Topp 10 Bästa restaurangerna i Stockholms skärgård

Det är ganska unikt för en huvudstad att vara så omgiven av vatten, och för Stockholm tillkommer det en hel drös med underbara skärgårdsöar. Oavsett om du har båt, åker ut med familj och vänner, eller tar båten över till skärgården för en dagsutflykt eller längre vistelse. Ett besök i Stockholms skärgård slår aldrig fel. Speciellt inte på sommaren, som ger oss bilder som får oss att tänka på klassiska låtar som Vågorna, Sommaren är kort samt Sol, vind och vatten. Ta del av vår lista och ta chansen att upptäcka nya restauranger i Stockholms skärgård, du med!

1. Restaurang Kroken Boka Restaurang Kroken
Nynäshamn

Restaurang Kroken

Restaurang Kroken

Ute i Nynäshamn ligger Restaurang Kroken. Här råder en enkel matlagningsfilosofi där de serverar dagsfärsk fångst och klassiska bistro- och husmansrätter. Medan du är här bör du passa på att njuta av de vackra vyerna från restaurangen, kanske samtidigt som du smuttar på ett glas vin eller öl som kommer från det lokala bryggeriet.

2. Svartsö Krog Boka Svartsö Krog
Skälvik

Svartsö Krog. Bildkälla: whiteguide.se

Svartsö Krog. Bildkälla: whiteguide.se

Av alla restauranger som ligger ute i Stockholms skärgård, är Svarsö krog rekommenderad i White Guide. Omgivningen är som en riktig skärgårdsidyll, där du har möjlighet att vid fint väder sitta på deras uteservering, alternativt inne i restaurangen som är inredd med nordiskt ljusa och trämaterial, och deras meny är säsongs- och råvarubetonad.

3. Restaurang Rökeriet Boka Restaurang Rökeriet
Stora Fäderholmen

Restaurang Rökeriet

Restaurang Rökeriet

Fråga vilken stockholmare tillika skärgårdsfanatiker som helst om ett restaurangtips i Stockholms skärgård, och du lär få Restaurang Rökeriet till svar. Restaurangen ligger belägen ute på Fjäderholmarna, som du kan ta dig till med båt på cirka 25 minuter från stan (med avgång från Strandvägen, Slussen och Nacka Strand). Här serveras en meny komponerad av köksmästaren John Kumerius, som innehåller skärgårdsklassiker med färska råvaror.

4. Waxholms Hotell Boka Waxholms Hotell
Waxholm

Waxholms hotell

Waxholms hotell

En av alla restauranger i skärgården är Waxholms hotell. Med nyrenoverad matsal och naturskön utsikt kan du under årets varmare dagar sitta både ute och inne, samtidigt som du njuter av en naturskön utsikt. Självklart går det bussar och båtar hit ut från Stockholms stadskärna, men har du bilmöjlighet handlar det om en bildfärd på cirka 40 minuter.

5. Utö Värdshus Boka Utö Värdshus
Utö

Utö Värdshus

Utö Värdshus

Huset som Utö Värdshus ligger har tidigare varit ett gruvkontor, som numera skickar ut en härligt hemtrevlig och marin känsla. Under sommaren håller de sin veranda öppen och på menyn fins rätter som komponerats efter säsong och tillgång på råvaror med mycket ekologiskt och närproducerat.

6. Grinda Värdshus Boka Grinda Värdshus
Waxholm

Grinda Wärdshus

Grinda Wärdshus

Grinda Wärdshus har fått flertalet utnämningar som den bästa skärgårdskrogen, vilket är lätt att förstå med deras okomplicerade maträtter i anrik miljö. Restaurangen ligger belägen i vad som under tidigt 1900-tal var en grosshandlarvilla och i närheten ligger en gästhamn som man kan strosa omkring i. Och om barnen skulle bli otåliga finns även en skogsmullestig att upptäcka tillsammans.

7. Restaurang J Boka Restaurang J
Nacka

Restaurang J

Restaurang J

Hos Restaurang J serveras amerikanskinspirerade brasserirätter, vilket gifter sig väl med deras Newport-präglade interiör. Restaurangen har en makalös utsikt över Stockholms inlopp och ingår i Nobis-koncernen, som bland annat driver Operakällaren.

8. S/S Storskär Boka S/S Storskär
Stockholm

Storskär

S/S Storskär

En skärgårdskrog i Stockholm behöver ju inte nödvändigtvis vara på land, eller hur? S/S Storskär är en klassisk ångmaskin byggd 1908, och erbjuder mindre salonger i vacker mahogny. Medan du njuter av både båttur och välsmakande maträtter finns möjlighet att sitta inne alternativt ute (då under tak).

 

9. Sandhamns Seglarhotell Boka Sandhamns Seglarhotell
Stockholm

Sandhamns Seglarhotell

Sandhamns Seglarhotell

Ut på den välkända ön Sandhamn ligger det fyrstjärniga hotellet Sandhamns Seglarhotell. Interiören här är maritimt vitmålad och utstrålar en elegant seglarkänsla. Passa på att från menyn beställa in snacka, skaldjur och läckra kötträtter.

10. Skansholmens Sjökrog Boka Skanksholmens Sjökrog
Mörkö

Skansholmens Sjökrog. Bildkälla: trippa.se

Skansholmens Sjökrog. Bildkälla: trippa.se

5 mil söder om Stockholm hittar du Skansholmens Sjökrog. I en pittoresk miljö med bland annat terass och brygga med utsikt över gästhamnen erbjuds havets läckerheter baserat på säsongens lokala råvaror.

 

About Julia Lyberg

Glutenfri foodie som ständigt är på jakt efter nya spännande restauranger i Stockholm. Experimenterar ofta hemma i köket och har en förkärlek till ”grön” mat. Hon äter gärna lunch på Miss Clara, middag på Hillenberg och avslutar kvällen med ett glas merlot på Penny & Bill. På helgerna uppskattar Julia att ha middagsbjudningar, spana på inredning, njuta av solen och yoga.

One Comment

Jonas

Tack för tipsen! Men ni borde korrekturläsa bättre innan ni skickar ut information. Stavfel mm sänker helhetsintrycket för vissa av oss som är språkmedvetna.
Med vänlig hälsning Jonas

Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name