långt högre på andra listor än denna.

Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name