Bjud in till grillkväll med asiatiska influenser

Baynas grilltips

Sommaren har kommit till Sverige med besked – uteserveringar, svalkande glas Aperol Spritz och pollenallergi är ett faktum. Därmed har även grillsäsongen börjat! Vi har pratat med Bayanbat Tumenbilegs som vet hur man gör succé på grillkvällen.

Bayna, som han även kallas, är kökschef på Rawbata – Japanese BBQ och RAW Sushi & Grill, båda två belägna på Rörstrandsgatan i Vasastan, Stockholm. Bayna är själv från Mongoliet och berättar om den stora grillkulturen som började i Asien med mongolisk barbecue, där soldater grillade kött och fisk direkt på sina sköldar under krigstider. Här ger han sina bästa tips för att lyckas vid grillen och delar med sig av två grillrecept med asiatiska influenser.

Bra råvaror är hemligheten

Vad ska man då tänka på om man vill lyckas vid grillen? Baynas bästa råd är att satsa på bra råvaror:
– Det ska vara enkelt att grilla, det som är viktigt att tänka på är att välja bra råvaror. Rena goda smaker är själva grejen med att grilla.

Bayna berättar att hans bild av en lyckad grillkväll är att äta grillspett med händerna medan barnen springer omkring och leker och man själv kan slappna av. Ett av hans bästa tips är att köpa en liten Shichirin minigrill, även kallad Hida. Till det köper han Binchotan kol, som typiskt används i det japanska köket och är både vackert och lätt att grilla på. Både grillen och grillkolen hittar man på nätet eller i asiatiska butiker.

Kycklingspett och sidfläsk på mongoliskt vis

Marinerade kycklingspett står ofta på menyn när Bayna grillar tillsammans med sina grannar, och de är inte sena att fråga om receptet. Som tur var är receptet ingen statshemlighet, utan han delar gärna med sig av det till Bookatable. Har du lite extra tid för förberedelser innan det är dags att tända grillen, tipsar Bayna om sitt fantastiskt goda recept på rimmat sidfläsk. Sidfläsket ska först stå i ugnen i 4 timmar, för att sedan tillagas i 30 sekunder på grillen. Rätten kompletteras med salladsblad, hoisinsås och kraftigt grillad vitlök. Båda recepten finner du nedan – mums säger vi!

Kycklingspett à la Bayna

500 g kycklinglårfilé (går även bra med kycklingvingar)
1 bunt träspett

Marinad
2 dl japansk soja
1 dl matlagnings saké eller risvin ”Mirin’’
1 dl honung
100 g finhackad salladslök
4 st finhackade vitlöksklyftor
2 msk finhackad ingefära

Servering
wasabimajonäs

Tillagning
Blanda alla ingredienser i en bunke.
Strimla kycklingfilén i 1 cm tjocka bitar.
Lägg den strimlade kycklingfilén i en bunke, häll över marinaden och täck med plastfolie.
Låt den stå minst 2 timmar eller över natten. Ta ut kycklingen från marinaden och spetta köttet på grillspett ca 10 cm i längden. Du kan även lägga till grönsaker och salladslök. Spara marinaden till pensling senare.
Grilla ca 10 minuter och pensla med marinaden då och då.
Servera spetten med wasabimajonäs som du gör genom att blanda ner lite wasabi i majonäs.

Rimmat sidfläsk med vitlök

500 g rimmat sidfläsk
10 st vitlöksklyftor
2 krukor gröna salladsblad
1 burk hoisinsås

Tillagning
Ställ sidfläsket i ugnen på 70 grader under 4–8 timmar. Alternativt kan man köpa färdig skivat sidfläsk och grilla den direkt.
Skiva sedan sidfläsket i ½ cm tjocka skivor.
Skölj av salladsbladen och skiva vitlöken tunt.
Grilla sidfläsket så att det får en knaprig yta. Klipp det med en sax i munsbitar under grillningen. Grilla vitlöken kraftigt.

Servering
Lägg fläsket och vitlöken i salladsbladet och servera med hoisinsåsen, ca 1 msk per munsbit.
Ät den direkt innan den kallnar.

One Comment

Jan Engström

Hej, så här står det i receptet från Rawbata: Ställ sidfläsket i ugnen på 70 grader under 4–8 timmar. Alternativt kan man köpa färdigskivat sidfläsk och grilla den direkt.

Då ställer man sig osökt frågan: varför ska den hela biten sidfläsk stå i ugnen 4-8 timmar och SEDAN skivas innan grillning, när man uppenbarligen kan grilla färdigskivat fläsk direkt?
Varför kan jag inte bara SKIVA den hela biten och grilla direkt, UTAN att ha den i ugnen i 4-8 timmar???

Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name