Här är händelserna som format restaurangstockholm

Nu är det foodtrucks och bakfickor som dominerar i restaurangstockholm men det har inte alltid sett ut så. Trender har kommit och gått. Bookatable har tillsammans med mathistorikern Lennart Jarnhammar kartlagt de viktigaste händelserna som format Stockholms restaurangvärld.

Stockholms restaurangliv har under de senaste 100-åren formats av personer, krogar, utländska infuenser, regleringar och politik. Från motboken och SARA-bolagen till Sveriges första pizzeria och McDonalds.

Sveriges restauranghistoria är en tydlig spegel av tidens samhälle och trender. På samma sätt är många klassiska krogar som Pelikan och Zum Fransiskaner också det. De ger en historisk inblick i allt ifrån inredning till maträtter, dryck och atmosfär.

I slutet av 60-talet skapades det en betydligt mer avkopplat restaurangmiljö som än idag präglar Stockholms restaurangliv. Två bidragande faktorer var dels att slipstvånget försvann, och dels att Sveriges första pizzeria, Östergöks pizzeria, öppnade. Pizzerians intåg skapade en stor förändring i Stockholms restaurangvärld och för första gången började ungdomar gå ut och äta på restaurang.

En annan viktigt förändring skedde under 80-talet då Guide Michelin och årets kock introducerades. De prestigfyllda tävlingarna ledde till att statusen på kockyrket höjdes och det banade väg för en rad duktiga svenska kockar. 

Även idag sker stora förändändringar i krogbranschen. Dagens matgäster är spontana och vill snabbt och enkelt fixa bord på sin favoritrestaurang. Idag förväntar sig gästerna att kunna boka och avboka bord själva utan att ta kontakt med restaurangen. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name