Dessa är vinnarna i Michelin Nordic Guide 2016

PPHE-Joel-PWF-00032

En utmärkelse som ger status, lockar kunder och som till och med gett upphov till ett begrepp – stjärnkrog. På onsdagsförmiddagen strödde Michelin Guide sina åtråvärda stjärnor över Sveriges kockar och krögare. Nytt för i år var att även restauranger utanför storstäderna belönades.

Årets guide, kallad Michelin Nordic Guide 2016, innehöll ett ymnigt stjärnregn över restaurangsverige. Aldrig tidigare har så många restauranger rätteligen kunnat kalla sig för stjärnkrogar.

Jämtland, Småland och Öland

– Det är ett gastronomiskt rekord för den nordiska regionen, sade Michael Ellis, som är ansvarig för guiden, vid ceremonin i Köpenhamn.

För ovanlighetens skull ligger flera av de belönade krogarna utanför storstadsområdena. Fäviken Magasinet, nära Järpen i Jämtland, belönas med inte mindre än två stjärnor. Det är den första restaurangen utanför Stockholm som lyckats med denna bedrift.

Andra mer lantligt belägna krogar som belönas är restaurang Borgholm på Öland, Daniel Berlin Krog i skånska Tomelilla och PM & Vänner i Växjö som får varsin stjärna.

Övriga nya svenska stjärnkrogar 2016 blev Sushi Sho i Stockholm och Upper House i Göteborg.

Däckslitage

116 år har den franska däcktillverkaren Michelin producerat sin gastronomiska guide över de bästa restaurangerna. Genom att dela ut den gratis till de 3 000 bilägare som fanns i Frankrike år 1900, hoppades företaget få dem att ge sig ut på vägarna i jakt på matupplevelser. Under resans gång skulle de slita ut sina däck och behöva köpa nya. Från Michelin förstås.

2015 fanns det tre stycken tvåstjärniga restauranger i Sverige. Mattias Dahlgrens Matsalen, Frantzén, och Oaxen Krog, samtliga i Stockholm. I huvudstaden finns också sex enstjärniga restauranger. Göteborg kan stoltsera med lika många medan Malmö fått nöja sig med tre.

Vassare grannar

Trestjärniga restauranger lyser dock med sin frånvaro inom Sveriges gränser. I Norge och Danmark lyckades däremot två krogar knipa denna högsta nivå på utmärkelsen: Maaemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn.

1984 var året då de första svenska restaurangerna hamnade på Michelins stjärnhimmel. Då belönades fyra stockholmskrogar med varsin stjärna. Göteborg fick sin första stjärnkrog 1989 medan Malmö fick vänta till 2015 innan tre krogar fick motta utmärkelsen.

Glansen kan flagna

Stjärnor kommer och går. Lika stolta som krögarna blir när deras ansträngningar stjärnbelönas, lika nedslagna blir de när den franska däckjättens bedömare tar tillbaka den åtråvärda utmärkelsen. Ett antal svenska restauranger har råkat ut för denna nesa. Andra har lagts ned med flaggan fortfarande i topp.

Någon slags rekord har restaurang Leijontornet i Stockholm, som stjärnbelönades första gången 1989. Två gånger har man lyckats återvinna sin stjärnstatus, men sedan restaurangen 2010 förlorat den för tredje gången har man inte kommit tillbaka.

Här är de svenska restauranger som fick nya stjärnor:

Sushi Sho, Stockholm*
Upper House, Göteborg*
Borgholm, Borgholm*
PM & Vänner, Växjö*
Daniel Berlin, Skåne Tranås*
Fäviken Magasinet, Åre**

Här är de danska restauranger som fick nya stjärnor:
Geranium, Köpenhamn***
Kadeau, Köpenhamn*
Frederiksminde, Praesto*
Henne Kirkeby Kro, Henne*
Kong Hans Kaelder, Köpenhamn*

Här är de norska restauranger som fick nya stjärnor:
Maaemo, Oslo***
Kontrast, Oslo*
Re-Naa, Stavanger*

Förutom stjärnorna delades även nya bib gourmand-utmärkelser (restauranger som erbjuder vällagad mat till ett rimligt pris) ut till Nook (Stockholm), Somm (Göteborg) och Smalhans (Oslo).

– Bib Gourmand utmärkelsen visar våra läsare var man kan hitta restauranger som erbjuder vällagad mat till ett rimligt pris. Vi är jätteglada över att det nu finns totalt 30 ”Bibs” i den nordiska guiden, säger Rebecca Burr, chefsredaktör för Michelin Nordic Guide.

Michelin Nordic Guide 2016 kan, för mobilabonnenter i Norden, laddas ner gratis till iPhones och Android telefoner och innehållet i appen kommer att uppdateras kort efter lanseringen. Michelin Nordic Guide 2016 finns också tillgänglig hos välsorterade bokhandlar från fredagen den 26 februari 2016.

Stort grattis till samtliga vinnare! Och blir du sugen på att boka på Somm kan du göra det via oss på Bookatabke här:

(källor: SVT, TT, Nöjesguiden, Guide Michelin)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name