I huvudet på Henrik Norström

Henrik Norström. Foto:  Erik Wahlström

Henrik Norström. Foto: Erik Wahlström

 

Vi har pratat bokningar, ny krog, Årets Werner och Kockarnas Kamp med ständigt aktuella kocken och krögaren Henrik Norström.

Vad är viktigt med ett bokningssystem, tycker du?
– Att informationen är tydlig och lättillgänglig. En fördel med nätbokning är att kunden direkt får en tid och bekräftelse, och sen är bokningen klar.

Ni har kvar er telefonbokning också.
– Det finns fortfarande dem som vill ha den personliga kontakten, ofta äldre personer. Det förekommer även att en del vill se restaurangen och sin plats innan de kommer och äter. Det är en liten bit kvar än innan alla bokar på nätet men jämför man för tio år sen är det stor skillnad, då funkade inte nätbokningar, nu är det så de flesta vill boka. Vilket sparar en hel del tid för oss.

Hur hanterar ni no shows?
– Kunder är inte lika lojala som de var för några år sen och det är flesta no shows sker på lördagar har vi märkt. Vi tar inte ut någon avgift eller så men om gästen inte har dykt upp tio minuter efter den bokade tiden ringer vi dem direkt, även fast det är få som svarar på de samtalen. Vi försöker också förekomma genom att alltid bekräfta våra bokningar med ett telefonsamtal. Det är svårt att veta hur man ska göra, särskilt om man driver lite större restauranger, som vi gör.

När har ni som mest tryck på bokningarna?
– Veckosluten, särskilt fredag och lördag kväll, som det flesta gissar jag.

När du varit med i tv primetime i Kockarnas Kamp ökar bokningarna då?
– Ja, det gör dem, inte tvåsiffrigt men det märks. En del vill också kolla om jag är på plats när de kommer hit och så där.

Du tilldelades nyligen utmärkelsen Årets Werner, hur känns det?
– Det är mycket hedrande och jätteroligt att få ett pris i hans namn!

Vilken relation har du till Werner Vögeli?
– Jag träffade honom i samband med att jag tävlade i Bocuse d’Or. Då var han oerhört vänlig och hjälpsam samtidigt som han hade pondus. Det är extra kul att få priset nu när jag själv är president i Bocuse d’Or Sverige. Werner var också före sin tid med att lyfta svenska råvaror, vilket inte var så vanligt i svensk modern gastronomi då. Han var klarsynt och såg värdet i det vi har här.

Och nu ska du snart öppna en ny restaurang, vad kan du berätta om den i dagsläget?
– Att jag tycker om den här processen innan allt är färdigt. Extra roligt är det om gästerna sen gillar det vi gör. Adressen är Grev Turegatan 30 och konceptet är nytt i Sverige och Stockholm. Om allt går som det ska öppnar vi i mitten av februari.

FAKTA

Henrik Norström driver restaurangerna Lux Dag för Dag, EAT, B.A.R. och Open Café i Stockholm. Han är Årets Werner 2016 och syntes nyligen i Kockarnas Kamp på TV4. Henrik har dessutom vunnit silver i Bocuse d’Or.

Text Pia Bendel Foto: Erik Wahlström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name