Hanteringen av odöda

White guide logo

Bookatable i samarbete med White Guide

Bara skira blyertsteckningar på de vita väggarna antyder att du befinner dig på restaurant, och inte i ett kloster. Men var lugn! Ögat kommer att få sitt under kvällen. Att gå på Gro må vara en smått intellektuell upplevelse, men alltid med en obestridlig sensualism. Här pågår ett närgånget utforskande av råvarornas möjligheter.

WGBAT_Gro_4

Ja, umgänget med grönsaker blir så intimt att man som gäst nästan rodnar – oftast av förtjusning. Programförklaringen kommer redan med det inledande glaset naturliga bubblor: en toast på friterad råggröt försedd med len, blekt gyllene emulsion på rapsolja, skivad rå morot som pudrats med rostade malda solrosfrön. En av Gros största styrkor är nämligen att ställa livs levande råa grönsaker mot tillagat, hårdlagat eller rent av långlagat. Filosofin firar triumfer som med en lätt dressad grov båge av råa zucchini-nålar som framhävs av sötsegt tärnat torkat kärnhus, krispiga brödsmulor, peppriga blad av blomsterkrasse och en bunden illgrön fänkålsdressing.

WGBAT_Gro_1

Lättpicklad makrill som göms under ett tegeltak av skivad rå krumgurka och minibuketter av picklad fläderblomma är mycket lyckad men dras ner en aning av kluttar med på tok för hårt slagen ostronemulsion – en liten plump i ett annars perfekt protokoll. Ankan som vankat på Söderslätt har inte dött förgäves. Skivor av det rosa bröstet serveras med mustig men sublim sky på röd rågmiso. Bredvid: en hög med fräst savoykål, nattlagat lår och krispiga skinnbitar under ett lakan av picklad kålrabbi. Fina naturviner kompletterar ofta smakbilden, men kan vara aningen för försynta till de kraftigare rätterna, särskilt ättikan och sockret i Gros 2:2:3-lag. Serveringen och arbetet i det lilla öppna serveringsköket är helt integrerade vilket fungerar strålande.

WGBAT_Gro_6

Gros plommondessert är årets avsnoppande svar på den skeptiska frågan ”Kan kockar verkligen göra desserter?” Överdoser av kardemumma i tunna marängflak och smörlen kräm balanseras av en stram filmjölkssorbet. Kompletterat med varv med toksura torkade plommonskivor och kompotterade halvor är det möjligen den fulländade avslutningen.

Sankt Eriksgatan 67113 32 Stockholm

08-643 42 22

www.grorestaurang.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name