Intervju med Stefan Karlsson på Michelinrestaurangen SK Mat & Människor

Vid årets utdelning av Michelin-stjärnorna höll restaurang SK Mat & Människor i Göteborg fast vid sin stjärna. Bakom SK Mat & Människor står krögaren Stefan Karlsson som förutom en stjärna i Guide Michelin, även tilldelats priset Årets Krögare 2013. Restaurang SK Mat & Människor ligger på Johannebergsgatan i Göteborg, mitt emellan Kungsportsavenyn och Korsvägen. Konceptet som resulterat i en Michelin-stjärna baseras på tre olika smakmenyer som tillagas i ett helt öppet kök. Vi tog ett snack med Stefan Karlsson om Michelin-stjärnan, hans favoritdrycker och framtiden.

Grattis till stjärnan! Vad innebär det för dig att ha en Michelin-stjärna?

Som matlagare är det en stolthet, det har hängt med sedan jag var liten och läste om Paul Bocuse med tre Michelin-stjärnor. Att få en stjärna här uppe i Norden är otroligt stort. Jag jobbade på en restaurang i Göteborg som var den första att få en stjärna 1989 eller 1990, då jag var 19-20 år gammal. Sedan dess har Michelin-stjärnorna varit något positivt. Stjärnan är ett erkännande för hela teamet på SK Mat & Människor och visar att vi levererar en produkt som bedöms hålla en nivå motsvarande en stjärna. Det är stort.

Bookatable delar ut år 2019:s Michelin-plakett till SK Mat & Människor

Som vi ser här på restaurang SK Mat & Människor finns det inga väggar kring köket, brukar gästerna komma in och snacka med kockarna?

Absolut, det händer! Vi står för det vi gör och har inga hemligheter, allt sker inför öppen ridå. Tjejerna och killarna i köket går ut från köket, serverar tallrikar till gäster och får reda på hur de uppfattar vår mat. Det är alltid nyttigt att höra både positivt och negativt så att vi kan förbättras hela tiden. Många är nyfikna på vad vi gör i köket!

Er vinlista är över 30 sidor lång, vilken är din egen favorit?

Jag har fått lära mig en gång att det finns en vinevolution beroende på vilket stadium man är i livet. Man börjar med söta, vita viner och sedan trappar upp till torrare viner, för att sedan gå över till röda viner. Peaken kommer med de riktigt tunga italienska, alkoholstinna vinerna. Sedan går det utför igen till pinot noir och champagne, så där är jag för tillfället.

SK Mat & Människor i Göteborg

Hur ser framtiden ut för SK Mat & Människor? Satsar ni på en till Michelin-stjärna?

Nej, ambitionen är aldrig att få en till stjärna, utan att göra någonting som vi kan stå för och är stolta för. Sen om det skulle ge en eller två Michelin-stjärnor, då skulle vi bli jätteglada, men det viktiga är glada och nöjda gäster.

Boka SK Mat & Människor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name