Axel Boman smaksätter maten med musik på Mother

Bookatable har i samarbete med Dr. Charles Spence, framstående gastrofysiker, och svenska musikexporten Axel Boman utvecklat en musik- och matmeny som ska ge den optimala smakupplevelsen. Menyn och tillhörande musik finns exklusivt på restaurang Mother i Stockholm med mellan 23 till 30 november.

Efter att ha fördjupat sig i svenskarnas preferenser när det kommer till smakupplevelser lanserar Bookatable en exklusiv meny på Melker Andersson & Danyel Couets restaurang Mother i syfte att visa sambandet mellan mat och musik. Menyn består av rätter med tillhörande musik, som tillsammans verkar för att framhäva utvalda smaker.

Melker Andersson på Mother säger att menyn är framtagen för att visa att restaurangupplevelsen är större än bara maten.

– Att äta ute är inte bara god mat och bra service och det är därför vi gör detta. Musiken vi lyssnar på spelar en viktig roll i den totala upplevelsen, inte bara känslomässigt utan även smakmässigt. Genom att samarbeta med en framstående gastrofysiker och musikproducent kan vi nu erbjuda alla som är nyfikna på att ta reda på hur mycket deras smaklökar faktiskt påverkas av musik möjligheten att äta en avsmakningsmeny där smakerna framhävs till tonerna av musik, berättar han.

Professor Charles Spence

Professor Charles Spence

Dr. Charles Spence är en världskänd experimentell psykolog och gastrofysiker vid Oxford Universitet, som har specialiserat sig inom neuro-inspirerad multisensorisk design. Tillsammans med Mother och svenske musikproducenten Axel Boman har han tagit fram en avsmakningsmeny, där musiken själv är en viktig ingrediens.

– Vi har vetat i åratal att vi kan förbättra smaken av sötma, syrlighet och bitterhet i olika livsmedel och drycker (i själva verket, mellan 5-10 %). Bland annat kan plingandet från ett högfrekvent piano eller ljudet från ett vindspel göra att de sötare smakerna i en maträtt framträder. När lägre toner eller musik från blåsinstrument spelas framträder istället de mer bittra tonerna i exempelvis choklad. Det som gör samarbetet med Bookatable särskilt spännande är att vi nu kan gå ett steg längre och använda musik som en ingrediens för att fokusera på ännu mer komplexa egenskaper såsom krispighet, krämighet och även kryddighet. Menyerna vi har utvecklat med Mother tillsammans med noga utvald musik från Axel Boman ska arbeta harmoniskt tillsammans för att ge matälskare bästa möjliga matupplevelse, säger han.

Axel Boman. Foto: Kalle Gustafsson

Axel Boman. Foto: Kalle Gustafsson

DJ:n och musikproducenten Axel Boman har korats till Sveriges bästa houseexport och hans musik beskrivs ofta som rå, lekfull och dränkt i soul. För Bookatables satsning har han tagit fram fem olika spellistor, som ska ackompanjera menyn som Mother erbjuder. På spellistorna förekommer instrumentell musik och artister såsom Daft Punk och Björk.

– Det här är ett av de mest intressanta projekt jag någonsin har arbetat med. Jag har alltid haft på känn att musik kan förbättra och förstärka vissa smaker, men jag hade ingen aning om i hur stor utsträckning som det faktiskt är. Hjärnan är verkligen fascinerande och jag kommer definitivt att tänka efter nästa gång jag sätter musik på i bakgrunden under matlagningen. Vem kunde ana att våra öron har så stor inverkan på vilken typ av mat vi gillar, säger Axel Boman.

Mother Boka Mother

Förrätt: Har du tänkt på att en måltid under en familjesemester smakar så mycket bättre jämfört med när du äter exakt samma maträtt ensam hemma en kall vinterkväll? Dessa anekdotiska observationer ger oss en hint om hur mycket maten påverkar vårt humör. Och tvärtom. Så, varför inte spela upplyftande musik före varje måltid, som får dig på bra humör och förbättrar smakerna? Det är tanken bakom denna musik som spelas medan du avnjuter 2 delikata förrätter.

Huvudrätt: Visste du att musik förstärker smaken av sötma, syrlighet och bitterhet i olika livsmedel och drycker till mellan 5 – 10 %? När det kommer till att framhäva de kryddiga inslagen i denna maträtt ska du lyssna efter höga tonhöjder, snabbt tempo och den förvrängda klangen i musiken för att upptäcka smaken av exempelvis sanchopeppar. Denna rätt kompletteras bäst med anka.

Dessert: Under desserten ska du lyssna efter de höga tonerna i musiken som förstärker sötman. Sedan, när brassmusiken och de lägre tonerna kommer in, kan du känna att de lite mer bittra smakerna förhöjas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please enter your comment

* Please enter your name