Hamburgargrillning i solskenet

Hamburgarspecial

Hamburgarspecial inklusive hur man räddar en skuren majonnäs!

 

Nu börjar det ju bli förhållandevis varmt ute, vilket för många, mig inkluderat, betyder att det är dags att plocka fram grillen. I mitt fall handlar det dock om att ta mig hem till min kära mor där det finns tillgång till såväl en liten tomt som en skaplig grill. Härom helgen så vankades det hamburgarmiddag och jag tänkte dela med mig av lite recept från kvällen.

 

Biffarna själva bestod utav:

Salt & Peppar

Nötfärs

 

I själva hamburgaren fanns att finna:

Knaperstekta baconskivor

3-4 skivor ost

Rödlöksringar

Tomatskivor

Saltgurka skivad på längden (köp hel saltgurka på burk)

Salladsblad

 

Förberedelser (och hur man räddar majonnäs)

Vissa personer föredrar en ren hamburgare utan hamburgardressing, det gör inte jag och min favorit gör du så här: gör en egen majonnäs genom att separera äggulor från vitor och lägga gulorna i en skål. Vispa ihop och tillsätt matolja (t.ex. rapsolja, inte oliv!), först droppvis och sedan i en jämnare ström i äggulorna tills allting tjocknat ihop till en härlig fluffig majonnäs. 

Blir allting bara blaskigt utan att tjockna så frukta icke, du räddar majonnäsen genom att lägga en ny äggula i en ren bunke och sedan, på samma sätt som med oljan, droppvis vispa ihop den skurna blandningen med den nya äggulan tills du får en, just det, härlig fluffig majonnäs. Smaksätt slutligen med vinäger, salt och peppar. Alternativt använd köpt majonnäs, fast det är inte lika gott.

När majonnäsen är färdig så blanda den med ungefär en halv riktigt finhackad saltgurka, 1 lika finhackad schalottenlök, 1-2 teskedar senap (kan vara vanlig i senapsgul sprutförpackning, eller Dijon, båda funkar) avslutningsvis kommer det tokiga: kläm i ungefär 2 teskedar ketchup. Blanda ihop dressingen och smaka av, tillsätt det som behövs ytterligare och avsluta med salt och peppar efter smak.

Till kalaset serverade vi hemgjorda pommes, som man gör så här:

Skala mandelpotatis eller annan mjölig potatis, vi gjorde ett kilo till fem personer vilket var ganska lagom. När potatisarna är skalade så skär dem i stavar till den storlek du vill ha de färdiga pommes fritesen i. Sedan sätter du på en kastrull med rejält saltat vatten, det ska smaka hav. Låt potatisstavarna koka tills al dente, häll genast av i ett durkslag (annars blir det mos). Nu lägger du dem antingen på en plåt, skvätter över olja och bakar tills gyllene på 200-225 grader i ugnen, ELLER, så plockar du fram fritösen.

Har du valt fritösen så gör du så här: fritera de förkokta potatisstavarna i olja på ungefär 120 grader i fem- sex minuter tills de är vita, lite knottriga och allmänt sladdriga. Tag ur dem ur oljan och skjutsa in i frysen tills de är riktigt kalla, men inte frysta (det kanske går ändå, har aldrig testat). Nu är det dags att sätta fritösen på runt 190 grader och stoppa i de kalla pommesarna i den heta oljan, fritera tills gyllene, tag sedan upp, låt rinna av och strö förslagsvis över flingsalt.

 

Tillagning

Börja med att ta en rejäl näve köttfärs, forma till en stor kompakt boll i handen och avsluta med att trycka ut den till en biff på t.ex. en skärbräda, hemligheten är att bearbeta köttet så lite som möjligt så att det håller sig saftigt. Salta och peppra ordentligt på båda sidor en stund innan grillning så köttet får stå och marinera lite. 

Stek bacon samt hacka och skiva sedan det som bör hackas och skivas. Innan sista potatisfriteringssteget så grillar du burgarna tills de är några minuter från färdiga, lägg då på osten och på med grillens lock om du har ett sådant så osten får smälta. 

I detta läge fritera pommesarna och med lite tur är de nygrillade burgarna klara precis samtidigt som pommes fritesen. Hamburgarna serverade vi i lätt grillade delade källarfranskor tillsammans med ovan tillbehör samt dressingen. Kall öl, cola eller ett glas rött är inte alls dumt till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name