Den mytomspunna gotlandstryffeln

Hur den mytomspunna svampen en gång hamnade på Gotland är det ingen som med säkerhet kan säga. Vad vi vet är dock att Gotlands natur uppfyller en rad förutsättningar som är direkt livsnödvändiga för tryffeln.

Den gotländska tryffeln är en svart tryffel känd som Bourgogne-tryffel. Smak- & doftmässigt är den fullt likvärdig med sina franska kusiner och har därmed kommit att ta hela Skandinaviens gastronomiska värld med storm.

 

gotlandstryffel

Källa: Hesiodos.se

Att för mig som kock att inte ta till vara på denna gudagåva vore lika korkat som att inte ta tillvara på den fantastiska gotländska sparrisen under våren. Därför kommer jag låta denna höst präglas lite extra utav tryffeln. Jag kommer anordna en avsmakningsmeny på Restaurang Gotland med gotlandstryffel i varje rätt. Till och med i desserten.

För att få ut så mycket som möjligt av denna tryffel-höst skickade jag mig själv och mina kockar på inspirationsresa till ön där vi fick laga mat med den franska stjärnkocken Jean-Luc Barnabet. Han är mer eller mindre uppväxt på tryffel och delade med sig av tips och trix hur man ska få ut så mycket som möjligt av det svarta guldet. Detta ihop med Skandinavisk modern kokkonst och ekologiska Gotländska råvaror bäddar för succé.

tryffelsökning

Tryffelsökning med Gotlands Tryffelakademi. Källa: tryffel.se

Dessutom har vi gjort ett samarbete med våra vänner på gotländska tryffelakademien. Tryffelakademien är en samling tryffeljägare och tryffelälskare från Gotland, tillsammans ska vi erbjuda en unik upplevelse:

5 kvällar i oktober (16-20 oktober) har du möjlighet att träffa representanter från Gotlands tryffelakademi, på Restaurang Gotland. Utöver en fantastisk måltid kan du diskutera tryffel med de verkliga tryffelfantasterna. Först ut att representera Gotlands tryffelakademi den 16 oktober är ordföranden och tillika landshövdingen på Gotland, Cecilia Schelin Seidegård.

Tillsammans med fantastiska viner från Champagne, Bourgogne och Piemonte kan en middag hos oss denna vecka bli extra minnesvärd. Boka avsmakningsmenyn här!

Varmt välkomna!

 Meny

HALSTRAD DYKFÅNGAD PILGRIMSMUSSLA
äggröra med gotlandsägg och färsk gotlandstryffel
syrade alger, samt surdegschips och brynt smör

TRYFFELSPÄCKAD ANKLEVERTERRINE ”AU TORCHON”
variationer på plommon och stenkyrkeäpplen
inlagda senapsfrön, smörstekta kavringssmulor och fänkålsfrön

VARIATIONER PÅ GRIS FRÅN HAVOR GÅRD
stenkyrkeäpplen, salvia, maltbröd, inkokt fänkål, smörstekt trumpetsvamp
tryffel- och cognacssalami doppad i vassle från Stafva Gård

GOTLÄNDSKT KRAV-LAMM;
STEK, TUNNBRINGA, LÄGG OCH KORV
rotselleri från Stenhuse Gård, inlagda svarta vinbär
smörstekta trattkantareller och färsk gotlandstryffel

STAFVA BLÅ, I FORM AV BRÛLÈE
gotlandshonung med gotlandstryffel, inkokta aprikoser
aprikossorbet och mandelsmulor

PARFAIT PÅ STENKYRKEÄPPLEN
frusen hasselnötsnougat, chokladkavring, torkade äpplen
äppelkräm späckad med gotlandstryffel

En unik meny – en unik afton:
995 kr

BOKA HÄR!

 

 

About Daniel Tottie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name