Gott med grönt på Fotografiska

 549px-White_Guide_logo_svg

 

Bookatable i samarbete med White Guide

WGBAT_Fotografiska_2

Paul Svensson är kökschefen som låter grönsakerna spela huvudrollen och det gör han med stil och god smak. Menyn är uppdelad i kalla, varma och söta växträtter. Vi startar med en djup tallrik med söta, skånska tomater, i botten ligger det vispad, syrad grädde som fått smak av långpeppar. Hela härligheten är beströdd med basilika och knapriga hampafrön. Det är en friskt vågad och mycket lyckad version av en klassisk caprese. Vill man ha kött eller fisk så är det bara att säga till.

WGBAT_Fotografiska_1
Skivad lammstek och två rödingfiléer kommer in på varsitt fat, de är perfekt tillagade men enkelt upplagda och bara kryddade med salt och peppar för att demonstrera att det är grönsakerna som bygger gastronomin i det här köket. Servitören är stressad och verkar tycka att det är outsägligt tjatigt att berätta om det speciella konceptet för oss och andra trögfattade gäster, men återtar en proffsigare attityd när beställningen är klar.

WGBAT_Fotografiska_4

Säsongens smakfullt tillagade grönsaker är svenska och det finns flera uttryck som klargör restaurangens strävan att tänka hållbart. Vattenglasen har varit vinflaskor i ett tidigare liv och besticken är av olika modeller och andas återbruk. Matsalsfönstren visar Saltsjön, Djurgården och Gamla Stan, och rätt som det är skyms utsikten av en bjässe till finlandsfärja.

WGBAT_Fotografiska_3

En av Stockholms absolut bästa restaurangutsikter. Desserterna listas under rubriken söta växträtter och här kan man smaka sött barkbröd som serveras till skogens bär, glass av granskott och en granité på ängssyra, det är en frisk fläkt från skogen som avslutar den fräscha och smakrika måltiden.

Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm

08-509 005 30

www.fotografiska.eu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name